Bir oklavaya talim etti, yarım asırdır durmadan yapıyor! Yardım etmek için başladığı iş mesleğe dönüştü

Bir oklavaya talim etti, yarım asırdır durmadan yapıyor! Yardım etmek için başladığı iş mesleğe dönüştü

Yardım etmek için gittiği dükkandan usta çıktı. Bir oklava deyip geçmedi yarım asırdır durmaksızın çalışıyor. 70 yaşındaki Zihni Usta yanına çalışacak bir tane bile eleman bulamıyor. Kimse gelmezse bu meslekte unutulup gidecek.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki marangoz ustası Zihni Engin, 50 yıl önce bir oklava yaparak başladığı mesleğini yarım asırdır aşkla sürdürüyor. Çalıştıracak çırak bulamamaktan yakınan Engin, gençlere meslek öğrenmeleri çağrısında bulunuyor.

YARDIM ETMEK İSTERKEN MARANGOZLUĞA ADIM ATTI

1974 yılında İstanbul’dan memleketi Çemişgezek’e dönen Zihni Engin, marangoz olan bacanağına yardım etmek için atölyeye girdi. İşe başladığı ilk günlerde yaptığı oklava çok beğenildi. Bu beğeni, Engin’i marangozluk mesleğine yönlendirdi. 1977 yılında kendi dükkanını açarak ustalığa adım atan Engin, yıllardır üretmenin mutluluğunu yaşıyor.

OKLAVADAN DOLAPLARA UZANAN YARIM ASIRLIK EMEK

Engin, mesleğe başladığı ilk günlerden bu yana sadece oklava değil; kapı, pencere, dolap gibi ahşap ürünler de yaparak yüzlerce eve emek verdi. 1980 yılında evlenen, 4 çocuk yetiştirip büyüten Engin, eşinin vefatından sonra da marangozluğu bırakmadı. Şimdi 70 yaşında olmasına rağmen atölyesinden kopamıyor.

USTA VAR AMA ÇIRAK YOK

Marangoz ustası Engin, son yıllarda mesleğe ilginin azalmasından dert yanıyor. Eskiden gençlerin çırak olmak için sıraya girdiğini anlatan Engin, “Şimdi herkes masa başı iş istiyor, alın teriyle çalışmak isteyen çok az. Çırak bulamıyoruz. Meslek ölüyor. Gençler okusun ama el işine de yönelsinler, üretmeyi öğrensinler” diyerek çağrıda bulunuyor.

MESLEĞİNİ AŞKLA YAPIYOR AMA GÜCÜ KALMADI

Yarım asırlık marangoz Engin, ilerleyen yaşına rağmen mesleğine olan sevgisinin hiç azalmadığını vurguluyor. Ancak eski gücünün kalmadığını belirten Engin, yine de atölyesinde çalışmayı sürdürüyor. Gençlere meslek öğrenmeleri konusunda tavsiyede bulunan usta, “Alın teriyle kazanılan ekmek daha değerlidir. Mesleği sevmeden başarı gelmez” diyerek gençleri üretime davet ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN