81 il tehlikede! Gürcistan'dan geldi, İstanbul'a kadar sıçradı! Önlem alınmazsa Türkiye'yi saracak

81 il tehlikede! Gürcistan'dan geldi, İstanbul'a kadar sıçradı! Önlem alınmazsa Türkiye'yi saracak

Karadenizli fındık üreticisinin başı dertten kurtulmuyor. Gürcistan'dan Türkiye'ye giriş yaptı İstanbul'a kadar ulaştı. 81 il için büyük tehlike oluşturan bu böcek türü Türkiye'yi yavaş yavaş ele geçiriyor. Önlem alınmazsa 81 ili felakete sürükleyecek.

Karadeniz'de fındık üreticisi uzun bir süredir kahverengi kokarca böceği ile mücadele ediyor. 7 yıl önce Gürcistan üzerinden Türkiye'ye giren istilacı böcek türü iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna kadar yayıldı. İstanbul'a kadar ulaşan böcek türüne karşı önlemler alınmaya devam ederken Çin'den getirilen Samuray arıları ithal edilmeye devam ediyor. Fındık üreticilerinin kaybı %40'a ulaşırken İstilacı böceği karşı yeni önlem çağrıları da yapılıyor.

TÜRKİYE'YE ZARAR VERİYOR

Kahverengi kokarca böceği Türkiye'deki tarım alanlarına zarar vermeye devam ediyor. 2017 yılında Gürcistan üzerinden uçarak Karadeniz Bölgesi ardından Marmara Bölgesi'ne kadar ulaşan kokarca böceği, tarım ürünleri için büyük tehdit olarak görülüyor. Fındık ağaçlarını istila eden böcek türü %40 oranında verim kaybına neden olurken böceklerle mücadele için Çin'den Samuray arıları ithal ediliyor. Kahverengi kokarca böceği 65 ila 95 gün içerisinde 400'e yakın yumurta bırakırken 80 kilometre uçuş mesafesine de sahiptir. İstilacı türün evlere girip çoğaldı görülürken neredeyse her bitki ile beslenerek ürünlerin çürümesine neden oluyor. 350 ile 400 yumurta bırakan kokarca böceğinin ortalama 7 yıl içerisinde tüm ülkeye yayılma ihtimali olduğu belirtildi. Uzmanlar mücadele için geç kalındığından altını çizdi.

Çiftçiye 'kahverengi kokarca böceği' uyarısı - Yeni Dönem Gazetesi

TÜM ÜLKEYE YAYILACAK

Sıcaklık artışı ile birlikte kokarca böceğinin yumurtlama sayısının arttığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu böcek türü için Çin'den Samuray arıları getirildiğini vurguladı. Arıların etkilerinin 3-4 yıl içerisinde görüleceğine dikkat çeken Suiçmez, kimyasal mücadelenin de diğer canlılar için risk oluşturduğunu söyledi. Kokarca böceğinin Karadeniz'deki saldırısının Fındıkta başladığını ve yaz döneminde Yalova'ya kadar yayıldığını işaret eden Suiçmez, acil önlem alınmaması durumunda tüm ülkeye yayılabileceğine değindi.

Gürcistan'dan geliyor, yeni bela kokarca böceği - Resim : 2

KARADENİZ'DEN İSTANBUL'A KADAR…

Artvin Çoruh Üniversitesi'nden Prof. Dr. Temel Göktürk, denize yakın kesimlerde böceğin daha çok ürediğini belirtirken böcek türünün Sarp Sınır Kapısı’ndan giriş çıkış yapan kamyonların üzerinde yolculuk yaptığını belirtti. Tır kasalarında Türkiye'ye gelen böceklerin 7 yıl içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesi'nin tamamına yayıldığını belirten Göktürk, İstanbul'a kadar ulaştığının da altını çizdi.

Gürcistan'dan geliyor, yeni bela kokarca böceği

Kahverengi kokarca böceğinin tüm meyveleri ile beslendiğinin altını çizen Prof. Dr. Göktürk; "Kokarca böceği, ekonomik değeri yüksek ürünler ile beslenirken, yaydığı salgılar ise meyveleri acılaştırıp, kahverengi lekelere neden oluyor. Bu yıl fındık tarlalarında çokça görülen türün seneye hangi ürüne zarar vereceğini bilmiyoruz. Tek umudumuz ise Samuray arısı. Çünkü Samuray arıları, bu böceğin yumurtasının içine kendi yumurtasını koyarak canlının çıkmasını engelliyor. Verim kaybını yüzde 5'e düşürürsek, istilacı türle mücadelede başarı yakalamış kabul edeceğiz" sözlerini dile getirdi.

YARARLI TÜRLERİ YOK EDİYOR

Kahverengi kokarca böceğinin iklim değişikliği etkilerinden biri olduğunu işaret eden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Cem Özkan, çevre ısısının artması durumunda daha çok çoğalım görüldüğünü vurguladı. Dünya için bir tehdit olarak görülen böcek türünün Karadeniz bölgesinde çok fazla olduğunu belirten Özkan, zirai ilaç kullanılması durumunda kokarca böceği gibi türlerle mücadelede faydalı canlı gruplarının da zarar göreceğini aktardı.

Karadeniz'de Kahverengi Kokarca Tehdidi Ne Zaman Son Bulacak? - Hayat Gazetesi Ordu

Uğur böceğinin kokarca türü için en önemli avcılardan biri olduğunu söyleyen Özkan vakit kaybetmeden risk haritaları çıkararak yayılım alanlarının izlenmesi gerektiğini dile getirdi. Özkan, yanlış ilaç uygulamasının böceklerin direncini güçlendirdiğini de söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN