Bartın Amasra'da 43 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, olayın aydınlatılması için çalışmalar devam ediyor. Kazayla ilgili telefon kayıtlarında yeni bulgulara ulaşıldı. İş Güvenliği Müdürü Volkan Soylu'nun aspiratörün arıza yaptığı, dizelin devrede olduğu ancak madencilerin bulunduğu bölgede hava hızlarının düşük olduğuna yönelik uyarısını almasına rağmen "O önemli değil, ocağı idare eder, herhalde havasız kalmazlar" şeklinde bir yanıt verdiği ortaya çıktı.
Bartın Amasra'daki maden faciasında yaşananları daha da derinlemesine ortaya koyan yeni bilgiler ortaya çıktı. Cumhuriyet gazetesinin ulaştığı bilgilere göre, hazırlanan raporda işletme yöneticilerinin ve sorumlu mühendislerin, metan gazı tehlikesi karşısında bile üretime devam etmek için çeşitli manipülasyonlarda bulunduğu belirtildi. Sensörlerin çıkarılması, devre kesicilerin bozulmasına göz yumulması ve dinamit atımlarının devam ettirilmesi gibi ciddi ihmallerin olduğu vurgulandı.
Raporda yer alan bir telefon konuşmasında, İş Güvenliği Müdürü Volkan Soylu'nun aspiratörün arıza yaptığı, dizelin devrede olduğu ancak madencilerin bulunduğu bölgede hava hızlarının düşük olduğuna yönelik uyarısını almasına rağmen "O önemli değil, ocağı idare eder, herhalde havasız kalmazlar" şeklinde bir yanıt verdiği ortaya çıktı. Bu durum, işçilerin can güvenliğinin ne kadar önemsiz görüldüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.
‘İŞÇİNİN CANI YOK SAYILDI’
Amasra davası avukatı Derviş Emre Aydın, madende üretim baskısı sebebiyle metan sensörleriyle oynandığını belirterek “Bu zamana kadar işletmenin, kömür üretimine odaklanarak işçi canını yok saydığına ilişkin birçok bulgu ortaya çıkmıştı, dosyaya yansıyan son kayıtlar bunun nasıl soğukkanlı bir şekilde yapıldığının somut örnekleri oldu” diye konuştu.
YİTİRİLEN 43 MADENCİ ANILDI
Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında iki yıl önce 14 Ekim’deki patlamada yaşamını yitiren 43 madenci anıldı. Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada yitirilen işçiler için müessesedeki servis kuyusunun önünde anma töreni düzenlendi. Törene, siyasiler, sendika yöneticileri ve çok sayıda maden işçisi katıldı. Patlamadan yaralı kurtulan işçilerden Umut Güneş, “O an ben de içerideydim ve yoğun bakımda yattım. Yine geldik, yine buradayız. Ekmek için, çoluk çocuk için buradayız. Kolay olmadı, büyük bir şey atlattık” dedi.