Boykot tartışmasında AYM kararı yeniden gündemde: İfade özgürlüğü tazminatla cezalandırılamaz

Boykot tartışmasında AYM kararı yeniden gündemde: İfade özgürlüğü tazminatla cezalandırılamaz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın boykot çağrılarına karşı şirketlere tazminat davası çağrısı yapmasının ardından, Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğünü koruyan emsal kararı yeniden gündeme geldi. AYM, benzer bir davada tazminat kararını hak ihlali saymıştı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrası kamuoyunda artan boykot çağrıları, Türkiye'de yeni bir hukuki ve siyasi tartışmanın merkezine yerleşti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada boykot çağrılarını “ekonomiyi hedef alan sabotaj girişimi” olarak niteleyerek, bu çağrıların muhatapları olan şirketlerin maddi kayıpları için tazminat davası açabileceğini belirtti.

Ancak Bakan Bolat’ın bu çıkışının ardından, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce aynı konuda verdiği emsal nitelikteki bir karar yeniden gündeme geldi. AYM, sanatçı Ozan Güven’in sosyal medya üzerinden yaptığı boykot çağrısı nedeniyle tazminata mahkûm edilmesini, ifade özgürlüğüne aykırı bularak hak ihlali kararı vermişti.

AYM KARARININ ARKA PLANI: OZAN GÜVEN VE TURKCELL DAVASI

2016 yılında kamuoyunu sarsan Ensar Vakfı’na yönelik cinsel istismar iddiaları sonrasında, vakfa maddi destek verdiği ileri sürülen Turkcell, tepkilerin odağında yer almıştı. Bu gelişmeler üzerine sanatçı Ozan Güven, sosyal medya hesabından, “Pedofili destekçici ve sansürcü Turkcell ile olan 16 yıllık sözleşmemi iptal ettirdim. Boykot.” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Bu paylaşım nedeniyle Turkcell, Güven’e karşı tazminat davası açtı. İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Güven’i 500 TL tazminat ödemeye mahkûm etti. Karar, istinaf mahkemesi tarafından da onanarak kesinleşti.

AYM: “TAZMİNAT KARARI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İHLAL EDİYOR”

Sanatçının yaptığı bireysel başvuru üzerine dosyayı değerlendiren Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, önemli bir karara imza atarak, ifade özgürlüğünün cezalandırılmaması gerektiğini vurguladı. AYM, “Toplumsal olaylara ilişkin görüş açıklamak demokratik toplumun temelidir” diyerek, tazminat kararının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu hükme bağladı.

SAVCILIK RE’SEN SORUŞTURMA BAŞLATTI

Öte yandan, kamuoyunda “2 Nisan boykotu” olarak bilinen çağrıya ilişkin olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Soruşturma kapsamında, sosyal medya ve basın üzerinden yapılan çağrıların ekonomi ve kamu düzeni üzerindeki etkileri incelenecek.

HUKUKÇULARDAN FARKLI YORUMLAR

Gelişmeler, hukuki çevrelerde de farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bazı hukukçular, ticari itibarı zedeleyen yanıltıcı boykot çağrılarının haksız rekabet ya da ticari itibarın zedelenmesi kapsamında değerlendirilebileceğini belirtirken, bazıları ise AYM’nin Ozan Güven kararının açık bir ifade özgürlüğü sınırı çizdiğini ve benzer davalarda emsal teşkil edeceğini savunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • Kim sorumlu / 02 Nisan 2025 14:06

    İktidarın yaptırımı tazminat vb olmayacak. Kimi sorumlu tutmuşsa gidip vergi memuru denetleyecek usulsuzluk var diye cezayı çakacak. AYM bunu iptal edemez.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ry / 02 Nisan 2025 12:00

    bir dönem Fransız mallarını boykot çağrısı yapıldı bir dönem ve halen İsrail bağlantılı işletmeleri boykot çağrısı yapıldı hatta bir cafeye gidildi insanların içtikleri döküldü bir zincir yiyecek firmasinin rize de acilisini yapan yetkililer linc edildi bu savcılar ve hükumet yetkilileri neredeydi chp yapıncami suç oluyor sorada yargı bağımsız deniliyor ayrıca sayın savcının suç olarak gösterdiği kanun maddesindeki suç tipine uymuyor uydurmaya calismayin

    Yanıtla (0) (0)
  • Çağrı yapabilir ama içi boş / 02 Nisan 2025 09:12

    28 şubat sürecinden önce de sonra da Hürriyet gazetesini vb almayın derdik ve kamuoyu oluştururduk yanlış mı yapıldı kişiler kendilerine yanlış yapanları ve aletlerini, eserlerini almama hakkına sahiptir ve kamuoyu oluşturma çabasına girişebilir. Özgür Özel'in yok şu malı bu malı almayın çağrısı doğru ve etkili yöntem değildir, gereksiz polemiklere yol açar.O mal piyasadan kalksa o zat, partisi iktidar mı olacak asla bu tarz eylemler sağlıklı değildir etkisiz muhalefetini örtbas etme girişimidit

    Yanıtla (0) (0)
  • Boşadam / 02 Nisan 2025 08:33

    İşte bu yüzden demokrasilerde yasama yürütme ve yargı kuvvetleri birbirinden bağımsızdır. Yoksa bizdeki gibi sivil dikta rejimleri bu kuvvetleri halka karşı silah olarak kullanır.

    Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN