8 ay boyunca bozulmuyor, içine asla katkı girmiyor! Unutulmasın diyerek hobi edindi şimdi taleplere yetişemiyor

8 ay boyunca bozulmuyor, içine asla katkı girmiyor! Unutulmasın diyerek hobi edindi şimdi taleplere yetişemiyor

Hobi olarak bağcılık yapmaya başlayan Yazgan ailesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzeti nesillere aktarıyor. Tamamen geleneksel yöntemlerle elde ediliyor gelen taleplerin ardı arkası kesilmiyor. İşte tüm detaylar…

Üzüm bağları ile ünlü Niğde'nin Kemerhisar ilçesinde elde edilen pekmezler de tadıyla akıllara imzasını atıyor. Midenin Kemerhisar beldesinde kurdukları 35 dönümlük arazide üzüm yetiştiren Mehmet Yazgan, ailesi ile birlikte üretimini yaptığı köfter tatlısında siparişlere yetişmekte zorlanıyor. 8 ay boyunca bozulmadan kalıyor geleneği sürdürmek isteyen Yazgan Ailesi tamamen geleneksel yöntemlerle katkısız ve doğal bir şekilde üretiyor.

8 AY BOYUNCA DAYANIYOR

Niğde'nin Bor ve Kemerhisar ilçelerinde bolca yapılan köfte tatlısı geleneği geçmiş yıllara dayanan uzun bir serüveni de günümüze taşıyor. Dededen kalan bir kültür olan köfter yapımını canlandırmak için kolları sıvayan Yazgan çifti, aile işletmelerini devam ettirdiklerini söyledi. Yazgan, “Üzümler belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra yapıyoruz. 1 aylık sezonu var köfter yapımının ve 8 ay kadar da dayanma süreci oluyor” dedi.

Niğde'de geleneksel yöntemlerle üretiliyor! Unutulmaya yüz tutmuş 'köfter'e talep çok, üreten yok” | Haber Aktüel

TALEPLERE YETİŞİLMİYOR

Unutulmaya yüz tutmuş bir lezzeti günümüze taşıyan Yazgan çifti şimdilerde gelen taleplere yetişmekte zorlanıyor. Geleneksel üretimde %100 doğal ürün kullandıklarını belirten Yazgan, katkı maddesi bulunmadığı için üretime yetişemediklerini ve taleplerin karşılıksız kaldığını söyledi.

Kendileri gibi birkaç işletmenin daha olduğunu ifade eden Yazgan, geleneği devam ettirmeye çalıştıklarının altını çizdim. Yazgan, “Amacımız hem geleneği sürdürmek hem de insanlara bunu tattırmak, çocuklarına katkısız, doğal yedirilebilecekleri bir tatlı yapmak” sözlerini dile getirdi.

Niğde'nin yöresel lezzeti köfter tatlısına büyük ilgi

ÇOCUKLUĞUNDAN BERİ BU İŞİ YAPIYOR

Daha küçük yaşlardan itibaren pekmez ve köfter yapımında görev aldığını belirten Güler Yazgan, köfter yapmanın inceliklerini anlat. Hasat edilen üzümlerden elde edilen şıranın büyük kazanlara eklendikten sonra nişasta ve un ile kaynatıldığını söyleyen Yazgan, kıvam aldıktan sonra içerisine ceviz atıldığını ve sonra güneşte kurumaya bırakıldığını aktardı. Bunun bir gelenek olduğunu dile getiren Güler Yazgan, köfteri de pekmezi de her zaman yaptıklarını dile getirdi. Köfter içine eklenen malzemeye göre kilosu 250 TL ile 300 TL arasında değişen fiyatları satılırken hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük talep görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN