Afet bölgesinde bunları sakın yemeyin! Sağlık Bakanlığı'ndan depremzedelerin sağlıklı beslenmesine yönelik yeni hizmet

Afet bölgesinde bunları sakın yemeyin! Sağlık Bakanlığı'ndan depremzedelerin sağlıklı beslenmesine yönelik yeni hizmet

Sağlık Bakanlığı, deprem sonrası halk sağlığını koruma amacıyla yeni bir internet sitesini hizmete aldı. Dijital platformda hem kişiler, hem de sağlık görevlileri için bilgiler yer alıyor. Deprem sonrası halk sağlığını korumaya dönük kişilerin ve sağlık görevlilerinin ne gibi önlemler alması gerektiğine ilişkin bilgilerin yer alıyor. İşte, Sağlık Bakanlığı deprem bilgilendirme platformu...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 40 bin 689 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 68 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

deprem-sonrasi-beslenme-nasil-olmali.jpeg

DEPREM BÖLGESİNDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖZEL PLATFORM

Depremlerin ardından Sağlık Bakanlığı, deprem.saglik.gov.tr internet sitesini yayına açtı. Platform, deprem sonrası halk sağlığını korumaya dönük kişilerin ve sağlık görevlilerinin ne gibi önlemler alması gerektiğine ilişkin bilgiler veriyor.

Platformda hem kişiler, hem de sağlık görevlileri için bilgiler yer alıyor. Deprem sonrası halk sağlığını korumaya dönük kişilerin ve sağlık görevlilerinin ne gibi önlemler alması gerektiğine ilişkin bilgilerin yer alıyor.

afet-bolgesi-saglikli-beslenme.jpg

AFET DURUMLARINDA GÜVENLİ BESLENME ÖNERİLERİ

Deprem sonrası su ve besinlerle bulaşabilecek hastalıkların nasıl önlenebileceği, su dezenfeksiyonu, karbonmonoksit zehirlenmelerinden nasıl korunulacağı, deprem sonrası müdahale çalışanlarının ve sağlık görevlilerinin iş sağlığı ve güvenliği, afet durumlarında bebek beslenmesi ile çölyak hastaları için güvenli beslenmeye ilişkin başlıklar bulunuyor.

Ayrıca platform bulaşıcı hastalıklar konusunda uyarılarda bulunuyor. Buna göre su ve besinlerle bulaşan hastalıkların önlenebilmesi için tuvaletlerin su kaynakların nerede kurulması gerektiğini gösteriyor. Kullanılacak suyun mümkünse 1 dakika kaynatılması, ellerin düzenli yıkanması veya en az yüzde 60 alkol bazlı el dezenfektanı kullanılması öneriyor.

afet-bolgesi-temiz-su-ihtiyaci.jpg

BEBEK BESLENMESİNE YÖNELİK BİLGİLER MEVCUT

Sobaların uygun şekilde kurulması konusuna dikkat çekiyor. Hastalıklardan korunmak için kişisel hijyen kurallarına azami önem gösterilmesi gerektiği belirtiliyor. Afet durumlarında bebek beslenmesine yönelik bilgiler de internet sitesinde yer alıyor.

Yoğun stres ve üzüntüye bağlı olarak kişilerde anne sütü bir miktar azalsa bile düzenli emzirmenin sürdürülmesi durumunda bunun tekrar artacağı, beslenmesi iyi olmayan annelerin de bebeklerini sağlıklı şekilde emzirebileceği sitede aktarılan bilgiler arasında bulunuyor.

Sitede, deprem bölgelerindeki çölyak hastalarının da gluten içermeyen baklagil, yumurta, patates, peynir gibi besinleri tüketebileceğine ilişkin çeşitli öneriler de sıralanıyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI DEPREM BİLGİLENDİRME PLATFORMU

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN