Halep’ten Türkiye’ye sığınan Fatim el Musa, hukuki bir gerekçe olmaksızın sınır dışı edilerek beş çocuğunu Türkiye’de kimsesiz bıraktı. Babalarının da kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesiyle çocuklar yetim kaldı. Ailenin 18 yaşındaki en büyük çocukları Üsame el Musa, kardeşleriyle kaldıkları zor durumu KARAR’a anlattı. Avukat Yağmur Karagöz, soruşturma devam ederken Fatim'in sınır dışı edilmesinin kabul edilemez olduğunu en kısa sürede ülkeye geri dönmesi gerektiğini ifade etti.
FEYZA NUR ÇALIKOĞLU
Suriye iç savaşı esnasında ağır bombardıman altında kalan Halep’ten 2014 yılında ayrılarak yasal yollarla Türkiye’ye giriş yapan Fatim el Musa, eşi ve beş çocuğuyla birlikte İstanbul’da ikamet ediyordu. Aile geçici koruma kapsamında verilen oturma iznine sahip.
Ekim ayının sonunda çocuklarıyla alakalı bir konu nedeniyle gözaltına alınan Fatim el Musa hakkında savcılık serbest bırakma kararı verdi. Ancak Musa, emniyet tarafından idari gözetim ve sınır dışı talebiyle Göç İdaresine teslim edildi. Bir buçuk aydır Çatalca Geri Gönderme Merkezinde tutulan Fatim el Musa, bir hafta önce Suriye’ye gönderildi.
BEŞ ÇOCUK KİMSESİZ KALDI
Anne Fatim’in sınır dışı edilmesiyle birlik yaşları 18, 16, 9, 6 ve 4 olan beş çocuk kimsesiz bir şekilde Türkiye’de kaldı. Ailenin babası olan Hussein Jassem ise eşinin geri gönderme merkezine alınmasından dört gün sonra kalp krizi geçirdiği için yoğun bakıma kaldırıldı. Üç gün önce hayatını kaybeden Hüsein’in beş çocuğu yetim kaldı.
Avukat Karagöz, eşi yoğun bakımda olan bir kadının çocukları kimsesiz bırakılarak sınır dışı edilmesine dikkat çekti:
"Müvekkilin eşi yoğun bakımda tedavi altındaydı ancak aynı tarihlerde müvekkilin eşi de vefat etmiştir. Müvekkilimizin kendi rızası ile gönüllü geri dönüş formunu imzalamadigi açıktır, en küçüğü 4 yaşında 5 çocuk annesi müvekkilimiz eşi ölüm döşeğindeyken gönüllü olarak geri dönüş formunu imzalaması akla mantığa aykırıdır. Geri Gönderme yasağı ihlal edilmiş ve müvekkilimiz hukuka aykırı şekilde sınır dışı edilmiştir."
Fatim el Musa’nın avukatı Yağmur Karagöz, müvekkili hakkında soruşturma süreci devam ederken , sınır dışı edilmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
SORUŞTURMA DEVAM EDERKEN SINIR DIŞI EDİLDİ
"Müvekkilimizin soruşturma dosyası hali hazırda devam etmektedir. Savcılık makamı müvekkilin serbest bırakılması doğrultusunda karar vermiş ve müvekkil serbest bırakılmıştır. Ancak yabancı uyruklu olması hasebiyle geri gönderme merkezine gönderilmiş ve hakkında sınır dışı kararı verilmiştir. Soruşturma başlar başlamaz sınır dışı kararı verilmesi açıkça adil yargılanma hakkının ve masumiyet karinesinin ihlalidir. Sınır dışı kararına karşı açmış olduğumuz iptal davası, İstanbul 18. İdare Mahkemesi 2024/3809 E. Sayılı dosya ile devam etmektedir. Buna karşın beş çocuklu müvekkilimiz önce Çatalca Geri Gönderme Merkez'ine sonra Kütahya Geri Gönderme Merkez'ine sevk edilmiş akabinde zorla imza attırılarak Hatay Cilvegözü sınır kapısından sınır dışı edilmiştir."
'ANNEME İHTİYACIMIZ VAR'
Ailenin en büyük çocuğu olan Üsame el Musa geçici işlerde çalışarak kardeşlerine bakmaya çalışıyor. Musa, “Bizi haksız yere annemden ayırdılar. Sınır dışı edildiğini ülkeden çıkarıldıktan sonra öğrendik. Suriye’de Halep’e giden annemiz, bizi arayarak Suriye’de olduğunu söyledi. Halep’teki evimiz savaş sonucunda yıkılmıştı, annemin orada kalacak yeri yok” dedi. Üsame, annesinin zor durumundan çok kardeşlerinin annesine çok ihtiyacı olduğunu, kardeşlerine baktığı için para kazanamadığını söyledi.
'GÖÇ İDARESİ AİLE BİRLİĞİNE DİKKAT ETMİYOR'
Avukat Yağmur Karagöz, müvekkili hakkında tutuklama kararı olmamasına rağmen adli süreç yürütüldüğü için geri gönderme merkezine alındığının altını çizdi.
“Göç İdaresinin hukuksuz yürüttüğü süreçlerden bir tanesi de, hakkında olumsuz bir karar verilmemiş olan göçmenlerin sırf adli süreç yürütüldüğü gerekçesiyle geri gönderme merkezine alınması. Aile şartları göz önüne alınmadan yürürlüğe konan bu uygulamalar birçok göçmen aileyi mağdur ediyor.”
Avukat Karagöz, avukatı olan göçmenlerin dahi avukatlarına haber verilmeden sınır dışı edildiğini, sınır dışı kararının durdurulması için başvurulacak, mahkeme yolunun bu şekilde kapatıldığını ifade etti.