11 ili yıkan deprem enerjisi oraya ulaştı! Milyonlarca kişiyi korkutan açıklama: Osman Bektaş o illeri sıraladı

11 ili yıkan deprem enerjisi oraya ulaştı! Milyonlarca kişiyi korkutan açıklama: Osman Bektaş o illeri sıraladı

Geçtiğimiz yıl yaşanan, 11 ili yıkan deprem enerjisi oraya ulaştı! Prof. Dr. Osman Bektaş o illeri tek tek uyardı. Depremlerin yoğunlaştığı iki ana bölge...

Adana'da yaşanan 5.0 büyüklüğündeki deprem bölge halkında paniğe neden oldu. Adana depremi öncü deprem miydi? Prof. Dr. Osman Bektaş, konu ile ilgili katıldığı programda önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin etkisi halen sürüyor. Prof. Dr. Osman Bektaş, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, Malatya ve Adana Ovası faylarının gecikmeli stres transferinden etkilendiğini açıkladı. Bektaş, "11 ili yıkan 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremin enerjisi, yerin sıcak akışkan kısmına ulaştı ve bu akış, kırılgan üst kabuk faylarını tetikleyebilir." diyerek olası risk bölgelerini sıraladı.

MALATYA VE ADANA’DA BÜYÜK DEPREM RİSKİ ARTIYOR

resim-2024-10-28-104513228.png

Prof. Dr. Bektaş, Kahramanmaraş depremi sonrası artçı depremlerin yoğunlaştığı iki ana bölge olarak Malatya ve Adana Ovası’na dikkat çekti. Bektaş, “Malatya’nın yaşadığı sarsıntıların benzeri Adana’ya da sıçrayabilir. Bu, bilimsel bir veri. Ancak kesin bir deprem olacak demek yanlış olur. Şu an için en riskli bölgeler Malatya, Adana ve İskenderun çevresi.” ifadelerini kullandı.

ENERJİ DAĞILIMI 200 KİLOMETRELİK ALANA YAYILDI

Bektaş, 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerle açığa çıkan enerjinin 200 kilometrelik bir alana yayıldığını belirterek, Adana ve Malatya’nın da bu enerji çemberinde yer aldığını söyledi. “Bu alan içerisindeki fay hatları tetiklenmeye hazır olabilir. Fakat hangi fayın ne kadar stres biriktirdiğini tam olarak bilemiyoruz.” diye ekleyen Bektaş, artçı depremlerin kümelendiği alanların ileride büyük depremler yaratabilecek yerler olduğunu vurguladı.

RİSKLİ BÖLGELERE DİKKAT

Prof. Dr. Bektaş’ın açıklamaları, özellikle Adana, Malatya ve İskenderun çevresinde yaşayan vatandaşlarda endişeye yol açtı. Uzmanlar, bu bölgelerde tedbirlerin arttırılması gerektiğini belirterek, “Deprem tahminlerinde yüzde 100 doğruluk beklemek mümkün değil ancak önlem almak, riskli bölgelerde yaşanabilecek olası kayıpları azaltacaktır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN