Anadolu’nun bağrından gelen lezzet dünyayla yarışıyor! Çeşidi kadar taliplisi de çok: Yurtdışından sırf onun için geliyorlar

Anadolu’nun bağrından gelen lezzet dünyayla yarışıyor! Çeşidi kadar taliplisi de çok: Yurtdışından sırf onun için geliyorlar

Türkiye’nin bu lezzetine kimse doyamıyor, namı dünyaya kadar uzanıyor. Öyle ki birden fazla çeşidi olan bu lezzetin çeşidi kadar taliplisi de çok…

Peynirin kökeni ve evrimi, tarih boyunca Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde farklı yöntemlerle şekillenmiştir. Türkiye’nin dünyaya yayılan peynir lezzetlerinden olan tulum peyniri de ülkemizin farklı bölgelerine göre şekillenmiş ve lezzetiyle dillere destan olmayı başarmıştır. Öyle ki Türkler kadar yurt dışından gelen turistler de tulum peyniri çeşitlerinin tadına varmış ve sırf bu lezzet için gelenler bile olmuştur. İşte Anadolu'nun öne çıkan tulum peyniri çeşitleri:

TULUM PEYNİRİ GELENEĞİ

Anadolu'yu en iyi anlatan peynirlerin başında gelen tulum peyniri, keçi veya koyun tulumlarında olgunlaşır. Küp, testi veya ahşap kaplarda da üretimi yaygındır.

KURU, SALAMURA VE KÜFLÜ TULUMLAR

Tulum peynirleri genellikle kuru, salamura veya küflü olarak üretilir. Her bir tulum çeşidi, bölgenin karakteristik aromasını ve lezzetini taşır.

tulum-peyniri-1.jpg

AVANOS KÜP PEYNİRİ

Avanos'un ünlü küp peyniri, Kızılırmak'ın topraklarından yapılan sırsız küplerde olgunlaşır. Bu yöntem, peynirin özel bir tat kazanmasına yardımcı olur.

BERGAMA TULUM PEYNİRİ

Bergama'nın gururu olan tulum peyniri, Ege'nin övünç kaynağıdır. Teneke tulumlarda olgunlaşır ve %70 koyun-keçi, %30 inek sütünden yapılır.

ÇORUM KARGI TULUMU

Doğu Anadolu'nun büyük deri tulumları içinde olgunlaşan Çorum Kargı tulumu, yoğun aroması ve kremamsı dokusuyla dikkat çeker.

DİVLE OBRUK PEYNİRİ

Divle Vadisi'nde yapılan bu peynir, nadir bir yöntemle üretilir. Teneke tulumlarda olgunlaşan peynir, küçük parçalara ayrılan yapısıyla öne çıkar.

tulum-peyniri-2.jpg

ERZİNCAN ŞAVAK TULUM PEYNİRİ

Göçebe Şavakların geleneksel peyniri olan Erzincan Şavak tulum peyniri, Kemah tuzunun etkisiyle özel bir lezzet sunar.

GORCOLA PEYNİRİ

Artvin Şavşat'ın yerel peyniri olan Gorcola, kaymağın yayıkla ayrılması sonrası elde edilen pıhtılarla yapılır ve küf halkalarıyla ünlüdür.

KARAMAN-ERMENEK TULUM PEYNİRİ

Karaman-Ermenek tulum peyniri, kurak bölgenin karakteristik peyniri olarak bilinir. Genellikle koyun-keçi-inek sütlerinin karışımıyla yapılır.

KONYA KÜFLÜ TULUM PEYNİRİ

Konya'nın gök peyniri olarak bilinen Küflü Tulum Peyniri, Akkaraman koyununun sütünden üretilir ve yüksek aromasıyla tanınır.

tulum-peyniri-3.jpg

KÜLEK PEYNİRİ

Karadeniz'in özel kapları olan küleklerde olgunlaşan peynirler, minci, koleti veya telli peynir olarak çeşitlendirilir.

MERSİN BEZDE TULUM PEYNİRİ

Mersin'in özgün peyniri olan bezde tulum, keçi ve koyun kıllarından yapılan bezlere basılarak olgunlaştırılır ve özel aromasıyla öne çıkar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN