Anadolu'daki ilk örnek! Hatta dünyadaki tek örneği olabilir, o ilimizdeki keşif tarihi yeniden yazdıracak

Anadolu'daki ilk örnek! Hatta dünyadaki tek örneği olabilir, o ilimizdeki keşif tarihi yeniden yazdıracak

Anadolu'daki ilk örnek olarak tarihe geçti! Hatta dünyadaki tek örneği bile olabilir! O ilimizdeki keşif, tarihi yeniden yazdıracak...

Denizli'nin Tavas ilçesinde bulunan Kayaca Mahallesi yakınlarındaki kazı alanında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü tarafından yapılan çalışmalar sırasında 9 milyon yıl öncesine tarihlenen kılıç dişli kedi kafatası fosili keşfedildi. Kazı çalışmalarında bilimsel danışmanlık yapan Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek, "Bu fosil, Anadolu’daki ilk örnek olarak literatüre geçebilir ve hatta yeni bir türe ait olma ihtimali de bulunuyor. Eğer bu doğruysa, bu türün dünyadaki ilk örneği olabilir," dedi.

KAZI ÇALIŞMALARININ AYRINTILARI

'Dünyadaki ilk örnek olacak' O ilde ezber bozan keşif! Tarihi değiştirdi

2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek'in önderliğinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülüyor. Çalışmalara ayrıca çeşitli üniversitelerden paleoantropolog, paleontolog, jeolog ve öğrenciler de katkıda bulunuyor.

9 MİLYON YILLIK KAFATASI

_88193 (2)

Almanya’daki Eberhard Karls Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen kazılarda, zürafa, fil, gergedan, at, boynuzlugiller, sırtlan, kedigiller ve karınca yiyen gibi çeşitli hayvanlara ait toplamda 500 fosil bulunmuştu. Son yapılan kazılarda ise, 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen kılıç dişli kedi kafatası keşfedildi. Aytek, bu kafatasının Anadolu’daki ve belki de dünyadaki en iyi korunmuş örneklerinden biri olabileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Aytek, "Bu yıl en önemli gördüğümüz keşfimiz, daha önceki yıllarda uzun kemiklerini bulduğumuz kedigillere ait hayvanlardan birinin kafatasına ulaşmamız oldu. Neredeyse tamamı olan kafatasının, Anadolu'daki hatta belki dünyadaki en iyi korunmuş örneklerden biri olduğunu düşünüyoruz. Detaylı çalışma yaptıktan sonra türü tespit edeceğiz ama ilk gözlemlerimiz kılıç dişli kedilerin erken formlarından biri olduğu yönünde. Literatüre baktığımızda Anadolu'daki ilk örnek olduğunu şu an için söyleyebiliriz. Hatta bu fosilin yeni bir türe ait olma ihtimali de mevcut. Öyle ise bu türün dünyadaki ilk örneği olacak" şeklinde açıklama yaptı.

Aytek, "Diğer kedimize ait de bir köpek dişi bulduk. Bu da bize türü tanımlamada önemli bir avantaj sağlayacak. Bölge fosil bakımından çok zengin, daha önce alanın 7 ile 9 milyon yıl arası bir tarihe sahip olduğunu düşünüyorduk. Ancak bu yıl bulunan fosillerle tarihi 9 milyona doğru çekti" şeklinde ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN