Ata tohumuyla üretiliyor kargoyla Almanya ve Hollanda'ya gidiyor! Mahallenin geçim kaynağı, en çok gurbetçiler alıyor

Ata tohumuyla üretiliyor kargoyla Almanya ve Hollanda'ya gidiyor! Mahallenin geçim kaynağı, en çok gurbetçiler alıyor

O ilimizin coğrafi işaretli biberi tadını alanın vazgeçilmezi oluyor. Ata tohumuyla üretiliyor kargoyla Almanya ve Hollanda'ya gidiyor! Ağustos ayında hasat ediliyor, sonra el emeğiyle ileniyor. Mahallenin geçim kaynağı, en çok gurbetçiler alıyor...

Yıllar boyu ata tohumuyla üretiliyor. O ilimizin coğrafi işaretli biberi! Ağustos ayında hasat ediliyor ve özenle işleniyor. Koca bir mahallenin geçim kaynağı haline gelmiş. Yurt dışından bile isteyeni çok.

Kayseri'nin Cırgalan Mahallesi'nde yıllardır ata tohumlarıyla üretilen coğrafi işaretli Cırgalan biberi hem yerel piyasada hem de yurtdışında büyük ilgi görüyor. 2020 yılında tescillenen ve kendine özgü acılığı ve aromasıyla bilinen bu özel biber, özellikle gurbetçiler tarafından tercih edilerek Avrupa'ya, özellikle Almanya ve Hollanda'ya kargo aracılığıyla gönderiliyor.

Her yıl ağustos ayından itibaren hasadı yapılan Cırgalan biberi, mahallenin kadınları tarafından titizlikle temizlenip parçalandıktan sonra, mahalledeki boş alanlara ve damlara serilerek kurutuluyor. Kurutma işlemi sırasında biberler, uzun çubuklarla karıştırılarak eşit şekilde kuruması sağlanıyor. Ardından, acı kısımları özenle çıkarılan biberler eleniyor ve değirmende çekilerek toz haline getiriliyor.

600 HANENİN GEÇİM KAYNAĞI

Cırgalan Mahallesi'nde üretilen biber, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanına, özellikle İstanbul, Ankara ve Balıkesir gibi şehirlere gönderilen bu biber, mahalledeki 2 bin 500 kişilik nüfusun ve 600 hanenin başlıca geçim kaynakları arasında yer alıyor. Yemeklerde ve Kayseri'nin ünlü çemen yapımında kullanılan Cırgalan biberinin kilogramı 500-600 TL arasında alıcı buluyor.

"BİBERİMİZ BİRİNCİ SINIF VE KATKISIZ"

Cırgalan Mahallesi Muhtarı Mustafa Sever, Cırgalan biberinin mahallenin sembolü olduğunu ve bu biberle büyüdüklerini belirterek "Mahallemizin yüzde 90'ı biberle uğraşır. Mahallemizden yaklaşık 10-12 ton toz biber çıkıyor. Destek verilirse bunu artırırız. Toplaması, çöplemesi, temizlenmesi, elenmesi ile birinci sınıf bir biberdir. İçerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz. Kendine has bir biberdir, dört burunludur. Eleyerek içindeki acı damarı alırız, güneşte kurutulması da lezzet veriyor.

Eskiden evlerimizin damları betondu, şimdi hep çatı oldu. Maalesef biberlerimizi sokak aralarında, kaldırımlarda kurutmak zorunda kalıyoruz. Belediyeden adacıklar halinde 500-1000 metrekarelik kurutma alanları istiyoruz." dedi.

Ata tohumundan üretilen tescilli Cırgalan biberi yurt dışına da gönderiliyor

EMEĞİ BÜYÜK, KALİTESİ EŞSİZ

66 yaşındaki Azime Çalış, yıllardır Cırgalan biberinden elde ettiği gelirle çocuklarını büyütüp okuttuğunu belirterek, "Çapası, suyu derken emeği çok. Martın başında ekerim, en geç olan biber, eylülün başında yetişir. Ağustosun sonunda biberim olur. Tamamen geçimi buna bağlı olanlar var. Biberimizin değeri Şanlıurfa'nın, Kahramanmaraş'ın biberiyle bir değildir. Onlar seriyor, traktörle ezip çiğniyorlar. Biz tek tek emek veriyoruz, çöpünü ayrı çıkarıyoruz, yırtıyoruz, temizliyoruz, kurutuyoruz sonra tekrar çiğneyip eliyoruz ve değirmene gidiyor. Belirli müşterilerimiz var, biberimizi beğeniyorlar. İstanbul'a, Ankara'ya, Balıkesir'e kadar gidiyor. Kargo ve gurbetçiler aracılığıyla yurt dışına da gönderiyoruz. Cırgalan biberi denilince herkes biliyor." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN