Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gönen bu yıl 733 bin ton rekolte beklediklerini açıklayarak fiyatın da 11 TL olabileceğini söyledi
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) bünyesinde yer alan İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, bu yıl fındık ürünün 11 lira seviyesinden başlayacağını düşündüğünü, oluşacak fiyattan üreticinin memnun kalacağı kanaatinde olduğunu söyledi.
Gören, yaptığı açıklamada, birlik olarak rekolte tahminlerini uzun yıllardır ziraat mühendislerinden oluşan çalışma grubuyla oluşturduklarını, bu tahminlerin son 6 yıldır yüzde 3 yanılma payı ile doğru sonuçlar verdiğini anlattı.
Araştırma grubunun kendilerine bu yıl tahmini 733 bin ton gibi bir rakam verdiğini kaydeden Gören, "Buna karşın Ziraat Odaları 590 bin gibi bir sayı çıkarmış ve bizlere 'rekolteyi fazla göstererek fiyatı düşürmeye çalışıyorlar' gibi bir söylemleri olmuş. Bunlar hoş olmayan şeyler. Bizlerin hiçbir şekilde rekolte çalışmasına müdahale etme, yönlendirme şansımız yoktur" dedi.
Fındıkta ne kadar çok üretim olursa o kadar iyidir
İhracatçılar olarak amaçlarının, daha geniş pazarlara daha çok mal satmak olduğunu belirten Gören, "Geçen yıl ürün azdı ve ihracat rakamımız düştü. Üreticinin daha iyi ürün alabilmesi için bakanlık düzeyinde çalışmalar yapıyoruz. Ne kadar çok fındık olursa o kadar çok ihraç ederiz.
Şu an beklenen 733 bin ton tamamen tahmindir. Yanılgı elbette olacaktır ve diğer düşüncelerde saygı ile karşılıyoruz. Sezon bitmeden bizim tahminiz olan rakamın ispatı mümkün değildir ama ne kadar çok ürün olursa o kadar geniş pazarlara hitap edebiliriz. Rekoltenin az olması elbette ihracatçınız istediği bir durum değildir" diye konuştu.
"Üretici oluşacak fiyattan memnun kalacak"
Ali Haydar Gören, Doğu Karadeniz'de geçen yıl fındığın don nedeniyle az olduğunu anımsatarak, fiyatların birden yükseldiğini ve üreticinin yüzünün güldüğünü vurguladı. Gören, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl üreticiye 'fındık 9-10 lira olacak' desek kimse inanmazdı. Fakat fındık 22 lira seviyelerine kadar ulaştı. Ürünün az olması talebin fazla olması fiyatları tavan yaptırdı.
Bu yıl fiyatlar 11 TL'den başlar
Bu yılda ürünün 11 lira seviyesinden başlayacağını düşünüyorum. Üreticimiz oluşacak fiyattan memnun kalacağı kanaatindeyim. Beklentiler daha yüksek olabilir fakat dünya'da fındık tüketimi 900 bin ton civarında. Bu yıl üretim 1 milyon 200 bin ton civarında olacak. İhtiyacı karşılayacak bir üretim söz konusu. Yani fiyatı tüketici belirliyor. Dünya'da bu yıl üretim tüketimi karşılayacağı için, 11 lira gibi oluşacak fiyatın uygun olacağı düşüncesindeyim."
"Batı Karadeniz fındığın merkezi olacak"
Batı Karadeniz Bölgesi'nin üretim açısında Doğu Karadeniz'e göre daha verimli olduğunun altını çizen Gören, "Batı Karadeniz Bölgesi'nin, yakın zamanda fındık tarımına çok uygun olması nedeniyle fındık üretimin merkezi olacağı kanaatini taşıyorum. Fındığın merkezi şu anda her ne kadar Ordu ve Giresun olarak görülse de yaklaşık 10 yıl içerisinde Düzce ve Akçakoca olacağını düşünüyorum.
Verimlik açısından Doğu Karadeniz bölgesinde dönüm başına 50-60 kilogram olan üretim, Batı Karadeniz bölgesine bakıldığı zaman 300 kilogram olabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Gören, Türkiye'de 700-800 hektar civarında dikim alanı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ortalama 100 kilogram ürünle 700 bin ton olması gerektiği konuşuluyor. Fakat rakip ülkelerde Azerbaycan ve Gürcistan'da dönüm başına 200-250 kilogram, Amerika'da 300 kilogram ürün çıkarılıyor.
Dolayısıyla daha fazla verim verecek alanlarda üretim yapılması gerekiyor. Bu alanlara sahip Batı Karadeniz Bölgesi'nde kısa bir zamanda, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki yetişen ürüne oranla kalitesi, verim potansiyeli, ekim alanı ve yüksek verim sebebiyle fındıkta merkez haline geleceği, fındığın vazgeçilmez noktası olacağını kanaatindeyim."
Düzce/AA