2 aydır hasadı yapılıyor, Türkiye’nin tüm ihtiyacı o şehirden çıkıyor! Lezzetine tescil veriliyor, kilosu 10 TL’den satılıyor

2 aydır hasadı yapılıyor, Türkiye’nin tüm ihtiyacı o şehirden çıkıyor! Lezzetine tescil veriliyor, kilosu 10 TL’den satılıyor

Havaların ısınması meyve ve sebzeleri olgunlaştırırken hasat süreci hızlı bir şekilde devam ediyor. 2 aydır hasadı yapılan ürünle Türkiye'nin yüzde 95'lik ihtiyacını karşılıyor rekoltesi beklenenin altında görülüyor. Lezzetin mest etse de kilosu 10 TL'den satılıyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'de sofralık kayısı ihtiyacının %90-95'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde Bu yıl Rekolte beklenenin altında kaldı. Geçtiğimiz yıla oranla rekolte düşüş gösterirken bu yıl 200.000 ton ürün toplandı. Hasadı 2 aydır devam ediyor ürünlere Rusya, Ortadoğu, Hindistan ve Avrupa'dan talep yağıyor. İşte tüm detaylar…

DÜNYAYA İHRAÇ EDİLİYOR

Mikroklima özelliğine sahip coğrafi işaretli lezzet Mut kayısısı açık alanda yapılan hasat ile kasalara dolduruluyor. Hem rengi hem kokusu hem de görüntüsüyle rakip tanımayan Mut kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa'ya gönderiliyor. 712.000 dekarlık tarım arazisi bulunan Mut ilçesinde 77.800 dekar alanda kayısı ekimi yapılıyor.

kayisi-tarla.jpg

İlçede sofralık kayısı üretiminin Mut kayısısı ismiyle tescillendiğini ifade eden Mut Ziraat Odası başkanı Muharrem Yılmaz, ilçede üretilen kayısıların sofralık olduğunu söyledi. Mikroklima özelliğine sahip bir ülkede yaşadığımızın altını çizen Yılmaz, ülkemizde en erken hasadın Mut’ta gerçekleştiğini aktardı. Nisan ayının 15'inde başlayan hasat süreci Haziran ayının ortasında sona eriyor. Yılmaz “ Geçen yıl 350 bin ton üretim gerçekleştirdik. Bu yıl ise üretim azalarak 200 bin ton ürün aldık. Bunun 100 bin tonu başta Romanya, Rusya ve Ukrayna olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildi. Geri kalan 100 bin ton ise iç piyasaya pazarlandı” dedi.

ÇİFTÇİNİN KAZANCI DÜŞÜYOR

Mersin'in Mut ilçesinde üretilen kayısıların kaliteli olmasına rağmen 2 yıldır çiftçinin kazancında bir düşüş olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kayısının kilogram fiyatı başladığında 50-60 TL iken ortalarında 10-15 TL'ye kadar gerilediğini söyledi. Bu durumun çiftçiye zarar ettirdiğini işaret eden Yılmaz, üretilen kayısının budama, sulama, ilaç, gübre, nakliye ve işçilik gibi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

Yılmaz, “Mevcut hal ve desteklerle bu maliyetler üzerinden satış yapılması çiftçiyi ekonomik manada zorluyor. Kayısı üretiminde emeğinin karşılığını alamayan üreticilerin tarımdan vazgeçmesi söz konusu haline geldi. Bu konuda kayısı üreticisinin desteklenmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN