Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Amasra'daki maden faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tartışma yaratan Sayıştay raporu için "“Bu, Sayıştay raporuyla anlaşılabilecek bir mesele değil. Daha teknik düzeyde bilgilere ihtiyacımız var. Elimizde daha objektif verilerin olması lazım." diyen Bilgin, ihmal olup olmadığının araştırılacağını söyledi.
Bartın Amasra'da 41 kişinin ölümüne neden olan maden faciasıyla ilgili konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2019 yılında Sayıştay’ın hazırladığı raporla ilgili olarak "Bu, Sayıştay raporuyla anlaşılabilecek bir mesele değil" dedi.
Bakan Vedat Bilgin, Dünya'ya yaptığı açıklamalarda Amasra'daki maden faciasını ve asgari ücret ile EYT konularına değindi. Bilgin, Türkiye’nin ölümlü iş kazalarında kötü bir karneye sahip olduğu yolundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, “Maalesef doğru. Bu durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Bakanlık olarak Türkiye’deki mevcut tüm madenlerin risk derecelerinin yeniden değerlendirilmesini istedim. Önceden bir derecelendirme vardı elbette. Ancak Türkiye’deki tüm madenlerin tek tek mevcut durumuna ve risk derecelerine tekrar bakacağız” ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, maden ocağındaki ihmal iddiaları için “Edindiğim bilgiler, Amasra’da personel eksikliği ile ilgili bir sorun yaşanmadığını gösteriyor. Özel sektör değil, devlete ait bir kurumda bu tür eksikliklerin olması zaten kabul edilemez. İhmal olabilir, olmayabilir de. Kazanın kaynağının ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bakanlık müfettişlerinin raporlarından sonra kamuoyuna açıklama yapacağız” dedi.
"DAHA OBJEKTİF VERİLER LAZIM"
Bakan Bilgin, 2019 yılında Sayıştay’ın Amasra maden ocağı ile ilgili hazırladığı raporun Bakanlık tarafından değerlendirilip değerlendirilmediğine yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Bu, Sayıştay raporuyla anlaşılabilecek bir mesele değil. Daha teknik düzeyde bilgilere ihtiyacımız var. Elimizde daha objektif verilerin olması lazım. Onu da iş güvenliği, iş sağlığı uzmanlarımız yapacak. Kazanın teknik boyutunu derinleştirmek üzere soruşturma heyetini 6 kişiye çıkardım. Onların verilerini, analizlerini çok önemli buluyorum."
Bilgin, hayat pahalılığı ve enflasyonun ciddi bir sorun olduğunu belirterek “Enflasyonu yenmemizin şartı orada. Biz de sosyal politikalarımızı bu şartlara göre, çalışanların hayat şartlarını düzenleyecek tedbirleri adım adım devreye sokuyoruz. Asgari ücrete iki defa müdahale yaptık. Şimdi aralıkta benzer bir şekilde enflasyon şartlarını değerlendirerek, toplumu koruyacak tedbirleri alarak en kapsamlı müdahaleyi yapacağımızdan hiç kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.
Bakan Bilgin, EYT konusunda tek bir formül üzerinde çalıştıklarını ve çalışmaların henüz bitmediğini sözlerine ekledi.