Ankaralılar ona ‘Yeşil altın’ diyor: Marketlerde satılıyor, şimdi dünya peşinde

Ankaralılar ona ‘Yeşil altın’ diyor: Marketlerde satılıyor, şimdi dünya peşinde

Ankara’nın Çubuk ilçesi, “yeşil altın” olarak adlandırılan turşularıyla hem Türkiye’de hem de dünya genelinde sofralara lezzet katıyor. Çubuk turşusu, ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere gibi 15 ülkeye ihraç edilerek uluslararası bir üne kavuşmuş durumda. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, bu yerel lezzetin dünya çapında bir marka haline gelmesini hedeflediklerini belirtiyor.

İç Anadolu’nun verimli topraklarıyla bilinen Çubuk, turşusuyla adeta özdeşleşmiş durumda. Belediye ve Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğiyle kurulan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde üretilen turşular, yaz aylarında hazırlanıyor ve sonbahar ile kış aylarında raflardaki yerini alıyor. Özellikle salatalık turşusu tercih edilse de, bölgede lahana, patlıcan, havuç, mısır, mandalina ve muz gibi 40 farklı çeşitte turşu üretiliyor.

2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan Çubuk turşusu, Avrupa Birliği’ne de tescil başvurusunda bulundu. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, turşularının lezzetinin, yerel olarak üretilen malzemelerden kaynaklandığını vurguluyor. Mandalina ve muz gibi ilçede yetişmeyen ürünlerden yapılan turşular ise deneme amaçlı üretiliyor.

img-5845-001.jpeg

Çubuk turşusunun pazar payı her geçen gün artıyor ve bu lezzet, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Demirbaş, turşu üretiminin yüzde 80’inin salatalıktan yapıldığını, bunu lahana, domates ve patlıcan turşularının takip ettiğini belirtiyor.

Çubuk turşusunun lezzet sırrı, Toros tipi salatalıkların kaynak sularıyla beslenmesi ve su, tuz, sirke oranlamasının yanı sıra defne yaprağı, dereotu ve sarımsak gibi aromaların kullanılması. Bu özel tarif, Çubuk turşusunu bir marka haline getiriyor.

Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde, mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin kullanılması, turşunun doğallığını ve lezzetini artırıyor. Gülden Tosun, tesisin turşu üretimi ve tanıtımı için eğitimler düzenlediğini ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Gıda Bölümü öğrencilerinin tesiste uygulamalı eğitim aldığını belirtiyor.

Çubuk Turşucular Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, ailesinden devraldığı turşu yapım işini sürdürüyor ve talebe göre farklı malzemelerden turşu üretmeye devam ettiklerini ifade ediyor. Yıllık 200 ton turşu satışı gerçekleştiren Benli, farklı gramajlardaki turşuların fiyatlarını da paylaşıyor.

Çubuk turşusu, yerel lezzetini dünya ile paylaşmaya devam ederken, uluslararası pazarda da giderek daha fazla tanınıyor ve talep görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN