Yaz sezonu ile birlikte hasat serüveni hızlı bir şekilde başladı. Sadece 45 gün süren hasat serüveninde işçiler de yoğun bir çalışma temposu için kolları sıvadı. Dünyanın %85'lik ihtiyacını karşılıyor, 50.000 aileye geçim kapısı oluyor.
Kayısı denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri Malatya ulurken üretim süreci de hızlı bir şekilde başladı. Yeni dönem kayısı hasadında işçi bulmakta zorlanan üreticiler depremin etkilerini sonuna kadar hissediyor. Dünyada kuru kayısı üretiminin %85'ini karşılayan Malatya yaklaşık olarak 50.000 ailenin de geçim kapısı olmaktadır. 2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesinin 107.517 ton olması beklenirken kentte 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremdeki göçün etkileri de görülüyor.
MALATYA'DA HUMMALI ÇALIŞMA BAŞLADI
Kayısı hasadında yeni dönem için start veren üreticiler Temmuz ayında hasat serüvenine devam ediyor. Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, “Kayısıda hasat dönemimiz başladı hummalı bir çalışma var. Toplanan ürünler çeşitli başlıklarda değerlendirilmek üzere tasnif edilirken, geçtiğimiz günlerde Vali beyin başkanlığında toplanan komisyon tarafından 2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesi 107 bin 517 ton olarak açıklandı. Açıklanan rekolteye bakıldığında son üç yılın en önemli hasadını gerçekleştireceğiz. Bir taraftan yaş diğer taraftan kuru kayısı ihraçlarını devam ettirerek inşallah ekonomik anlamda hem Malatya'mıza hem de ülkemize önemli bir gelir kazandırmayı hedefliyoruz” sözlerini dile getirdi.
İŞ GÜCÜ KAYBI ARTIYOR
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük deprem Malatya'yı da büyük ölçüde sarstı. Malatya'da hasat döneminde yaşanan en büyük problemlerden biri işçi olurken, işgücüne olan ihtiyaç her geçen gün artmaya devam ediyor. Deprem sonrası Malatya önemli bir göç verirken bu göçle birlikte insan gücü kaybı da gittikçe artıyor. Özcan, “Hasat dönemini yaşadığımız bu günlerde ciddi anlamda insan iş gücü ihtiyacımız var. Bu hususta geçtiğimiz yıllarda çevre illerde kentimize gelerek hasat sürecine katkı veren mevsimlik tarım işçilerini bu dönemde de bekliyoruz. Kayısı çok hassas bir meyve olgunlaşma süreci çok hızlı gelişiyor dolayısıyla 45 günlük bir hasat sürecimiz var bu süre içerisinde 8,5 milyon ağaçtaki ürünü dalından indirmek zorundayız” dedi.