Atıl haldeki araziyi kiraladı, cennete çevirdi! Hem örnek hem kazanç kapısı oldu, gübre bile vermeden yetişiyor

Atıl haldeki araziyi kiraladı, cennete çevirdi! Hem örnek hem kazanç kapısı oldu, gübre bile vermeden yetişiyor

Atıl halde olan araziyi kiraladı! Adeta cennetten bir köşeye çevirdi! Hem örnek oldu, hem de kazanç kapısı! Gübre bile vermeden yetişiyor...

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi mezunu olan ve Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çeşitli bölgelerde görev yapan Bülent Gürgöz, 7 yıl önce memleketi Elazığ'a tayin oldu. 56 yaşındaki üç çocuk babası Gürgöz, Keban Baraj Gölü kıyısındaki Çatalharman köyünü ziyaret ettiğinde, ağaçlık alanların eksikliğini fark etti. Köyde Hazine'ye ait kullanılmayan atıl arazilerin olduğunu belirledi.

KÖYÜNE 5 BİN BADEM FİDANI DİKTİ

arazi-3.webp

Gürgöz, bu atıl arazilerde bir dönüşüm başlatmak amacıyla 100 dönümlük alanı kiralayarak, kendi imkanlarıyla yaklaşık 5 bin badem fidanı dikti. Zamanla bu fidanlar boy vererek, 7 yıl içinde araziyi yeşile dönüştürdü. Sulama için ise 19 kilovat kapasiteli güneş enerjisi santrali kurdu. Köy halkı, Gürgöz'ün bu girişiminden ilham alarak, kiraladıkları veya kendilerine ait arazilere badem fidanları dikmeye başladı ve köy, yeşil bir görünüme kavuştu.

GÜRGÖZ: "TAŞLIK, KAYALIK ARAZİ EKONOMİYE KAZANDIRILDI"

Bülent Gürgöz, yaptığı bu çalışmanın hem kendi köyüne hem de komşu köylere örnek olduğunu ifade ederek, "Geçen yıl yaklaşık 9 bin 380 kilogram ürün aldım. Bu yıl da 15 bin kilogram civarında rekolte bekliyorum. Umarım başarırız, katma değer yaratırız. Bu yatırımımdan sonra gerek yurt dışındaki gerekse köydeki üreticiler hem Hazine arazilerine hem de kendi arazilerine badem bahçeleri kurdu" dedi.

arazi.webp​​​​​​​

Gürgöz, bu yatırımı sonrası köylülerin de Hazine arazilerine ve kendi arazilerine badem bahçeleri kurduklarını belirterek, "Köyüme benden sonra yatırımlar geldi. Tüm üreticiler başarılı oldu. Buralar badem ormanı oldu. Taşlık, kayalık arazi ekonomiye kazandırıldı. Dikimler giderek artacaktır çünkü kazanç görüldükçe daha çok yatırım olacak" şeklinde konuştu.

BOZKIR ARAZİLER ÜRETİME GEÇTİ

Köylerinin Keban Barajı kıyısında olmasından dolayı su sorunları olmadığını belirten Gürgöz, "Eskiden bozkır olan bu araziler atıl vaziyetteydi. Bu atıl araziler üretime geçti. İnanılmaz derecede verimli topraklarımız var. Gübre bile vermiyoruz. Ağaçlarımız gayet sağlıklı" dedi ve herkese bu tür yatırımları tavsiye etti.

arazi-5.webp​​​​​​​

Gürgöz, badem fidanlarının olgunluk aşamasına geldiğinde büyük bir üretim olacağını vurgulayarak, "Eserimizi gördükçe mutlu oluyorum. Emeğimin karşılığını aldım. Bu tür çorak arazilere fidanlar dikerek badem ormanları yetiştirmek çocuklarımıza büyük bir gelecektir. Alana 19 kilovatlık güneş panelleri de kurdum. Güneşten aldığımız enerjiyle pompa çalışıyor. O pompayla tüm ağaçlarımı suluyorum. Yer altı damlama sistemi yaptım. Elektrikten de tasarruf ediyoruz. Diktiğimiz fidanlar isterse hiç ürün vermesin, ben toprakları korudum, erozyonu önledim" dedi.

badem.webp

2 BİN 600 KÖK AĞAÇ BULUNUYOR

Köy sakinlerinden Serkan Yıldırım da Gürgöz'ün teşvikiyle 70 dönüm alanda badem üretmeye başladıklarını belirtti. "Atıl arazileri badem ağaçlarıyla doldurduk. Köyümüzün her tarafı badem doldu. 'Dağdı bağ oldu' derler ama dağdı badem oldu. Burada yaklaşık 2 bin 600 kök ağacımız var. Ağustos sonu, eylül başında hasada başlayacağız" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN