Türkiye’nin yeni atılım döneminde finansmana kolay erişimin kritik hale geldiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, özellikle tasarruf açığı nedeniyle içeriden ve dışarıdan yeni kaynak sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye’nin önündeki atılım döneminde yeni üretim modeli hedeflerinin yakalanması noktasında uzun vadeli, makul maliyetli ve kolay erişilebilir finansmanın sağlanmasının çok kritik hale geldiğini bildirdi. Canikli, Finansal Kurumlar Birliğinin 5. Olağan Genel Kurul’unda konuştu. Türkiye’nin özellikle tasarruf açığı ve kaynak yetersizliği nedeniyle sürekli olarak içeriden ve dışarıdan yeni kaynak sağlaması gerektiğini anlatan Canikli, tasarruf açığının cari açığın nedeni değil sonucu olduğunu ifade etti. Canikli, Türkiye’nin kaynak açığını, ihtiyacını karşılayacak şekilde gidermesi gerektiğini aktararak, “Bu temin normal şartlarda olmalı ve makul maliyetle gerçekleştirilmeli. Erişimde adalet de sağlanmalı. Özellikle reel sektörün rekabet gücünü olumsuz etkileyecek şekilde yüksek maliyetle finansman ekonominin gelişmesine fayda sağlamaz, hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olmaz” dedi. Bu açıdan bakıldığında finansman yükünün bankacılık sektörünün üzerinde olduğunu anlatan Canikli, şunları kaydetti: “Son yıllarda banka dışı finansman yapıları da gelişiyor, çeşitleniyor. Bu çeşitlilik, sadece yükün büyük oranda bankacılık sisteminin üzerinden alınması değil aynı zamanda sistemde daha düşük maliyetle finansmana erişimin önünü açacak rekabetin sağlanması açısından da önemli. Rekabet ortamının sağlanması, çeşitlendirilmesi gerekiyor.”
Rekabetin finansman maliyetinin düşürülmesi üzerinden yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, sözlerine şöyle devam etti: “Finansman sağlayan organizasyon sayısı arttıkça, araçlar çeşitlendikçe, bunların finansman imkanı genişledikçe normalde finansman maliyetinin, fiyatının düşmesi beklenir. Ancak bu maalesef istediğimiz seviyede değil. Ekonominin ihtiyacı olan, bizim esas istediğimiz husus gerçekleşmedi. Burada durup düşünmemiz gerekiyor. Bu sağlanamıyorsa demek ki bir yerde bir sıkıntı var.”
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİ
Son dönemde finansman modellerinde, finansal ürünlerin çeşitlenmesinde önemli adımlar atıldığına değinen Nurettin Canikli, ana yapılar itibarıyla dünyada olup da Türkiye’de olmayan regülasyon bulunmadığını söyledi.Konvansiyonel finansman modeliyle Türkiye’nin kesinlikle orta gelir tuzağından çıkamayacağını, üretimde yeni kulvara geçemeceğini ve istediği sıçramayı yapamayacağını belirten Canikli, şöyle konuştu: “Bu finansman maliyetleriyle firmalarımızın uluslararası alanda rekabet edebilme şansı yok. Bunun için de uzun vadeli, teknoloji yoğun, katma değerli yatırımları ve üretimi hayata geçirmeliyiz. Buna mecburuz.”