AB zirvesinin sonuç bildirisinin Türkiye ile ilişkilerle ilgili bölümü açıklandı. Taslak metne göre değişikliğe gidilen bildiride ortak raporda yer verilen önerilerle ilgili çalışmaların ilerletilebilmesi için AB Daimi Temsilciler Komitesi'ne talimat verildiği belirtildi. Bildiride, ayrıca "AB-Türkiye işbirliğini de geliştirebilecek olan Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına ve ilerlemesine büyük önem vermektedir." denildi.
Brüksel'de devam eden Avrupa Birliği (AB) zirvesinde sonuç bildirisinin Türkiye ile ilişkilerle ilgili bölümü açıklandı.
Bildiride taslak metinde yer almamasına rağmen, ortak raporda yer verilen önerilerle ilgili çalışmaların ilerletilmesinin talep edildiğinin duyurulduğu bildiride, bunların "aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir" şekilde ve gerektiğinde AB Konseyi'nin ek rehberliğine tabi olarak ilerletilmesi için AB Daimi Temsilciler Komitesi'ne (COREPER) talimat verildiği ifade edildi.
KIBRIS ÇÖZÜM SÜRECİ
Bildiride, ayrıca "AB-Türkiye işbirliğini de geliştirebilecek olan Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına ve ilerlemesine büyük önem vermektedir." ifadesi yer aldı.
AB'nin konunun çözüme kavuşturulması için Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki sürece bağlı olduğunun vurgulandığı bildiride "AB, elindeki tüm uygun araçlarla, BM liderliğindeki sürecin tüm aşamalarını desteklemede aktif rol oynamaya hazırdır. AB, Kıbrıs çözüm sürecinin tekrar başlatılmasına ve ilerleme kaydedilmesine kayda değer bir önem veriyor. Bu AB-Türkiye işbirliğine de önemli katkı sağlayabilir" denildi.
Bildiride, Türkiye’nin donmuş üyelik müzakereleri ile ilgili bir vurgu ise yer almadı.
T24'te yer alan habere göre, taslak metinde yapılan bu değişikliklerle, Avrupa'nın Türkiye ile yakınlaşma konusunda ihtiyatlı olduğu anlaşıldı.
KOMİSYON RAPORUNDA NELER VAR?
AB-Türkiye ilişkilerine dair Komisyon raporu, Ankara ve Brüksel'in çıkarına olacak adımlarla ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini öneriyordu. Raporda, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin sadece üyelik müzakereleriyle sınırlı olmadığı, bağımsız olarak ele alınması gerektiği vurgulandı.
Raporda öne çıkan konulardan biri, uzun zamandır tartışılan 'gümrük birliği modernizasyonu' oldu. Mevcut Gümrük Birliği'nin sınırlarını aşacak şekilde kapsamlı bir modernizasyonun, AB-Türkiye ekonomik ilişkisinin potansiyelini tam olarak ortaya çıkaracağı belirtildi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, raporla ilgili basın toplantısında, Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun gerçekleşmesi için Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki istikrarı sağlaması ve Karadeniz'de Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmemesi için gerekli adımları atması gerektiğini ifade etti.
Raporda, AB üye devletlerine Türk vatandaşlarının vize başvurularını kolaylaştırmak için adımlar atılması önerisi yapıldı. Bu adımlar arasında iş insanları, öğrenciler ve Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının aile fertlerinin vize başvurularının kolaylaştırılması bulunuyor. Ayrıca, uzun geçerliliğe sahip çok girişli vizelerin verilmesine olanak sağlamak için Vize Kanunu'nun esnekliklerinden tam olarak faydalanılması gerektiği belirtildi.
VİZE SERBESTİSİ VE TERÖRLE MÜCADELE KANUNU
Raporda vize serbestisi konusunda Türkiye'nin belirli kıstasları karşılaması gerektiği vurgulandı. En dikkat çeken kriterler arasında Terörle Mücadele Kanunu'nun güncellenmesi konusundaki fikir ayrılığı öne çıktı.
Josep Borrell ve AB Komiseri Oliver Varhelyi, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin yakınlaşması için Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin tekrar toplanması ve üst düzey temasların artması gerektiğini önerdi.
Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'deki tüm sektörlerde yatırımlara yeniden başlaması önerildi.
Basın toplantısında ayrıca, 2016 Göç Mutabakatı'nın güçlendirilerek, Yunan adalarından tekrar göçmen alımlarının başlaması ve sınır güvenliğinin artırılması gerektiği ifade edildi.