Görüşler

Fethullahçı hareketin iç ve dış destekçileri (1)

Fethullahçı  hareketin iç ve dış destekçileri (1)

Siyaset bilimci Levent Baştürk 15 Temmuz kalkışmasının 6. yıl dönümünde FETÖ hareketinin uluslararası dinamiklerini değerlendiriyor.

7 Şubat 2012’de Gülen Hareketi mensubu İstanbul Özel Yetkili Savcısı Sadrettin Sarıkaya’nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırdı. Bu durum, AK Parti iktidarı döneminin yaklaşık 10 yılını içeren yönetici elit ittifakındaki çatlağın en mühim işaretlerinden biri ve Gülen Hareketi’nin o döneme kadarki en cüretkâr çıkışıdır. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan bu hamleyi kendisinin tutuklanmasına yönelik bir girişim olarak görmüştü. Bu gelişme, Türkiye’deki müesses “askeri vesayet rejimi”ni tasfiye için işbirliği yapan en önemli sosyal aktör ile siyasî aktör arasındaki güç birliği ve dayanışmanın sona erdiğinin güçlü bir göstergesiydi.

Ayrıca dershanelerin kapatılmasına dair iktidarla Gülenistler arasında yaşanan müteakkip çatışma iki ortak arasındaki ayrışmayı net bir biçimde ortaya koydu. Aslında her iki taraf arasında askıya alınan gerilimin varlığı Fidan olayının da öncesine gidiyordu.

Türkiye’de 1946’da çok partili siyasete geçilmesinden bu zamana, Gülen Hareketi gibi dinî oluşumların, bir sağ kitle parti çatısı altında birleşen büyük iktidar koalisyonunun bir parçası olması alışılmış bir durumdur. Ancak Fethullahçılarla birlikte ilk olan şuydu: Bir dinî hareket, ekonomik kaynakların ve bürokratik kadroların dağılımında hak ettiğini düşündüğü payı fütursuzca talep etme cüreti gösterdi. İlaveten, hükümet politikalarını şekillendirme hususunda da kendinde hak gördü ve bu konuda gücünü sergileme teşebbüsünde bulundu.

AK Parti’yle Gülenistler arasındaki çatışmayı o dönemde ele alan hem uluslararası medya hem de AK Parti karşıtı Türk medyasının bazı unsurları, bu çatışmada genellikle iç faktörlerin önemi üzerinde durdular. Ayrıca, Gülenistlerin hükümete yönelik çatışmacı tutumuyla dış faktörler arasında herhangi bir bağ kurmaya çalışan her türlü analizi komploculuk olarak nitelendirme eğiliminde oldular. Şunu açıkça belirtmek gerekir ki, analize dış dinamikleri dahil etmek, Gülen Hareketi’nin Türkiye’de güçlenmesinde iç dinamiklerin inkar edildiği manasına gelmez. Ayrıca hareketin davranışıyla uluslararası bağlamın dikte ettiği koşullar arasında bir bağ bulmak, hareketi sadece bir piyon olarak hareket eden bir oluşum konumuna da indirgemez.

Aslında, Sünni geleneğin “40 yıllık zâlim bir yönetim bir gecelik kaostan iyidir” anlayışına bağlı bir kişi olarak, Gülen her zaman devlete karşı çıkmamayı savundu. Kendi hareketini kültürel İslam dairesi içinde konumlayan Gülen alternatif siyasî-sosyal düzen arayışı içinde olan İslamcı hareketleri kısa ömürlü saman alevine benzetmiştir. Ona göre kendi hareketini yeryüzünü ısıtan ve aydınlatan güneştir. Peki o halde neydi Gülen’i mevcut iktidara karşı başkaldırmaya iten? Gülen’i iktidara karşı koymaya yönelten etken, artık hareketinin devletin gerçek sahibi olduğuna inanmış olması ve kendisine destek veren dış aktörlerden de cesaret ve hatta destek almış olmasıdır. Kısacası, dış dinamiklerin rolünü dışlayarak Gülen Hareketi ile Erdoğan hükümeti arasındaki çatışmayı anlamaya yönelik her türlü çaba yetersiz kalacaktır.

İLK EVRE: YEREL HAREKET, DEVLETÇİ VE STATÜKO YANLISI YÖNELİM

Gülen Hareketi’nin başarısında elbette üyelerinin fedakarlığının ve gayretlerinin bir etkisi vardır. Ancak belirli tarihsel konjonktürlerde iktidar(lar)la yakın ilişkiler içinde olması ve belli bir işlev içinde hareket ediyor olması ona muazzam bir güce ulaşmasının kapılarını açtı.

1960’lar Türkiye’de üniversite gençlik hareketlerinde Marksist ve sol fikirlerin popülerlik kazanmaya başladığı yıllardı. 1950’lerden beri sürdürülen bir çizginin devamı olarak o dönemde dini cemaatler ve tarikatlar “Sovyet tehditi” ve artan “ateist komünist tehlike”ye karşı devlet yanlısı duruşlarını sürdürüyorlardı. Henüz belli bir dini örgütlenme içinde sivrilmemiş olan Fethullah Gülen de kendisine taşralı ve muhafazakar kökenden gelen biri olarak tarikatlar ve cemaatler çizgisinde bir pozisyon belirlemişti. 1960’lı yıllarda onursal başkanlığını emekli bir kara kuvvetleri generali olan Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in yaptığı Komünizme Karşı Mücadele Derneği’nin faaliyetlerine katıldı.

1970’ler Gülen Hareketi’nin oluşum yıllarıydı. O yıllarda merkez sağ Adalet Partisi’ni destekleyen Nurcu oluşumdan ayrılmış ve Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Milli Görüş Hareketi’ne (MGH) yakın durur bir görüntü sunmuştu. Ancak MGH gençleri arasında İran Devrimi’ne ve bölgedeki diğer İslamî siyasî hareketlere karşı artan sempatiden rahatsız olan Gülen, Erbakan ve hareketine karşı da mesafeli bir tavrı benimsedi. 1970’lerin sonlarında ve 1980 askeri darbesinden önceki aylarda aşırı sağ ve sol silahlı gruplar arasında artan şiddet sonucu can kaybı her geçen gün artarken, Gülen gençleri siyasî gösterilerden ve okul boykotlarından uzak durmaya ve anarşi ve kaosa karşı polis ve orduyla birlikte hareket etmeye çağırıyordu.

Gülen, Türkiye’nin demokratik gelişmesi üzerine olumsuz etkilerinin bugün hâlâ hissedildiği 1980 askeri darbesini desteklemişti. Askeri rejimin “arananlar” listesiydi ama hareketi askeri yetkililerle irtibat halindeydi. 1983 yılında çok partili siyasete geçişin ardından 1983-1991 yılları arasında ülkeyi yöneten Turgut Özal’ın Anavatan Partisi’ni destekledi. Gülen Hareketi’ne tamamen devletin icadı bir oluşum olarak bakmak kimileri için komplocu bir bakış olarak görülebilir. Ancak hareketinin müesses nizam tarafından İran Devrimi sonrası dönemde yükselen İslamcı siyasî gençlik aktivizmine karşı bir panzehir olarak görüldüğüne şüphe yoktur.

Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve Sovyetler Birliği’nin dağılması, Gülen Hareketi için yeni fırsatlar sundu. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Türkiye’nin Sovyet sonrası dönemdeki rolünü, Selefilik ve İran Devrimi’nden ilham alan radikalizme karşı Orta Asya’da bir set/mani oluşturma olarak tanımladı. 1980’lerin sonu ve 1990’ların başında yaşanan jeopolitik değişimler bölgede dinî alan da dahil olmak üzere birçok açıdan bir boşluk bırakmıştır. Türkiye, dini alandaki boşluğu doldurmak için devlet olarak sadece kendi kaynaklarını (Diyanet İşleri Başkanlığı) seferber etmekle kalmamış, aynı zamanda Gülen Hareketi’nin Orta Asya’da etkisini göstermesinin önünü açmıştır. Bu çabalar aynı zamanda terörü “radikal” İslamî siyasî aktivizmin bir sonucu olarak gören NATO’nun Soğuk Savaş sonrası dönem tehdit değerlendirmesiyle de uyumluydu.

Gülen Hareketi ile Türk devleti arasındaki ilişkiler Özal sonrası döneme de yayılmıştır. Bu ilişkide hareketi sadece devletin elinde bir araç olarak görmek kısır bir değerlendirme olacaktır. Daha ziyade her iki tarafın da karşılıklı çıkarlarına hizmet eden bir durumdan mümkündür. Gülen’in devletçi ve milliyetçi görüşleri dikkate alındığında, bir dinî hareketin çabalarını devletin politikalarıyla uyumlu hale getirdiğini görmek garip olmasa gerek. Ayrıca devletle olan bu yakın ilişkiler, hareketin bürokratik kadrolara erişimini sağlamıştır.

28 ŞUBAT 1997 MÜDAHALE VE SONRASI

Postmodern darbe olarak da adlandırılan 28 Şubat 1997 askeri müdahalesi, Başbakan Necmettin Erbakan’ın koalisyon hükümetini istifaya zorlamış ve tüm dinî kesimlere yönelik bir baskı dönemi başlatmıştır. Bu müdahalenin ilk evrelerinde diğer dinî oluşumların zulmüne kayıtsız kalan Gülen, kendi hareketini bir baskıdan korumak umuduyla darbeyi meşrulaştırıcı bır duruş benimsedi. Darbeyi destekleyen medya, Gülen’in bu duruşunu özellikle Refah Partisi’ne (RP) karşı manipüle etti. Ancak Gülen, darbecilerin listesinde sıranın kendisinin olduğunu anlayınca ABD’ye gitmek için Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldı.

Türkiye’den ayrılan Gülen’in yerleşmek için ABD’yi tercih etmesi bir rastlantı değil, rasyonel bir tercihtir. 1990’ların ortalarından itibaren Gülen, kendisini ve hareketini “ilerici” İslam’ın “aydınlanmış ve Batı yanlısı yüzü” olarak sunan yeni bir “İslamî”söylem geliştirmeye başladı. Ayrıca hareket, eğitim ve ticarî faaliyetlerde bulunmak suretiyle her kıtada at oynatan bir konuma geldi. Daha önce de belirttiğimiz gibi ABD, Soğuk Savaş sonrası tehdit söylemini “radikal İslamî terörizm” üzerine inşa etmişti. “Radikal İslami teröre karşı panzehir” söylemine sahip bir küreselleşmiş Müslüman oluşumu olarak Gülen Hareketi, ABD’de kendini “evinde” hissedecekti.

Geçmişte MGH ile yakın temastan kaçınan Gülen’in 2002 seçimleri ve sonrasında AK Parti’ye verdiği desteği bu bağlamda anlamak gerekir. AK Parti liderliği, MGH’den ayrılan grubun temsilcileri olarak siyasette ayakta kalabilmek için ulusal ve uluslararası güç merkezleri nezdinde meşruiyet kazanma zarureti hissettiler. Erbakan liderliğindeki hükümetin devrilmesi ve RP’nin yasaklanması esnasında iç ve dış güç merkezleri arasında kayda değer bir görüş farklılığı yaşanmadı. Avrupa ve ABD, RP liderliğindeki hükümete karşı aleni bir askeri darbeye yeşil ışık yakmasa da, ordunun siyasete müdahale etmesine de itiraz etmedi.

Lakin AK Parti’nin kurucuları, ABD’li politikacılarla kurdukları iletişim kanalları aracılığıyla, İslamcı gelenekten gelen ve ABD’nin İslam ile demokrasi arasında uzlaşma arayan bir siyasî partiye olumlu baktığı kanaatindeydiler. Bu izlenimi o dönemde Amerikan akademik çevrelerinde sürdürülen tartışmalar da destekler mahiyetteydi. Yaptığı konuşma nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından Erdoğan’a ABD’nin İstanbul Başkonsolosu tarafından tam destek vermesi, Amerikalıların yeni siyasî oluşuma yönelik olumlu bakış açısının erken bir göstergesiydi.

ABD’de akademik çevrelerde epeydir tartışılmakta olan İslamcıların demokrasiyle uzlaşmasının bölgede demokratik rejimlerin oluşması ve oturmasına katkı sağlayacağı hususu 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında Amerikan karar vericilerinin de gündeminde olan bir mevzu haline gelmişti. Ortadoğu’daki diğer ülkelere göre nispeten oturmuş bir çok partili hayata sahip olan Türkiye’de böyle bir iktidara şans verilmiş olması özelde bölge açısından, genelde de tüm İslam dünyası açısından bir labaratuvar işlevi görebilirdi.

AK Parti kurulmadan önce, partinin kuruluşuna öncülük eden isimlerin ABD’li yetkililerle çeşitli temaslar içinde oldukları gözlerden kaçmadı. Sonuç olarak, her iki taraf da birbirleri hakkında karşılıklı bir ortak anlayışta buluştular. ABD, iki nedenle yeni siyasî oluşumda altın bir fırsat gördü: Birincisi, Amerikalılar için o anda ülkenin tek popüler figürü olan Erdoğan’ın başını çekeceği siyasî partiye kapıları kapalı tutmak, stratejik olarak çok önemli bir ülkede siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın büyümesinin önüne geçecektir. İkincisi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, ABD’li politika yapıcılar bakımından İslam ve demokrasi arasında bir uzlaşma (ılımlı İslam), Müslüman dünyasına siyasi istikrar getirebilecek ve Batılı ile Müslüman kültürler arasındaki gerilimleri azaltabilecek bir rol üstlenebilir.

İkinci husus açısından bakıldığında, ABD’liler açısından İslam ve demokrasi arasında böyle bir uzlaşmayı sağlamada Türkiye orijinli İslamî hareketler dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha fazla potansiyele sahipti. Bu tarihsel bağlamda ve konjonktürde, Gülen Hareketi ve AK Parti, tükenmiş Türk siyasi sistemini dönüştürmek için ilgili tüm taraflarca beklenen ortaklar haline geldi.

YARIN: AK PARTİ – GÜLEN HAREKETİ İLİŞKİLERİNİN NİTELİĞİ

İlgili Haberler
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
20 Yorum
  • karar okuru / 24 Temmuz 2022 14:25

    Hatırlıyorum, şimdi önüne gelene 'postal yalayıcı' yaftasını yapıştıran milli görüşçüler, 70'li yılların sonunda İran'a toz kondurmazlardı. hele Pakistanlı darbeci generali evliya gibi görürlerdi. 'İran, Pakistan, sıra sende Müslüman' mitinglerde slogan atılırdı ve ellerde taşınırdı. demokrat olmak zor iş. öyle olunacak demekle olunmuyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • Devrimci / 15 Temmuz 2022 13:35

    Son tahlilde devrimciler, ateistler, kominist ler, pavyoncular ve çalışanlar, hdp liler, esrarcılar, alkolikler, kuşlar, kelebekler dışında kalan herkes şu veya bu şekilde fetöcüler ile kolkolaydı. Konu Türk halkının fersati filan değil. Kim güçlü ise ondan yanadır. İddia ediyorum. HDP iktidar olsun 3 yıl sonra herkes HDP li olur.

    Yanıtla (6) (5)
  • Ramazan / 15 Temmuz 2022 13:19

    Sonuç itibariyle 1970-1980'li yıllarda ''Komünizimle mücadele'' adı altında Devlet ve Nato tarafından Türkiyede kullanılan bir hareket..2002 den sonrada ABD ile AKP hükümeti ekseninde kullanılmış bir cemaat grubu,,ABD, Müslüman Coğrafyasında oynayacağı Tiyatrolarda bu gibi DİNİ Tabanlı hareketleri kullanmaya bayılır, çünkü sonuç alması çok kolay oluyor. bir zamanlar Afkanistan da Talibanı ve Bin Ladini böyle kullandı,,işi bitince de gözden çıkarıp bir bahaneyle av misali peşine düşüyor..

    Yanıtla (1) (1)
  • Mehmet Çelik / 15 Temmuz 2022 12:14

    En kötü yalan içine doğruların serpiltilmiş yalandır. Sadece birisi şudur: Anayasa oylamasında Gülen ekibi Hayır oyu kullandılar

    Yanıtla (1) (0)
  • Salih İmran / 15 Temmuz 2022 11:55

    15 temmuz gerçekten aydınlatıldı mı? Meclisin 15 Temmuz raporu neden sümen altı edildi? AKP'nin bu sayede bütün gücü elinde toplamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Yanıtla (5) (0)
  • A.Hamit / 15 Temmuz 2022 11:35

    FETÖ elebaşısını ve hareketini öyle parlatıyorsun ki, sokup çıkartmadığın renk kalmadı gibi, demokratmış, aydınlanmacıymış, ılımlıymış. Artık dünya alem biliyor FETÖ elebaşısı 15 yaşından itibaren derin devlet, CIA ve Masonların yetiştirdiği bir ajan, mason ve ilümunati haşhaşisidir. 15 Darbesini de daha gençliğinde hayal etmiş, tasarlamış ve haşhaşilerini devletin kılcal damarlarına yerleştirerek ABD NATO ve CIA aracılığıyla gerçekleştirmiştir.

    Yanıtla (3) (4)
  • Kürsü / 15 Temmuz 2022 11:12

    Yazılanların çoğunu gündemi takip eden normal vatandaş da biliyor. Analizleriniz bilgisayarın başına oturup ,araştırmadan yoksun, kendi görüş ve düzgünce doğrultusunda hazırlanmış bir yazı. Daha derin araştırmaya dayalı bir yazı hazırlanabilirdi.

    Yanıtla (0) (1)
  • Cenk Cemil / 15 Temmuz 2022 10:45

    Sayın Yazar, Gülen bahsettiğiniz gibi bidayetinden beri DP ve AP destekçisi Nurcu Oluşumdan hiç ayrılmamıştır. Özellikle de kendisine halen dahi destekte bulunan ve ülkemiz müslümanları için en tehlikeli bir yuvalanma yeri olan Yeni Asya'dan hiç ayrılmamıştır ! Said-i Nursi merhum şayet telif etmiş olduğu Risale-i Nurların bu şekilde Türkiyemizin aleyhine istimal edilecedeğini bilseydi veya hissetseydi bu kitapları asla kaleme almazdı diye düşünüyorum.

    Yanıtla (2) (9)
  • Alişir / 15 Temmuz 2022 10:40

    Fetönün iç destekçisi akp dış güç desteği de israil amerika

    Yanıtla (3) (1)
  • Demokrat hukukçu / 15 Temmuz 2022 10:35

    ABD/Dış güçlerin söylendiği kadar etkisi yoktur.İç güçler kendileri gidip onlardan meşruiyet dileniyorlar. Gülenciler/AKP çatışmasının başlama sebeplerini yanlış teşhis etmiş yazar.Çatışmayı başlatan ve arayı bozan RTE/AKP oldu.Demokratik bir tutum devam etse belki de darbe girişimi yaşanmayacaktı. Ama Gülenciler de neticede demokrasiyi katlettiler.Demek ki iki taraf da demokrasi adına büyük hatalar yaptılar.

    Yanıtla (2) (1)
  • Korkuyorum / 15 Temmuz 2022 00:30

    Yazılanlar nispeten doğru.Gulenizm kimsenin yapamadığını yaptı. Devletin yönetim sistemini rengini belli etmeden ele geçirdi. Halkın başı kıçı ile uğraşanlar at koştururken, CHP ve sol yönetimler sessiz kaldı.Askeriyeden mütedeyyin diye atilanlarin Gulenizm politikası ile ilgisi yoktur kılıfını sistemin içerisinde iyi yönetti. ABD yi tebrik etmek gerekir.Yumusak karnimizin neresi olduğunu iyi tespit etmiş.

    Yanıtla (8) (9)
  • MD..Edep..Edep. / 15 Temmuz 2022 10:05

    Öncelikle ; Bir müslüman olarak insanlar hakkın da dayanaksız konuşmak iftira atmak hiç ama hiç ahlakım değildir. ve bu konuda haksızlık yapmaktan Rabbime sığınırım.. Sen milletle kafa mı buluyorsun hemşerim.. O zaman da bir çok kişi size bu hakikatı defalarca söyledi, haykırdı.. Kardeşim bir kısmını içeri attınız adamlara her türlü zorbalığı yaptınız, zaten bu tiplerin sapık olduğu çarpık bir zihniyete sahip olduğu defalarca söylendi. Kardeşim hırsızın, yolsuzun, hak gasp edenin dini mi olur.

    Yanıtla (1) (0)
  • MD..Edep..Edep. / 15 Temmuz 2022 10:12

    Evet hemşerim bu sol zihniyette zaten anasının gözü!!?? Ne zaman iktidar oldular bu arkadaşlar ? Veya oldular da ben mi görmedim. Ama her türlü faturayı bunlara kesiyorsun, Kardeşim 20 yıldır tek başına bir iktidar.. Yok ABD, yok sol falan ne bunlar be.. Fetöcülerin sapık olduğun o günde belliydi bugünkü belli aynı şey bu gün tarikatçılar için de geçerli. Kardeşim her kes her şeyi biliyor, sanırım ifade etmeye utanıyor ???? He bu arada sol görüşlü falan da değilim, pek te sevmem..

    Yanıtla (1) (1)
  • bazen okur / 15 Temmuz 2022 07:06

    bir ulkede darbe olmasini istemiyorsaniz. devletin ekonomik olarak ulke uzerinde etkili olmadigi bir sistem olusturmaniz gerekir. cunku darbe ve darbeler sonrasi bazi cevreler cook buyuk ekonomik imkanlara sahip oluyorlar. Ozal bunu uyguladigi icin kendisine darbe yapilamadi. hatta genelkurmay baskani istifa etmek zorunda kaldi. (farkli bir nedenlede olsa istifa etti.) Devlet duzen saglayici bir adalet dagitici guvenligi saglayici ana mekanizmalara burunmelidir. yoksa niye darbe oluyor demeyin.

    Yanıtla (2) (0)
  • Ömer Faruk / 15 Temmuz 2022 07:06

    Fettullahcilaein destekcileri bu gun ulkeyi yönetenlerin tamamidir! eee? hesap soran varmi?millete yalan söylemekten vazgecin!

    Yanıtla (6) (0)
  • Okur / 15 Temmuz 2022 06:10

    Bu bölüm oldukça “rasyonel”olmuş.Diğer bölümü de okumak lazım.

    Yanıtla (2) (0)
  • BirOkur / 15 Temmuz 2022 05:17

    Çok eksikleri olan bir yazı. 80-90 lar arasında Gülen hareketinin sonunda evrileceği yeri yazıp dillendiren, yada bunların karanlık ilişkilerini ortaya koymaya çalışanların, Uğur Mumcu, Necip Hablemitoğlu gibi, nasıl bertaraf edildiğini hep birlikte gördük. AKP iktidar oldu, Gülen Hareketiyle bir mutabakat yaptı. Bu sırada başbakanın dinlemesi gibi pek çok olay ceryan etti. Tapeler vs vs. Ona rağmen uyanmayan iş birliğine devam eden bir Akp var…

    Yanıtla (6) (2)
  • Paradoks / 15 Temmuz 2022 04:40

    Nihai olarak bakıldığında ABD güdümlü bir yapı; hem dine bakışın değişmesinde,hem de tabanda binlerce insanın bugün yaşadıklarında başaktör olmuştur..proje nihayi hedefine kendi kendini bitirerek (otofaji bknz) ulaşmıştır…

    Yanıtla (0) (1)
  • Taş Kafa / 15 Temmuz 2022 01:30

    Senaryo ya hala inanıyor musunuz?..... Yazık ya!

    Yanıtla (15) (4)
  • Habele-Hubele / 15 Temmuz 2022 00:56

    Bence ister FETÖ ister Gülen Hareketi denilsin problemin aktörlerden öte yapısal kaynakları var. Türkiyede Devlet, kelimenin gerçek anlamıyla devlet olsa ve demokrasi olsa bu olaylar yaşanmazdı.

    Yanıtla (20) (1)
Bunlar da İlginizi Çekebilir