ABD yönetimi, Türkiye'nin F-35 programına geri dönüşü için S-400 sorununu çözmesi gerektiğini yineledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu sorunun çözümü halinde F-35 görüşmelerine açık olduklarını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füze savunma sistemine ilişkin tavrını tekrarladı ve bu sorunun çözülmesi durumunda F-35 savaş uçağı programı üzerine Türkiye ile görüşmeleri memnuniyetle karşılayacaklarını açıkladı.
'S-400'LER NATO İLE UYUMSUZ'
VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından, Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda, ödedikleri miktarın geri alınabileceği ve konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus yapımı S-400'lerin NATO teknolojisi ile uyumsuz olduğu ve bu durumun ittifakın güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı.
ABD'nin, Türkiye'ye S-400 sistemini muhafaza etmemesi yönünde çağrıları sürdürdüğü bildirildi. Bu konunun çözümü halinde F-35 programı kapsamında Türkiye ile görüşme yapılacağı ancak henüz yeni bir açıklamanın yapılmadığı kaydedildi.
GÜNDEM KONUSU F-35
Ocak ayında Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Victoria Nuland, Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilmesi konusunda olumlu mesajlar vermişti. Nuland, öncelikle S-400 sorununun çözülmesi gerektiğini, bunun yanında Türkiye'nin güçlü bir hava savunma sistemine sahip olmasının sağlanması gerektiğini ifade etmişti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden John Kirby de, S-400 kullanımının F-35'lerle uyumsuz olduğu konusundaki görüşlerinin değişmediğini, ancak Türkiye'nin bu konudaki endişeleri gidermesi durumunda F-35 programına dönüş konusunda bir hareketlilik olabileceğini belirtti.
Türkiye, F-35 programının kurucu ortaklarından biri olarak, Rusya'dan S-400 sistemini satın almasının ardından programdan çıkarılmış ve bu durum, Türkiye'nin ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO ülkesi olmasına neden olmuştu.