150 yıllık ağaçların meyvesi! Dallardan tek tek toplanıyor, şifa saçıyor: Kilosu sadece 200 TL’den yok satıyor

150 yıllık ağaçların meyvesi! Dallardan tek tek toplanıyor, şifa saçıyor: Kilosu sadece 200 TL’den yok satıyor

6 Şubat depreminin vurduğu Hatay’da üretilen bu ürün bölge ekonomisi için büyük önem taşıyor. 150 yıllık ağaçların meyvesi olan ürün, dallardan tek tek toplanıyor, şifa saçıyor. İşte Türkiye kadar yurtdışından da talep gören o meyve…

Hatay'ın Belen ilçesi, Türkiye'de alıç üretiminde önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Deprem felaketinin ardından tekrar üretime başlayan afetzede üreticiler, Hatay Valiliği'nin desteğiyle alıç hasadına başladı.

TARLADA KİLOSU 200 TL

Belen ilçesinde yaklaşık bin dönüm arazide yapılan alıç üretiminde, günlük 750 TL yevmiyeyle çalışan işçiler tarafından özenle hasat gerçekleştiriliyor. Tarlada alıcı bulan alıçların kilogram fiyatı 200 TL olarak belirlenmiş durumda. Kalp ve damar sağlığına olan faydalarıyla bilinen alıç, tüccarlar aracılığıyla yurt dışına da ihraç ediliyor.

hatay-belende-alic-hasadi-1-001.jpg

150 YILLIK AĞAÇLARDAN YAPILAN HASAT

Benlidere Mahallesi'nde çiftçilik yapan Abdulkerim Kahlar, 7 dönümlük bahçesinde alıç hasadı yaptıklarını belirtti. Kahlar, “Köyümüzde toplamda 1000 dönüme yakın alıç ekili alan var. 150 yaşında ağaçlarımızdan hasat yapıyoruz. Bu sene iklim şartları nedeniyle hasat dönemimiz 15 gün erkene geldi. Ağustos'un 15’inde başlamıştık, Eylül ayının 20’sine kadar devam edecek,” dedi.

YURTDIŞINDAN YOĞUN TALEP

Kahlar, bölgede yetiştirilen alıçların yurt dışına ihraç edildiğini ifade etti. “Tüccarımız Mersin'den geliyor ve buradan toplanan alıçları orada ihracat firmalarına devrediyor. İngiltere, Dubai, Kanada, Hollanda gibi birçok ülkeye gönderiliyor,” diye ekledi. Bu yıl rekoltelerinin güzel olduğunu vurgulayan Kahlar, hava koşullarının alıç kalitesini artırdığını belirtti.

hatay-belende-alic-hasadi-2-001.jpg

SAĞLIK ÜZERİNDEKİ FAYDALARI

Alıç meyvesinin sağlık üzerindeki önemi de dikkat çekiyor. Kalp hastalığı yaşayanların alıç tüketmesinin faydalı olduğunu söyleyen Kahlar, bu meyvenin özellikle kalp damar sağlığı için önerildiğini vurguladı. “Alıç meyvesinin ana vatanı Belen. Belen sarı alıcı olarak Türkiye genelinde tanınıyor,” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN