Türkiye seçim düzlüğüne girerken Altılı Masa’nın ‘işbirliği’ istişare sürecinin ardından ‘Millet İttifakı’na dönüştü. Adaydan, başörtüsü referandumuna kritik başlıkların tümünde ‘müşterek akıl ve tam mutabakat’la ortak tutum vurgulandı. 14 Mayıs’a ‘Hodri meydan’ karşılığı geldi: Kader seçiminde millet gelecek ümidini bize emanet etti. Tarihi görevi birlikte tamamlayacağız.
Altılı Masa’nın İYİ Parti Genel Merkezi’nde önceki gün 12.00’de başlayan toplantısı yaklaşık 10 saat sürdü. 11’inci zirvenin sonlarına doğru kamuoyuna açıklanan bildiride Erdoğan’ın üçüncü dönem adaylığına karşı çıkıldı, her seçim öncesi yurt dışı kaynaklı provokasyonların düzenlendiğine işaret edildi. Yaklaşık bir yıllık işbirliği sürecinde altı parti ilk kez kendisini Millet İttifakı olarak tanımladı. Adayın nasıl belirleneceği de masaya yatırıldı.
Bildiride şu ifadeler yer aldı:
“Bugünkü toplantımızda öncelikle güncel gelişmeleri değerlendirdik. İsveç’te ve Hollanda’da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yapılan çirkin saldırıları bir nefret suçu olarak görüyor ve bunlara göz yuman hükümetleri de şiddetle kınıyoruz. Halkımızın hür iradesiyle seçim sandığına gidip ülkemizin kaderini belirleyeceği bu dönemde dış dünyada nedense her seçim dönemine denk gelen provokasyonları da dikkatle izliyoruz.”
“Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve başıbozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasaya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Bununla beraber, Cumhuriyetimizin 100. yılında milletimizin bu hukuksuz düzene ‘Yeter’ cevabı vereceğinden emin olan bizler, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapmayı planladığı seçime halkımızdan aldığımız destekle, kendimize olan inancımızla ve ülke sevdamızla hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.”
“Seçim ne zaman yapılırsa yapılsın üstünlerin hukuku anlayışıyla hareket eden Cumhur İttifakı değil, hukukun üstünlüğüne inanan Millet İttifakı kazanacaktır. İktidar kaybettiği halk desteğini her tür hukuksuzlukla kapatmaya çalışsa da biz bu oyunu milletimizden aldığımız destekle bozacağız ve Türkiye’yi özgürlükçü demokratik bir hukuk devleti yapacağız. Bu tek adam düzenini sandıkta milletimizin iradesi ile değiştirmek için hodri meydan diyoruz.”
“Ayrıca, Cumhur İttifakı’nın TBMM’ye sunduğu başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisi, başörtülü kadının ‘dini inancını’ sorgulayan şekilde kaleme alınmıştır. Başörtülü kadını korur gibi yapan bu madde aslında tam tersi sonuçlar doğuracak niteliktedir. Kadının kıyafet özgürlüğü ile başörtüsü kullanmasının amacını sorgulayan bu ifadeyi metinden çıkaran bir değişiklik önergesi verilmiştir. Son derece açık bir biçimde başını örten veya örtmeyen kadınlara tam bir anayasal güvence getirecek olan bu önerge Cumhur İttifakı tarafından reddedilmiştir. Bu, Cumhur İttifakı’nın her zaman yaptığı gibi samimiyetsiz bir şekilde kadınların başörtüsü hakkını siyasi istismar ve ranta dönüştürme amacını ortaya koymaktadır.”
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devletimiz için bir beka sorunu haline gelmiştir. Bir kişinin iradesiyle millet iradesinin yok sayılması devletin bir şahısla özdeşleştirilmesinin açık bir göstergesidir. Bugünkü toplantımızda seçimi kazanmaya ve ülkemizi halkımızın büyük bir teveccüh gösterdiği güçlendirilmiş parlamenter sistemle yönetmeye dair çok somut adımlar attık. Tamamlama aşamasına geldiğimiz Geçiş Sürecinin Yol Haritasını, Cumhurbaşkanı adayını belirleme süreciyle beraber nihai değerlendirme sonrası kamuoyuyla paylaşacağız.”
“Bu toplantımızda 30 Ocak’ta kamuoyuyla paylaşacağımız Ortak Politikalar Mutabakat Metni konusunda da anlaşma sağladık. Yoksullukla mücadeleden kadın haklarına, siber güvenlikten siyasi etik yasasına, kamuda israfla mücadeleden tersine beyin göçüne, savunma sanayinden afet yönetimine, mesleki eğitimden konut ve barınma krizine, uyuşturucuyla mücadeleden esnafımızın sorunlarına, sınır politikamızdan tarıma kadar ülkemizin öncelikli konuları için hazırladığımız somut hedef, politika ve projeleri dokuz ana başlık ve yetmiş beş alt başlıkta topladık. Bu mutabakat metni, Türkiye’nin her alanda artan sorunlarını Millet İttifakı’nın çözeceğinin de ispatıdır.”
“Toplantımızda son olarak Millet İttifakı’nın seçeceği Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğimizi de konuştuk. Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığını buradan duyurmak isteriz. Halkımız, ülkemizin hak ettiği refaha ulaşma ve yeniden demokratikleşme ümidini altı partinin birliğinde görmektedir. Bu da bize tarihi bir görev yüklemektedir. Biliyoruz ki bu Türkiye’nin kader seçimidir. Halkımız canını, malını, geleceğini, medeni, hür ve refah içinde bir Türkiye’de nefes alma ümidini bize emanet etmiştir. Halkımız müsterih olsun, altı parti bu görevi layıkıyla tamamlayacaktır.
Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme inanmış, temel hak ve özgürlüklerin yanında, demokrasi aşıklarının adayı olacaktır. Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, ‘Yeter! Söz Milletindir’ diyen Millet İttifakı’nın adayı olacaktır. Bir sonraki toplantımız Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde, 13 Şubat 2023 Pazartesi günü yapılacaktır.”
BİRİNCİ YILDA ADAY İLANI
Altı liderin 13 Şubat 2022’de başlattığı görüşmelerin ilk tur çalışmaları Saadet Partisi ev sahipliğinde 21 Ağustos 2022’de tamamlanmıştı. Altılı Masa’nın ikinci tur görüşmelerinin ilki 2 Ekim’de, CHP Genel Merkezi’nde yapılmıştı. Liderlerin dokuzuncu buluşması, 28 Kasım’da Demokrat Parti Genel Merkezi’nde, onuncu buluşması ise 5 Ocak’ta Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde yapılmıştı.
Bir sonraki toplantı Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ev sahipliğinde 13 Şubat 2023 tarihinde yapılacak. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci “Sevgililer günü gelmeden Türkiye’ye çok güzel bir tablo sunacağız. Saadet Partisi’nin ev sahipliği yapacağı toplantıda her şey açığa kavuşacak” dedi.
Halktv yazarı Fikret Bila da altı liderin seçim kampanyasını ortaklaşa yürütme konusunda görüş birliğine vardığını belirtti. Buna göre seçim kampanyasının ortak akılla yürütülmesi amacıyla partilerin genel merkezleri dışında ayrı bir bina tutulacak. Bu ortak merkezde partilerin seçim kampanyası sorumluları ortak çalışacak.
ORTAK ADAY 13 ŞUBAT’TA
İYİ Parti’nin ev sahipliğindeki toplantıda yoksullukla mücadeleden, etik yasasına kadar somut politikaların 9 başlıkta gelecek pazartesi günü açıklanacağı belirtildi. Bir sonraki zirvenin 13 Şubat’ta SP’de yapılacağı duyuruldu. Kamuoyunda ‘Aday bu toplantıda açıklanacak’ beklentisi oluştu.
HER DEFASINDA SEÇİME DENK GELEN PROVOKASYONU İZLİYORUZ
İsveç’te nefret suçuna göz yuman hükümetleri kınıyoruz. Halkımızın sandığa gideceği dönemde dış dünyada nedense her seçim dönemine denk gelen provokasyonları dikkatle izliyoruz.
ERDOĞAN’IN ÜÇÜNCÜ ADAYLIĞI DEMOKRASİ TARİHİNDE KARA SAYFA
Anayasadaki açık hüküm uyarınca TBMM yenileme kararı almadıkça Erdoğan’ın adaylığı mümkün değil. Cumhurbaşkanının, üçüncü kez adaylık ilanı demokrasi tarihimize eklediği yeni kara sayfa.
13’ÜNCÜ CUMHURBAŞKANI MİLLET İTTİFAKI’NIN ADAYI OLACAK
Tek adam düzenini 14 Mayıs’ta değiştireceğiz. Altı parti istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalışıyor. 13’üncü Cumhurbaşkanı ‘Yeter! Söz Milletin’ diyen Millet İttifakı’nın adayı olacak.
BAŞÖRTÜSÜNDE AMAÇ HAK TESLİM ETMEK DEĞİL SİYASİ İSTİSMAR
Cumhur İttifakı’nın başörtüsü önerisi ‘dini inancı’ sorguluyor. Bu ifadeyi metinden çıkarma önerimizin reddedilmesi, iktidarın başörtüsünü siyasi istismar ve ranta dönüştürme amacını ortaya koyuyor.