Polis Akademisi Başkanlığı’nın Darbe Komisyonu’na gönderdiği belgeler, FETÖ’nün Emniyet yapılanmasının çok eskiye dayandığını gösterdi. 1991’de müfettişler tarafından hazırlanan raporda örgütün başından beri Türkiye’de darbeye hazırlandığını da ortaya koydu.
EROL METİN
Polis Akademisi Başkanlığı’nın, Meclis Darbe Komisyonu’na ulaştırdığı belgeler, Emniyet’teki FETÖ yapılanmasının çok eskiye dayandığını ve örgütün en başından beri darbeye hazırlandığını ortaya koydu. Belgelere göre, 1991 yılında Polis Akademisi’nden atılan bir öğrencinin ihbarı üzerine Emniyet Teftiş Kurulu’nca kurumdaki FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturma başlatıldı. Dönemin polis başmüfettişleri Ahmet Nihat Dündar ve İzzet Sezgin Şener’in hazırladığı soruşturma raporunda, illegal örgütün ismi ‘Fetullah Hocanın Talebeleri Örgütü’ olarak adlandırılıyor.
Raporda, örgütün teşkilat bünyesinde özellikle Polis Akademisi, Polis Koleji, Polis Okulları gibi eğitim ve öğretim kurumlarında örgütlendiği belirtildi. Öğrencisinden öğretim görevlisine, komiserinden daire başkanına kadar birçok şahıs isminin şüpheli olarak geçtiği raporda, polis adaylarının akademi-kolej imamı, devre imamı ve sınıf imamı gibi sorumlularla kıskaca alındığına dikkat çekildi. Örgütte il imamlarına ‘vali’ denildiğinin aktarıldığı raporda, örgüt elemanlarının Ankara Polis Koleji öğrencilerinin yüzde 50’siyle temas kurduğu kaydedildi. Raporda, Emniyet İstihbarat’ın şu dikkat çekici tespitleri yer aldı: “Örgütün yapılanmadaki temel stratejisine bağlı olarak, devlet dairelerinin önemli yerlerine yerleşme planını, en tabandan uygulamaya koymaları teşkilatımızda da gözlenmektedir. Gelecekte Emniyet teşkilatının bürokratlarını oluşturacak Polis Koleji öğrencilerinin, koleje seçiminden itibaren her aşamada sistematik bir çalışmanın yürütüldüğü görülmektedir.” Raporda, Gülen örgütünün hedefinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin yapısını bir ihtilalle değiştirmek olduğu belirtildi.
DOSYANIN TEMELİ BİR ÖĞRENCİ
25 yıl önceki soruşturmanın temelini, Polis Akademisi’nden atılan Rafet Y. isimli öğrencinin kaleme aldığı ihbar mektubu ile verdiği ifadeler oluşturuyor. 1987-1988 öğretim yılında Polis Akademisi’ne girdiğini belirten Rafet Y, bir zamanlar içinde yer aldığı örgütü detaylı bir şekilde anlatıyor. Kendisinden sorumlu imamların onaylamadığı birisiyle nişanlandığı için örgütle arasının açıldığını anlatan Rafet Y, sonrasında kara listeye alınarak mezuniyetinden bir gün önce akademiyle ilişiğinin kesildiğini dile getirdi. Akademinin ilk yılında kendisiyle ilgilenen ve sonradan devre imamı olduğunu öğrendiği İrfan K. aracılığıyla Demetevler’de bir eve sohbete gitmesiyle Gülen yapılanmasıyla tanıştığını belirten Rafet Y, ‘Çok çalışsınlar’ diyerek selam gönderen Fetullah Gülen’in talimatıyla kendilerine kod adı verildiğini aktardı. Zamanla örgütün çalışmalarından rahatsızlık duymaya başladığını ifade eden Rafet Y., kendisini ikna etmeye çabalayan örgütün devre imamı İrfan K’nın “3-5 sene sonra Türkiye’nin yönetiminin ellerinde olacağını söylediğini” savundu.
BYLOCK’ÇU ASKERLERE OPERASYON
FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı Bylock’u kullandığı belirlenen ve haklarında gözaltı kararı verilen, aralarında subayların da olduğu 530 askerden 53’ü yakalandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’u gerçekleştiren FETÖ mensupları Silahlı Kuvvetler içinde görev yapan örgüt mensuplarına yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi. Soruşturma kapsamında, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinde farklı rütbelerde 280 subay ve 250 astsubay hakkında İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimliğince gözaltı kararı alındığı aktarılan açıklamada, şüphelilerin yakalanması için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde eş zamanlı operasyon düzenlendiği bildirildi. Açıklamada ayrıca şüphelilerden 3’ünün halihazırda tutuklu olduğunun, 4’ünün İngiltere ve KKTC’de oturduğu tespit edildiği belirtildi. Operasyonlar kapsamında 53 kişi yakalandı diğer şüphelilerin de yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.