İBB'nin elinden alınan tarihi Galata Kulesi'nin beden duvarlarının matkapla delinmesinin ardından Koruma Kurulu restorasyon projesine onay verdi. Karşı oy kullanan İBB Kurul Temsilcisi Hülya Kök de proje için 'Galata Kulesi'nde de onaylı restorasyon projesi olmaksızın restorasyon uygulaması başlamış bugün de kurulumuza bu işlemler başladıktan sonra restorasyon projesi sunulmuştur' dedi.
İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, restorasyon skandalının hemen ardından toplandı, 13 Ağustos’ta gerçekleşen toplantı gündemine tarihi kuleye ile ilgili restorasyon projesi geldi.
Kurul, tarihi kuleye ile ilgili sunulan restorasyon projesinin uygun olduğuna karar verdi.
İBB TEMSİLCİSİ KARŞI OY KULLANDI
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, karara karşı oy kullanan İBB Kurul Temsilcisi Hülya Kök hazırladığı gerekçesinde "Galata Kulesi’nde de onaylı restorasyon projesi olmaksızın restorasyon uygulaması başlamış bugün de kurulumuza bu işlemler başladıktan sonra restorasyon projesi sunulmuştur" ifadelerini kullandı.
"KORUMA KURULU İZNİ OLMADAN BAŞLADI"
Gerekçede özetle şu sözler kaydedildi: "Koruma Kurulu'nun izni olmadan, restorasyon projesi kurulumuza sunulup onay alınmadan, hilti kullanımı ile yapının tahribatına sebep olan önce imalat sonra restorasyon projesi yapılması 2863 sayılı K. ve T.V.K.K’nun kanunu bağlamında suç niteliği olup kurulumuzca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğinden ve bu uygulamanın diğer eski eserlerde de aynı uygulamanın önünü açacağı gerçeğinden hareketle konu kurul kararına karşı oy gerekçemdir."
NE OLMUŞTU?
İBB'den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon çalışmaları sırasında yaşanan 'darbeli matkap' rezaletinin ardından İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, dikkat çeken bir açıklamada bulunmuştu. Sosyal medyada da infiale neden olan görüntüler sonrası, ilgili tüm kurumları tarihi yapıyı korumak için göreve çağıran Polat, kuleye ile ilgili onaylanmış bir restorasyon projesi olmadığını söylemişti.
Twitter'dan da paylaşım yapan Polat "Galata Kulesi yıkım işlemi herhangi bir Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesi olmadan yapılmıştır. Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!" demişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Galata Kulesi'nde hilti ile 'restorasyon rezaleti'ne imza atmıştı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde, kulenin duvarlarının hilti ile tahrip edildiği ortaya çıkmıştı.