Avcılar Hospital'da çalışan stajyer hemşire KARAR’a konuştu: “Yenidoğan bölümüne girişimiz kesinlikle yasaklanmıştı”

Avcılar Hospital'da çalışan stajyer hemşire KARAR’a konuştu: “Yenidoğan bölümüne girişimiz kesinlikle yasaklanmıştı”

Türkiye gündemi günlerdir "Yenidoğan çetesi" skandalıyla sarsılıyor. Skandalın merkezinde yer alan hastanelerden biri de Avcılar Hospital. Bu hastanede stajyer hemşire olarak görev yapan Zeynep Y., KARAR’a konuştu. Zeynep Y., hastane yönetiminin stajyerlerin yenidoğan servisine girmesine izin vermediğini ve bazı hemşirelerin hastalara kötü muamelede bulunduğunu anlattı.

SEMA KIZILARSLAN

En az 12 bebeğin ölümüne neden olmakla suçlanan Yenidoğan Çetesi‘nin kullandığı hastanelerden biri olan Avcılar Hospital‘ın sahibi, eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu.

2023 yılında Avcılar Hospital’da stajyer hemşirelik yapan Zeynep Y., hastanede çalıştığı dönemde şahit olduklarını KARAR’a anlattı. Hastanenin her bölümünde ve biriminde staj zamanı çalışmaları gerekirken, yeni doğan bölümüne özellikle girmelerinin engellendiğini aktaran Zeynep Y., hastalara kötün davranıldığına da şahit olmuş.

“YENİDOĞAN BÖLÜMÜNE ALINMIYORDU”

Zeynep Y., "Yenidoğan çetesi" skandalını öğrendiğinde sarsıldığını ve okulunun, adı geçen Avcılar Hospital ile ilişkisini kestiğini belirtti. Hastanenin küçük bir yer olduğunu, bu yüzden orada olan biten her şeyden herkesin haberdar olduğunu düşündüğünü söyleyen Zeynep Y., staj sırasında yenidoğan yoğun bakımına alınmadıklarını anlattı:

“Bu olaylarla ilgili haberleri görünce zaten hepimiz sarsıldık. Adı geçen hastanelerden biri bizim bağlı olduğumuz Avcılar Hospital'dı. Okul, bu hastaneyle ilişkisini kestiğini açıkladı. Bu durumu öğrenince adeta kanım dondu, çünkü ben de o hastanede staj yapmıştım.

O hastanenin çok küçük olduğunu hatırlıyorum, neredeyse bir apartman gibi. Küçük bir hastane olduğu için herkesin olan bitenden haberdar olduğunu düşünüyorum. Bir şeyler dönüyorsa, çoğu kişi bunun farkında olmalıydı. Özel bir hastane olduğu için herkesin birbirini tanıması ve ne olup bittiğini bilmesi olası. Biz orada staj yaparken çocuk hastalıkları dersi alıyorduk ve kadın doğum biriminde çalışıyorduk. Ancak bizi hiçbir zaman yenidoğan yoğun bakım ünitesine almadılar. Bu durumu o zamanlar doğal karşılamıştık çünkü bebeklerin durumu hassastı. Ancak şimdi geri dönüp düşündüğümde, bu çok şüpheli geliyor.”

"HASTALARA SAYGISIZCA DAVRANIYORLARDI"

Yoğun bakımda staj yaparken "Cansel" adındaki bir hemşirenin hastalara son derece kötü ve saygısız davrandığını, onları küçümsediğini ve aşağılayıcı sözler sarf ettiğini anlatan Zeynep Y., şahit olduğu bir olayı aktardı:

“Erişkin yoğun bakımında staj yaparken de korkunç bir kadınla karşılaştım. İsmi Cansel'di, Cimer'e bile şikayet ettim. Hastalara son derece saygısız davranıyordu. Bilinci açık olan hastalara bağırıyor, onları aşağılayıcı sözler sarf ediyordu. Yoğun bakımda yatan hastalar aciz bir durumda oldukları için çok hassaslar ve onların bakımı hemşirelerin sorumluluğunda. Ancak Cansel hemşire, hastaların fiziksel ve duygusal acılarını önemsemiyordu.

Bir gün yaşlı bir hasta geldi ve kalbi durdu. Kalp masajı yapılırken Cansel hemşire, ‘Bu hasta zaten gidici, bırakalım’ diyerek inanılmaz bir duyarsızlık gösterdi. Bu duruma şok oldum. Diğer hemşire müdahale etti ve Cansel’i gönderdi. Sonrasında ben ve diğer hemşire hastaya kalp masajı yaptık ama hasta kurtarılamadı. Ancak elimizden geleni yapmıştık. Cansel hemşirenin hastalara karşı tavrı beni çok rahatsız etti.”

Zeynep Y., stajyerlerin yenidoğan yoğun bakımına alınmamasını garip bulduğunu ve bu küçük hastanede herkesin birbirini tanıdığını ve olup bitenlerden herkesin haberi olduğunu düşündüğünü aktardı. Zeynep Y., Cansel hemşireyi şikayet etmek istemiş ancak stajyer olduğu ve okulun da bu hastaneyle bağlantısı olduğun için geri adım atmış:

“Stajyerlerin yenidoğan yoğun bakımına alınmaması da bu hastanedeki garipliklerden sadece biri. Bu küçük hastanede, herkes birbirini tanıyordu ve çoğu kişi olup bitenleri biliyordu. O insanlarla aynı ortamda bulunmuş olmak bile beni mide bulandırıcı hissettirdi. Sonuçta bir hemşire adayıyım ve bu yıl mezun olacağım. Staj yaparken hastalara insan gibi davranmanın önemini öğreniyorum, ama oradaki insanların bu sorumluluğa sahip olmaması beni derinden rahatsız etti.

Bu kadını şikayet etmeyi düşünmüştüm ama stajyer olduğum için ve okulun bu hastaneyle ilişkisi olduğu için geri adım attım. Teyzeme durumu anlatıp onun şikayet etmesini istemiştim, ama o da unutmuş. Şikayet etmiş olsaydım, belki denetim olurdu ve bu olaylar açığa çıkardı. Kendimi çok kötü hissettim çünkü o ortamda olup bitenlere karşı elimden bir şey gelmemişti.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN