Akın akın geri dönüyorlar! Milyonlarcası Türkiye'ye gelmişti, yüzlercesi bavulunu sırtladı

Akın akın geri dönüyorlar! Milyonlarcası Türkiye'ye gelmişti, yüzlercesi bavulunu sırtladı

Son günlerin en önemli gündemlerinden biri Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmemeleri konusu olarak karşımıza çıkıyor. Yıllar önce akın akın gelmişlerdi şimdi ise gidip gitmeyecekleri merak ediliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Son dönemde AK Parti ile Esad yönetimi arasındaki diyaloglarla birlikte gelen "yumuşama" mesajlarıyla birlikte haziran-temmuz döneminde 100 bin Suriyelinin ülkesine geri döndüğü iddia ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad'a yönelik mesajlarının ardından başlayan Ankara ile Şam arasındaki karşılıklı 'normalleşme' adımlarının, geri dönüşleri artırdığı yorumları yapılıyor.

yeni-proje-51.jpg

100 BİN SURİYELİNİN ÜLKESİNE DÖNDÜĞÜ İDDİASI

Bu bağlamda, Türkiye'deki 100 bin Suriyelinin ülkesine döndüğü belirtilirken, son bir aylık süreçte 100’den fazla ailenin Halep’e yerleştiği görülüyor. Rejimle tek ulaşım kapısı olan Kesep gümrüğünde ciddi kalabalıkların oluştuğu ve yüzlerce kişinin Sam, Lazkiye, Humus ve Hama gibi Esad kontrolündeki şehirlere geri döndükleri belirtiliyor. Gelişmelere bağlı olarak günlük ortalama 300 ila 500 Suriyelinin rejim bölgelerine gittiği tespit edildi.

Geri dönenlerin büyük kısmının ise İdlib ve muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere tercih ettiği ifade edilirken, rejim bölgesine gidenler şehrin savaştan izler taşısa da şartların geçmiş yıllara göre daha iyi olduğunu dile getirdiler. Elektrik ve altyapı sorununun devam ettiği ancak iyileştirmelerin hissedildiği vurgulanırken, yaşanan bu hareketlenmenin gelecek süreçte nasıl şekilleneceği merak konusu oldu.

yeni-proje-52.jpg

EVİNE DÖNENLER KONUŞTU

Türkiye gazetesinin haberine göre; Gaziantep’te sekiz yıl yasadıktan sonra Halep’e dönen Ahmed Sahel “Eşim, beş oğlum ve torunlarımla yeniden evime döndüm. Burada da sadece dönüşümüzü bildirdik ve yeniden kaydımızı yaptırdık. Herhangi bir soruşturma ya da kötü muamele olmadı” dedi.

yeni-proje-53.jpg

Türkmen kökenli Velid Gazi ise Orta Doğu’nun üretim üssü Halep’te küçük de olsa canlanma olduğunu ifade ederek “Şu an en büyük sorun elektrik. Ancak Çin büyük bir santral kuruyor. Yakın dönem günlük süre sekiz saate çıkarılacak. Dönenler, dükkân, ev, arazi neyi varsa resmî kurumlara başvurarak teslim alıyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN