AYM'den konkordato sürecinde önemli karar: Alacaklıların muvafakat şartı Anayasa'ya aykırı

AYM'den konkordato sürecinde önemli karar: Alacaklıların muvafakat şartı Anayasa'ya aykırı

AYM, son zamanlarda kritik şekilde artış gösteren konkordato sürecinde borçlunun bazı işlemlerine izin verilmesini alacaklıların onayına bağlayan kuralı Anayasa'ya aykırı buldu.

BÜŞRA AKDAŞ

Ekonomik krizle birlikte artış gösteren konkordato sayısı 2024'ün ilk beş ayında 500’e dayanırken, kararların mahkemelerde yeterli teknik inceleme yapılmadan aceleyle alındığı iddia edilirken Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) kritik bir hüküm geldi.

Anayasa Mahkemesi, konkordato sürecinde borçlunun bazı tasarruflarda bulunabilmesi için mahkemeden izin alması gerektiği, ancak mahkemenin bu izni vermeden önce alacaklılar kurulunun onayını almak zorunda olduğu hükmünü iptal etti. Karar, borçlu ve alacaklıların menfaatleri arasındaki dengeyi sağlama amacı taşıyor.

Anayasa Mahkemesi, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun ilgili maddesinde yer alan "alacaklılar kurulunun muvafakatini" ibaresinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, bu hükmün alacaklıların menfaatlerini korurken borçlunun haklarını ihlal ettiğini ve mahkemelerin bağımsızlığına müdahale ettiğini belirtti.

KARARIN GEREKÇESİ

Anayasa Mahkemesi, kararında mülkiyet hakkının önemine vurgu yaparak, devletin alacakların tahsiline ilişkin sistemi kurarken hem alacaklıların hem de borçlu ve üçüncü kişilerin haklarını gözetmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme, konkordato sürecinin amacının sadece alacaklıların alacaklarını tahsil etmek değil, aynı zamanda borçlunun mali durumunu iyileştirerek ticari faaliyetlerine devam etmesini sağlamak olduğunu hatırlattı.

MAHKEMEYE 'TAKDİR' YETKİSİ

Anayasa Mahkemesi, mevcut kuralın alacaklılar kurulunun muvafakat etmemesi durumunda mahkemenin borçlunun tasarruf yetkisini kullanmasına izin vermemesine yol açtığını ve bu durumun mahkemeleri takdir yetkisinden mahrum bıraktığını belirtti. Mahkeme, taraflar arasında adil bir dengenin ancak alacaklılar kurulunun kararının da denetime tabi tutulması ve hâkime takdir yetkisi verilmesiyle sağlanabileceğini vurguladı.

YILIN İLK BEŞ AYINDA 491 ŞİRKET KONKORDATO İLAN ETTİ

Ekonomik durgunluk, artan maliyetler ve finansmana erişimdeki zorluklar nedeniyle şirketler konkordato başvurusuna yöneliyor. Yılın ilk beş ayında 491 şirket konkordato ilan etti ve bu sayı geçen yılın toplamını aştı. Uzmanlar, yıl sonunda konkordato sayısının bine ulaşabileceğinden endişe ediyor. Verilere göre, bu dönemde 491 dosyaya geçici mühlet, 202 dosyaya ise kesin mühlet kararı verildi. Geçen yıl toplamda 519 konkordato kararı alınmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN