15 yıl çalıştılar sonuç aldılar! Türkiye’de ilk üretim: Bir kez eken 200 yıl verim alıyor; kozmetik, gıda, ilaçta kullanılıyor

15 yıl çalıştılar sonuç aldılar! Türkiye’de ilk üretim: Bir kez eken 200 yıl verim alıyor; kozmetik, gıda, ilaçta kullanılıyor

Diyarbakır’da 15 yıldır süren çalışmalar sonuç verdi, Türkiye’de ilk üretim yapıldı. Bunu bir kez eken 200 yıl verim alıyor; kozmetik, gıda, ilaçta kullanılıyor. İşte o mucizevi bitki…

Diyarbakır'da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) tarafından 15 yıl süren çalışmalar sonucunda ıslah edilen kapari çeşidi, "Diyar 2017" ismiyle tescillenerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Milli Çeşit Listesi'ne kaydedildi. Kapari bitkisi, gıda, tıp, kozmetik, yem ve boya sanayisinde önemli bir yer edinmesi beklenen bir bitki olarak öne çıkıyor.

Kapari, A, D, C ve E vitaminleri ile protein açısından zengin olan çalımsı, dikenli ve çok yıllı bir bitkidir. Yaklaşık 200 yıl yaşayabilen ve kökleri 40-45 metre derine inebilen kapari, yaz mevsiminde kuraklığa dayanıklı özellikleri ile dikkat çekiyor. Gıda sektöründe daha çok turşu olarak tüketilen kapari, salata ve pizzalarda da kullanılmaktadır.

diyarbakirda-kapari-uretimi-1.jpg

"DİYAR 2017" TESCİLİ

Merkez Müdürü Mehdi Sümerli, kapari ile ilgili daha önce tescilli bir çeşidin bulunmadığını belirterek, “Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyebiliriz. Bizim çeşidimiz şu anda Türkiye'de tek tescilli çeşit” dedi. Bu süreçte çok az literatüre ulaşılmasına rağmen, 15 yıllık bir çalışma ile başarılı sonuçlar elde edildi.

diyarbakirda-kapari-uretimi-2.jpg

GELECEKTE DAHA ÇOK KİŞİ EKECEK

Dr. Fethullah Tekin, kapari bitkisinin potansiyeline dikkat çekerek, bu bitkinin tarımının gelecekte daha fazla çiftçi tarafından benimsenmesini beklediklerini ifade etti. Kapari tarımının yaygınlaşması, hem çiftçilerin gelirini artıracak hem de Türkiye'nin tarımsal çeşitliliğine katkı sağlayacaktır.

diyarbakirda-kapari-uretimi-3.jpg

YURT DIŞINDA TALEP ARTTI

Yakın zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yurt dışından gelen ekip, kapari bitkisini Afrika’daki kırsal bölgelerde geçim kaynağı olarak değerlendirmek istedi. Bu ilgi, kapari üretiminin uluslararası alanda da önem kazandığını göstermektedir.

diyarbakirda-kapari-uretimi-4.jpg

Diyarbakır'daki kapari üretimi, hem bölgenin tarımsal potansiyelini artıracak hem de çiftçilere yeni bir gelir kaynağı sunacaktır. Kapari tarımının yaygınlaşması, hem yerel hem de uluslararası pazarda fırsatlar yaratacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN