Gece kulübü faciasının iddianamesi acı gerçeği ortaya çıkardı: 29 kişi bile bile ölmüş

Gece kulübü faciasının iddianamesi acı gerçeği ortaya çıkardı: 29 kişi bile bile ölmüş

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin hazırlanan iddianamenin detaylarına ulaşıldı. İddianamede, sanıkların yangının çıkabileceğini öngörmelerine rağmen özen yükümlülüğüne aykırı davrandıkları belirtildi. Raporuna göre, gece kulübünde yapılan tadilat sonucu acil yönlendirme ve aydınlatma sistemlerinin devre dışı kaldığı, yangın sırasında sprinkler söndürme sisteminin çalışmadığı ve gerekli tedbirlerin alınmadığı tespit edildi.

İstanbul Beşiktaş'ta bir gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin hazırlanan iddianamenin detaylarına ulaşıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 9 şüpheli hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edildi.

Beşiktaş'ta yanan gece kulübü günün aydınlanmasıyla görüntülendi - Son Dakika Türkiye Haberleri | Cumhuriyet

İDDİANAMENİN DETAYLARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yangının 2 Nisan'da saat 12.35'te Beşiktaş'taki "Masquerade" isimli gece kulübünde çıktığı belirtiliyor. İtfaiye ve sağlık ekiplerinin olay yerine sevk edilmesinin ardından yangında mahsur kalan kişilerin dışarı çıkarıldığı ancak 29 kişinin hayatını kaybettiği ve 27 kişinin yaralandığı açıklandı.

Beşiktaş'ta gece kulübü yangınında yeni gelişme: Sorumluları hakkında işlem yürütülecek

İddianamede, işletmenin sahipleri Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül ve Mehmet Menduh Ceylan, mesul müdürü İsmet Şen, tadilat sırasında metal işlerini yapan Çağatay Altunel ve Kahraman Erdem, iş yerindeki asansörlü ve hidrolik destekli sandalyeyi kuran şirketin sahibi Dursun Çelik ve Sibel Çelik ile işletmenin tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu İbrahim Bildirici'nin sanık olarak yer aldığı belirtildi.

Beşiktaş'ta yanan gece kulübü görüntülendi - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İHLALLERİ

Yangının çıkış nedenine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, işletme sahiplerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun gerekliliklerine uygun hareket etmedikleri, çalışanlara gerekli eğitimi vermedikleri ve tadilat sırasında yangın önlemlerini almadıkları tespit edildi. İşverenler ve tadilatı gerçekleştiren kişilerin bu ihmalden dolayı kusurlu bulunduğu belirtildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklanmış, ancak Sibel Çelik'in tutukluluğuna yapılan itiraz sonrasında tahliye edildiği aktarıldı. Yangın raporunda, yangının çıkış noktasının elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımlar olduğu ve yangının hızla yayıldığı belirtildi. Ayrıca, yangın sırasında işletmede yoğun duman oluştuğu ve elektriğin kesildiği kaydedildi.

ACİL DURUM ÖNLEMLERİ VE YÖNLENDİRME EKSİKLİKLERİ

ddianamede, yangın sırasında acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının olmaması, mevcut sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmaması gibi ciddi eksiklikler tespit edildi. Bu eksikliklerin yangının öngörülebilir olduğunu ve şüphelilerin özen yükümlülüğüne aykırı davrandıklarını ortaya koyduğu ifade edildi.

O gece kulübü 10 Nisan'a hazırız demiş! Yangın çıkan gece kulübü nerede? Yangın çıkan gece

RİSK ANALİZİ VE ACİL EYLEM PLANINDAKİ EKSİKLİKLER

Bilirkişi raporunda, işletmenin risk analizi ve acil eylem planının yapılan tadilata uygun olmadığı belirtildi. İşletmede acil yönlendirme ve aydınlatma sistemlerinin tadilat nedeniyle devre dışı kaldığı ve yangın sırasında işletmede kurulu sprinkler sisteminin çalışmadığı tespit edildi. Bu ihmallerin yangının öngörülebilir olduğu ve şüphelilerin bilinçli taksir boyutunda manevi unsur içerdiği kanaatine varıldı.

SANIKLAR HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

İddianamede, yangına ilişkin olarak soruşturulan 9 şüpheli hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve sanıklar ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Dönemin Beşiktaş Belediyesi başkan yardımcıları, ruhsat denetim müdürü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye müdür yardımcısı ve itfaiye zabıta amirinin de aralarında bulunduğu bazı şüpheliler hakkında ise soruşturmanın ayrı bir dosya üzerinden yürütüldüğü bilgisi de iddianamede yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN