Türkiye’de o sektörde çalışan sorunu her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. Öyle ki 40 bin TL maaşa çalışan yok. Sektör temsilcileri yaşanan işçi sorununun nedenlerine dikkat çekerken, çözüm yöntemlerini de tek tek ele aldı…
Türkiye'de hayvancılık sektörü son yıllarda ciddi bir çoban açığı ile karşı karşıya. Yatırımcılar bu durum nedeniyle sektörden uzak dururken, göçer hayvancılık yapan çiftçiler çoban eksikliği yüzünden yaylalara hayvanlarını çıkaramıyor. Sektör temsilcileri, bu ihtiyacın öncelikle yerli çobanlarla karşılanmasını talep ediyor. Ancak, mevcut çoban maaşları ve sosyal güvencelerinin olmaması, yerli iş gücünü bu alana çekmekte zorluk yaratıyor.
Türkiye'de yaklaşık 40 bin yabancı çoban çalışıyor ancak bu kişilerin kimlikleri hakkında yeterli bilgi bulunmuyor. Vatandaşlar, her sabah çobanlarının kaçıp kaçmadığı korkusuyla uyanıyor. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, yabancı çobanların kimliklerinin bilinmediğini ve bu durumun güvenlik sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Çelik, kırmızı bültenle aranan kişilerin de Türkiye'ye gelebileceğini ve bunun önlenmesi gerektiğini vurguluyor.
İLGİ AZALIYOR İŞLETMELER KAPANIYOR
Çelik, çobanların sosyal güvencelerinin olmadığını ve yemeklerinin genellikle aileler tarafından karşılandığını ifade ediyor. Bu durum, çobanlık mesleğinin cazibesini azaltıyor ve sektördeki bazı işletmelerin kapanmasına neden oluyor. Çobanların düşük ücretlere çalıştığını ancak bu mesleğin saygınlığını korumak gerektiğini belirtiyor.
150 BİN ÇOBAN İHTİYACI MEVCUT
Sektör temsilcileri, çobanlık mesleğinin adının sürü yöneticiliği olarak değiştirilmesinin, mesleği daha cazip hale getirebileceğini düşünüyor. Çelik, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyacı olduğunu ve önceliğin yerli çobanlarda olduğunu belirtiyor. Yabancı çobanların da yasal şekilde çalıştırılması gerektiğini ve protokollere bağlı kalınarak sorunların çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.
UCUZ İŞ GÜCÜ ALGISI YIKILMALI
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu ise göçmen işçilerin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirterek, bu kişilerin kayıt altına alınması ve sigorta yapılması gerektiğini vurguluyor. Solakoğlu, kayıt dışı çalışan yabancıların ayrıldıklarında ya da kaçtıklarında sorumluluğun belirli bir kişi tarafından üstlenilmesi gerektiğini belirtiyor.
Solakoğlu, Türkiye'nin ucuz iş gücü algısından uzaklaşması gerektiğini ve katma değerli ürün üretimine odaklanması gerektiğini söylüyor. Yabancı işçilerin düşük ücretlerle çalıştırılmasının, Türkiye’nin ekonomik ve üretim standartlarına zarar verdiğini ifade ediyor.
Türkiye'de hayvancılık sektöründeki çoban açığı, birçok sorunu beraberinde getiriyor ve çözüm için kapsamlı bir strateji ve düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor.