ABD istihbaratından kırmızı alarm: Rusya o örgütü silahlandıracak

ABD istihbaratından kırmızı alarm: Rusya o örgütü silahlandıracak

ABD istihbarat birimleri, Başkan Joe Biden yönetimini, Ukrayna’ya yönelik saldırılara destek verilmesi durumunda Rusya’nın Yemen’deki Husilere gelişmiş füzeler sağlayabileceği konusunda uyardı.

Wall Street Journal’da yer alan ve ABD’li yetkililere dayandırılan habere göre, yeni istihbarat değerlendirmesi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Michael Erik Kurilla’nın Savunma Bakanı Lloyd Austin’e yazdığı mektubun ardından gündeme geldi.

Kurilla’nın mektubunda, ABD’nin bölgedeki askeri operasyonlarının Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırılarını caydırmakta yetersiz kaldığı ve daha geniş kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Kurilla, Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırıları önlemek için Husilere karşı ekonomik, diplomatik ve daha güçlü askeri baskı uygulanarak “tüm hükümet” çabalarının artırılması çağrısında bulundu.

img-9313.jpeg

Bu gelişmeler üzerine ABD istihbarat birimleri, Rusya’nın Yemen’deki Husilere gelişmiş gemisavar füzeleri sağlayabileceği yönünde değerlendirmelerde bulundu. Ancak, bu olası hamleye işaret eden istihbaratın niteliği hakkında ayrıntı verilmedi.

Haberde, Beyaz Saray’ın da, Moskova’nın, Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma göstergesi olarak 8 aydır Kızıldeniz’deki gemilere saldıran İran destekli Husilere füze teslim etmesini engellemek için gizli bir girişim başlattığı öne sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay Beyaz Saray’ı, Ukrayna politikası nedeniyle Moskova’nın ABD’nin düşmanlarına silah sağlayabileceği konusunda açıkça uyarmıştı. St. Petersburg’da düzenlenen uluslararası ekonomi forumunda gazetecilere konuşan Putin, “Tepki asimetrik olabilir ve bunu düşüneceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Bu gelişmeler, ABD ve Rusya arasındaki gerilimin yeni bir boyuta taşınabileceğini gösteriyor. ABD’nin, bölgedeki askeri ve diplomatik stratejilerini yeniden gözden geçirmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN