BM Genel Sekreteri Guterres ve Kıbrıslı liderler New York'ta bir araya geliyor

BM Genel Sekreteri Guterres ve Kıbrıslı liderler New York'ta bir araya geliyor

Kıbrıslı liderler, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle New York’ta bir araya geliyor. Guterres'in taraflara güvenlik, garantiler ve siyasi eşitlik gibi konulara ilişkin yol haritası sunmaya hazırlandığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gayriresmi daveti üzerine, Kıbrıslı liderler uzun bir aradan sonra New York’ta bir araya geliyor. Bu gece düzenlenecek yemekli toplantıda, Kıbrıs meselesinin çözümüyle ilgili yeni gelişmelerin masaya yatırılması bekleniyor.

GUTERRES’İN YOL HARİTASI

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, BM Genel Sekreteri Guterres, taraflara yeni bir "yol haritası" sunmaya hazırlanıyor. Bu belgenin, özellikle güvenlik, garantiler ve siyasi eşitlik gibi hassas konulara odaklanması bekleniyor.

Temmuz 2017’de Crans Montana’da yapılan görüşmeler, güvenlik ve siyasi eşitlik konularında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Guterres, bu çıkmazı aşmak için geçmişte sunduğu ‘Guterres Çerçevesi’nden daha kısa bir belgeyi taraflara sunacak.

DÖRTLÜ KONFERANS GÜNDEMDE Mİ?

Kıbrıs Cumhuriyeti’nden diplomatik kaynaklar, Guterres’in yol haritasının sunulmasının ardından yeni bir gayriresmi dörtlü konferansın gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Bu toplantıya Kıbrıslı liderlerin yanı sıra Türkiye ve Yunanistan’dan da temsilcilerin katılması bekleniyor. Kritik toplantı öncesinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 8 Kasım’da Atina’ya gerçekleştireceği ziyaret, Lefkoşa’da heyecanla karşılandı.

Bazı kaynaklara göre Ankara, son haftalarda Kıbrıs konusunda sessiz bir tavır değişikliğine gitti. Türkiye’nin, iki devletli çözüm politikasından tamamen vazgeçmese de taraflarla istişarelerin artırılması için onay verdiği iddia ediliyor.

Kıbrıs'ın güneyinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın son gelişmelerde belirleyici rol oynadığı düşünülüyor.

New York görüşmesi öncesinde Kıbrıs’taki taraflar bilinen tutumlarını sürdürmeye devam ediyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk tarafının eşit statüsünün tanınması ve dış dünya ile doğrudan bağlantılar kurulmasını yeni müzakere süreci için ön koşul olarak dile getirdi.

HRİSTODULİDİS-STARMER GÖRÜŞMESİ

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, New York buluşması öncesinde İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer ile Londra’da bir araya geldi. Görüşmede 'Kıbrıs sorunu' başta olmak üzere iki ülkenin ilişkileri de ele alındı. Hristodulidis, İngiltere'nin Kıbrıs'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki 'garantör güç' rolünün önemine vurgu yaptı ve çözümün BM çerçevesinde ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN