Bakanlık onayladı! İlk yerli tohumlarda hasat başladı: Baharda çiftçiye dağıtılacak

Bakanlık onayladı! İlk yerli tohumlarda hasat başladı: Baharda çiftçiye dağıtılacak

Yıllarda yerli tohumlara ilgi artarken bakanlık tarafından yürütülen çalışmalarda dikkatle takip ediliyor. Tarım ülkesi Türkiye'nin farklı olanlarında farklı üretimler gerçekleştirilirken tohum hasadında yeni bir döneme başlangıç yapılıyor. Bakanlık onay verdi ilk yerli üretimde hasat süreci başladı.

Türkiye'de ilk yerli şeker pancarı tohumları için hasat süreci başladı. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) tarafından geliştirilmiş olan “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adlı iki yerli şeker pancarı tohumlarında hasat ve harman işlemleri gerçekleştiriliyor. Bakanlık tarafımı onay verirler ürünler ilk yerli tohumdan elde ediliyor.

TÜRKŞEKER’DEN YERLİ ÜRETİM

Türkşeker'e bağlı Şeker Enstitüsü'nde gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda yerli şeker pancarı çeşidi geliştirme çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye'de yerli şeker pancarı tohumu olmaması nedeniyle sık çeker bu konu üzerine yoğunlaştı. Soruna ivedi ve kalıcı çözüm üretebilmek amacıyla Ankara'dan Etimesgut bölgesinde bulunan şeker Enstitüsü bünyesinde ıslah çalışmaları yürütülüyor. Son dönemde bu konu üzerine yoğunlaşan Türkşeker, teknik personelin yer aldığı bir araştırma ekibi oluşturarak tam donanımlı laboratuvarlarda altyapı imkanlarını revize ederek çalışmalarını sürdürüyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar akademisyenlerin ortak katkısı ile yürütülüyor.

Yerli şeker pancarı tohumu tescil edildi

2022'DE İZİN ÇIKTI

Moleküler biyolojik yöntemler kullanılarak kalite ve verimin en üst düzeyde olacağı yerli şeker pancarı çeşitlilikleri doğrultusunda çalışmalar sürdürülüyor. "Türkşeker 2023" ve "Türkşeker 2053" isimli Çeşitler üzerinde çalışmalar yapılırken 28 Ocak 2022 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünden üretim izni alındı.

Yerli şeker pancarı tohumları gelecek yıl toprakla buluşacak

Yapılan çalışmalar doğrultusunda tescili için saha ve test aşamaları başarıyla tamamlanırken 4 Nisan itibariyle tohumlar tescil edilerek Bakanlığın "Milli Çeşit Listesi"ne kaydedildi. Kapsamda dışa bağımlılıktan kurtulmanın ilk adımları atılırken tescil edilen her iki çeşidinde tohum üretimi için bu yıl Amasya'nın Merzifon ilçesinde çalışmalar yürütüldü. İlk yerli şeker pancarı tohumları da hasat dönemi geldi çattı. Hasat ve harman işlemi başlarken Gelecek yıl ilkbaharda pancar çiftçilerine dağıtım yapılmak üzere hasat edilen tohumların işlenme sürecinde gelecek aylarda gerçekleştirilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN