Almanya'yı bıraktı, memleketinde bu işi yapmayı başladı! Hem yurt içine hem yurt dışına kasa kasa satıyor

Almanya'yı bıraktı, memleketinde bu işi yapmayı başladı! Hem yurt içine hem yurt dışına kasa kasa satıyor

Memleketine dönen ve burada binlerce dönümlük arazilerde çalışmaya başlayan vatandaş kısa sürede resmen köşeyi döndü. Öyle ki hem memleketinden daha fazla uzak kalmasına gerek kalmadı hem de kendine yeni bir iş kapısı açtı. İşte detaylar…

Elazığ’ın Güzel Yalı köyünde, bağbozumu heyecanı dorukta! Binlerce dönüm üzüm bağı bulunan bu köyde, üreticiler mevsimlik işçilerle birlikte erken saatlerde hasat yaparak, üzümlerini Türkiye’nin dört bir yanına ve yurtdışına göndermek için yoğun çaba sarf ediyor.

yeni-proje-11.jpg

BAĞBOZUMU TELAŞI BAŞLADI

Türkiye’nin en önemli üzüm yetiştiriciliği merkezlerinden biri olan Elazığ’da, yaklaşık 120 bin dönüm üzüm bağı bulunuyor. Güzel Yalı köyünde ise bağbozumu dönemi ile birlikte tatlı bir telaş başladı. Üreticiler, siparişleri zamanında yetiştirmek için sabahın erken saatlerinde bağlarda hasata geçiyor. Toplanan üzümler, kasalara konularak kamyonlarla Türkiye’nin çeşitli illerine ve yurt dışına ulaştırılıyor.

yeni-proje-10.jpg

ÜRETİCİLERDEN ÇAĞRI: BİR ARADA HAREKET ETMELİYİZ

Güzel Yalı köyündeki üreticilerden Özel Çelik, 2000 yılında Almanya’ya gidip 2013’te memleketine dönerek üzüm üretimine başladığını belirtti. Bölgedeki potansiyelin artması için büyük tüccar ve ihracatçıların çekilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, “Çiftçiler olarak bir araya gelip fiyatları belirlememiz lazım. Birlik olmadan bu süreçte zorlanıyoruz” dedi.

Çelik, “Geçmişte sebze halindeki komisyon dükkanımı bıraktım ve Almanya’ya gittim. 2013’te döndüm ve o günden beri üzüm üretimi yapıyorum. Allah’a şükürler olsun ki ürün kalitemiz ve verimimiz oldukça iyi” şeklinde konuştu.

yeni-proje-12.jpg

ELAZIĞ ÜZÜMÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Elazığ’ın kendine özgü iklimi, toprak yapısı ve yetiştiricilik teknikleri ile üretilen üzüm çeşitleri arasında kırmızı, siyah ve beyaz üzümler yer alıyor. Özellikle “Elazığ Ağın beyazı” olarak bilinen beyaz üzüm, lif oranı ve raf ömrü ile dikkat çekiyor. Çelik, “Beyaz üzümümüz, güneşte 10 gün boyunca bozulmadan kalabiliyor. Bu da manav ve marketlerin en çok tercih ettiği ürün olmasını sağlıyor” dedi.

Siyah üzüm çeşitlerinden köhnü ise bölgedeki en yoğun çeşitlerden biri olarak öne çıkıyor. Hasadı, 11. aya kadar sürebiliyor. Kırmızı üzüm ise 9. ay ile 11. ay arasında toplanıyor.

yeni-proje-13-001.jpg

GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİ İHTİYACI

Bölgedeki üreticiler, büyük tüccar ve ihracatçılara daha iyi hizmet verebilmek için tesis yapma konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Çelik, “Tesis yapmak istiyoruz ama bu konuda zorluklar yaşıyoruz. Ayrıca çiftçilerin birlik olmaması, büyümemizi engelliyor. Bu sorunları aşmak için bir araya gelerek hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

yeni-proje-14.jpg

Elazığ’ın üzüm potansiyeli, üreticilerin birlikte hareket etmesi durumunda daha da değerlenecek gibi görünüyor. Üreticiler, hem iç piyasaya hem de ihracata yönelik çalışmalara hız kesmeden devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN