Hamsiye kota ve bazı balık türlerine avlanma yasağı geldi

Hamsiye kota ve bazı balık türlerine avlanma yasağı geldi

1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemini kapsayacak şekilde hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. Bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağları ile uzatma ağlarına, derinlik ve göz açıklığı düzenlemesi getirildi. Bazı endemik su ürünleri koruma altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı hamsiyle birlikte yedi türe av kotası getirirken, endemik su ürünlerinde avcılığı yasakladı. Resmi Gazete’de yayınlanan avcılığa ilişkin yükümlülük, sınırlama ve kuralları kapsayan yeni düzenleme 1 Eylül 2024’ten 31 Ağustos 2028’e kadar geçerli.

Buna göre hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali olmak üzere yedi türe ilişkin av miktarları yeniden belirlendi. Bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağlarıyla uzatma ağlarına, derinlik ve göz açıklığı düzenlemesi getirildi.

T24'ün haberine göre, düzenlemeden öne çıkanlar şunlar: Leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyoçeşitlilik açısından önemli endemik su ürünlerinin avcılığı tamamen yasaklandı. Bazı balık türlerinin avlanabilmesi için balığın asgari bir boy uzunluğuna sahip olmasını düzenleyen maddeler gözden geçirildi.

Amatör amaçlı su ürünleri avcılığına bazı yeni düzenlemeler getirilirken ticari avcılıkta korumaya alınan türlerin avlanması da yasaklandı. Balıkçılık üretiminin yüzde 60’ını oluşturan hamsi, ilk etapta üretim planlaması kapsamına alındı. Hamsinin toplam avlanabilir miktarıysa 400 bin ton olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN