Adli para cezaları artırıldı: Yüzde 200 ile 400 arasında zam! Bakan Tunç, sosyal medyadan açıkladı

Adli para cezaları artırıldı: Yüzde 200 ile 400 arasında zam! Bakan Tunç, sosyal medyadan açıkladı

Yürürlüğe giren sekizinci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza miktarlarını ve değişen maddeleri açıkladı. İşte detaylar...

2024 Mart ayında yasalaşan ve 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe giren sekizinci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı.

İşlenen suçlara göre en düşük para cezası 20 liradan 100'e, en yüksek adli para cezası da 100 liradan 500 liraya çıkarıldı.

Diken'de yer alan habere göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza miktarlarını ve değişen maddeleri, sosyal medya hesabından paylaştı:

ADLİ PARA CEZALARI NE KADAR 2024?

* Ceza mahkemelerince doğrudan verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi.

* İdari para cezalarına ilişkin sulh ceza hakimliklerince verilen cezalara yapılacak itirazların kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya çıkarıldı.

* İşlenen suçlar bakımından ön ödeme miktarıysa 30 liradan 100 liraya yükseltildi.

* Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararlarına karşı artık istinafa başvurulabilecek.

* Kararlar bakımından kanun yollarına başvuru süreleri 'iki hafta' olacak ve bu süreler gerekçeli kararın 'tebliğ edilmesiyle' başlayacak.

* Konutu terk etmemek veya bağımlılıktan arınmak amacıyla hastanede tedavi olmaya ilişkin adli kontrol yükümlülüğü uygulandıktan sonra hakkında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilen kişiler de maddi ve manevi tazminat talep edebilecek.

* Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesindeki uygulanan bazı koruma tedbirleri nedeniyle yapılan maddi ve manevi tazminat istemleri ağır ceza mahkemeleri yerine tazminat komisyonuna yapılacak.

⁠* Kişisel verilerin işlenme şartlarıyla kişisel verilerin yurt dışına aktarılması usulünde yapılan değişiklikler de 1 Haziran'dan itibaren uygulanacak. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından verilen idari para cezalarına karşı sulh ceza hâkimlikleri yerine artık idare mahkemelerinde dava açılabilecek.

* Asliye ceza mahkemelerinde uygulanan basit yargılama usulünde, verilen mahkeme kararlarına itiraz edilmesi halinde yargılamayı yapacak hâkimin belirlenme usulündeki değişiklikler de 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak.

adli-cezalara-ne-kadar-zam-yapildi-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN