Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde vatan topraklarının emperyalist düşman işgalinden kurtarılıp Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan İstiklal Harbi'nde önemli rol oynayan Fevzi Çakmak, 9 Nisan 1950 tarihinde 74 yaşında hayatını kaybetti. İşte, Fevzi Çakmak biyografisi...
Savaş kahramanı Fevzi Çakmak, Türkiye Cumhuriyeti'nde Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte iki mareşal rütbesine sahip askerden biridir. Ayrıca Cumhuriyet tarihinin ilk Genelkurmay Başkanı, ilk Milli Savunma Bakanı unvanlarına sahiptir. TBMM'de 1., 2. ve 8. dönemlerde milletvekili olarak görev yaptı.
FEVZİ ÇAKMAK'IN HAYAT HİKAYESİ
12 Ocak 1876 tarihinde İstanbul'un Cihangir semtinde dünyaya geldi. Asker bir ailenin çocuğudur.
Askeri Rüştiye ve Kuleli İdadisi'nde okuduktan sonra 1898'de kurmay yüzbaşı olarak tahsilini tamamladı. Ordunun çeşitli kademelerinde görev aldı. Birçok savaşlara girip çıktı. Sakarya zaferi ile 'mareşal' rütbesi aldı. 1944 yılına kadar Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı.
1910 yılında Kosova Kolordusu Kurmay Başkanlığı'na, kısa bir süre sonra da Garp Kolordusu Kurmay Başkanlığı'na tayin edildi. Balkan Savaşı'nda Vardar Ordusu Erkanı Harbiye Harekat Şubesi Müdürlüğü görevinde bulundu. Savaştan sonra merkezi Ankara'da bulunan Beşinci Kolordu Kumandanlığı'na getirilirken rütbesi artırıldı ve Paşa oldu. Birinci Dünya Savaşı başladığı zaman Fevzi Paşa, emrindeki kolordu ile Çanakkale'nin savunmasına katıldı. Oradan İkinci Kafkas Kolordusu Kumandanlığı'na tayini çıktı. Koca bir ömür harp alanlarında geçiyordu. Balkanlar'dan Kafkaslar'a kadar uzayan bu savaş hayatı daha sonra Suriye'de devam etti. Burada ferikliğe (Korgeneralliğe) terfi etti.
FEVZİ ÇAKMAK'IN KARİYERİ
Mütarekeden sonra İstanbul'a tayini çıktı. Bir süre İstanbul Büyük Erkan-ı Harbiye Reisliği'nde bulunduktan sonra 1920 yılı başlarında Harbiye Nazırlığı'na getirildi. Böylelikle Salih Paşa'nın kurduğu hükümette kısa bir süre Nazırlık yaptı. Bu makamı işgal ederken, Anadolu'ya askeri eşya ve cephane göndermek suretiyle Milli Mücadele'ye büyük katkılarda bulundu. Bu milla harekat aleyhinde şiddetli tedbirler almak üzere iktidara getirilen Damat Ferit Paşa kabinesinin kurulmasından önce Harbiye Nazırlığı görevinden ayrıldı. Doğruca Ankara'ya giderek milli harekete katıldı.
1920 yılı nisan ayında Ankara'ya gelen Fevzi Paşa, 1 ay sonra Ankara Hükümeti'nin Milli Müdafaa Vekilliği'ne getirilirken Vekiller Heyeti'ne de reis oldu. İkinci İnönü zaferini müteakip orgeneral rütbesi verilen Fevzi Paşa, 1921 yılında Erkan-ı Harbiye Reis Vekili oldu. 1922 yılı temmuz ayına kadar 11 ay süre ile bu vazifede ve Vekiller Heyeti Reisliği'nde kaldı.
FEVZİ ÇAKMAK, MAREŞAL UNVANINI NE ZAMAN ALDI?
Sakarya'da kazanılan büyük zaferdeki üstün hizmetlerinden ötürü Birinci Ferik (Orgeneral) rütbesine yükseltilen Fevvi Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararı ile Müşir (Mareşal) rütbesini aldı. Mareşal Fevzi Çakmak büyük zafer ve cumhuriyetin ilanından sonra Genelkurmay Başkanı oldu.
Yalnız ordunun değil, bütün bir milletin en sevip saydığı biriydi.
12 Ocak 1944 günü 55 yıllık askerlik görevinden emekli oldu. Bir süre evinde sakin bir hayat yaşadı. Memleket çok partili bir devreye girince o sıralarda kurulan Millet Partisi'ne katıldı.
FEVZİ ÇAKMAK'IN ÖLÜMÜ
Fevzi Çakmak 10 Nisan 1950 günü İstanbul'da yaşamını yitirdi. Vefatı memlekette büyük bir üzüntüyle karşılandı. İstanbul Radyosu'nun müzik yayınını kesmemesi yüzünden Harbiye'deki radyo önünde 2 gün süre ile büyük protestolar düzenlendi. Irak ve Suriye radyoları matem marşları çalarak acılarını paylaştı.
Cenazesi 12 Nisan 1950 günü büyük kalabalığın eşliğinde Eyüp Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Ailesinin isteğiyle Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na nakledilmedi.