Beypazarı Soda skandalı büyüyor! Ünlü gazeteci şirketin yayınladığı analiz raporundaki detaya dikkat çekti

Beypazarı Soda skandalı büyüyor! Ünlü gazeteci şirketin yayınladığı analiz raporundaki detaya dikkat çekti

Gıda ve sağlık alanında yaşanan olaylara bir de Türk sodası eklendi. Milyonların tüketti 'Beypazarı Soda' skandalı günden güne büyüyor. Ünlü gazeteciden, şirketin yayınladığı analiz raporuna dikkatler çekildi. İşte o detay...

BURAK ÖZTOPRAK

Türkiye gündemine geçtiğimiz saatler içerisinde oturan Beypazarı maden suyu, gündemdeki yerini koruyor. Soda gündemi hakkında ünlü gazeteciden tepki geldi. Günden güne büyüyen soda skandalı hakkında şirketin yayınladığı analiz raporuna dikkat çekildi.

BEYPAZARI SKANDALI BÜYÜYOR

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu'nun (FSVO) incelenmesiyle Beypazarı Soda tüketimi yasaklandı. Beypazarı sodasının içerisinde yüksek miktarda bor tespit edildiği paylaşıldı. FSVO'nun açıklamasına göre, maden suyu içerisinde ki yüksek miktardaki bor, sağlık için risk oluşturulabileceği seviyede olduğunun altı çizildi. Yüksek miktarda bor oranı fetal gelişimi ve doğurganlığı etkileyebileceği düşünülüyor.

kapak-093633.jpg

BEYPAZARI YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA

İsviçre'nin Beypazarı yasağı üzerine cevap geldi. Beypazarı yetkilisi Marketin Türkiye'ye yaptığı açıklamalarda, bor minarelinin en fazla değeri 1 olması gerekirken 2 tespit edildiğini ve sağlık açısından riskli olduğu kanısına varıldığını söyleyerek, "Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz” yorumunu yaptı.

Günümüzde insanların bor takviyeli gıdalar tükettiğini söyleyen yetkili, kemik erimesini durdurmak için bir kapsülde 3 mg bor kullanıldığını söyledi. AB'ye üye ülkelerde 1'e 5 mevzuat oranı olduğunu söyleyerek, İsviçre'ye 7 yıldır ürün gönderen bir firma olduklarından bahsetti. Yetkili açıklamaların devamında, 2022 yılında yaptıkları bir ölçümün 0,33 bor mineraline, 2023 yılındaki ölçümde ise 1 bor mineralinin olduğu belirtildi.

isvicredeeen-beypazari-uyarisi-ulkesinden-cekti-saglik-riski-olusturuyor.webp

YAYINLANAN ANALİZ 2022 YILINDAN

Yetkililer tarafından bu açıklamaya cevap Altan Sancar'dan geldi. Beypazarı Soda meselesinin gündemde yerini koruduğunu söyleyerek, şirketin soruları tam cevaplayamadığından bahsetti. 2022 yılından bir analiz yayınladığını, güncel bir analizin henüz paylaşılmadığını söyledi.

Türkiye'de gıda alanındaki bakanların sessizliğini işaret eden Sancar, tüketilen maden suyuna dair kamuoyuna bir açıklamada bulunmaması ve devreye girmemesine dikkat çekti. Sosyal medya ve halk arasında günlerdir konuşulan bu konuya dair, "Görevleri sessizce izlemek değil. Tam tarafsızlık ile halkım sağlığına uygun denetim adımını atmak olmalı. Tartışma sürüyor, üretim sürüyor, tüketim son hız devam ve bakanlıklar izliyor. Neyse ki bir başka ülkenin yetkilileri var da bilgilendirilmiş olduk." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN