15 Temmuz sonrası ‘Ankara’ya anında destek’ten kaçınan Avrupa’da firari FETÖ’cülere ilk resmi kapıyı NATO müttefikimiz Hollanda açtı. Türkiye’nin, ‘Dönün’ talimatına uymayıp iltica başvurusunda bulunan askerlere uzatma prosedürü uygulandı. 18 ay ikamet izni verildi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası başta NATO olmak üzere Ankara’nın yurtdışında görevlendirdiği ve FETÖ’den şüpheli olan, subay ve bürokratları Türkiye’nin müttefikleri Avrupa ülkeleri kabul etmeye devam ediyor. Türkiye’nin NATO’nun Almanya’daki üslerinde görevlendirdiği 40 subayın Berlin’e sığınma başvurusu yapmasının yankıları sürerken bu kez de bir grup subay aileleriyle birlikte Hollanda’dan siyasi sığınma istedi. Hollanda’nın önde gelen gazetelerinden NRC’nin özel haberine göre, Avrupa’da görevli olan ve sayıları açıklanmayan bir grup subayın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara’nın ‘geri dönün’ çağrısını reddettiği belirtildi. Söz konusu askerler, daha sonra da Hollanda’ya siyasi sığınma başvurusunda bulundu. Subayların, sığınma başvurusuna gerekçe olarak, “Türkiye’de adil yargılanma olanağı kalmadığını” gösterdikleri öğrenildi.
Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), sığınma başvurularını incelemek için gereken 18 aylık süre boyunca, subaylar ile ailelerinin ülkede kalmasına izin verdi. Haberde, Hollanda makamlarının olağanüstü hâl (OHAL) uygulaması nedeniyle Türkiye’nin iade talebine sıcak bakmadığı iddia edildi. NRC’ye konuşan Türk yetkililerin ise ‘adil yargılama’ güvencesi verdiği belirtildi. Türk yetkililer, NATO müttefiki Hollanda’nın, firari askerler için ‘güvenli liman’ olmasını ‘kabul edilemez’ bulduklarını vurguladı. Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, 15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle suçluların iadesini geçici olarak askıya almıştı. Türkiye, darbe girişimi nedeniyle arananların Ocak ayından itibaren 3 ay içinde ülkeye dönmesi halinde, vatandaşlıktan çıkarılmayacağını açıklamıştı.
Söz konusu başvurularla ilgili Hollandalı siyasetçilerde bölündü. Hollandalı siyasi parti temsilcilerinden Demokratlar 66 (D66) milletvekili Sjoerd Sjordsma, sığınma başvurusunu siyasi çıkarların üzerinde bir konu olarak gördüğünü belirterek, darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle Türk vatandaşlarına yönelik sığınma mevzuatının yeniden güncellemesini isterken Sosyalist Parti (SP) milletvekili Sharon Gasthuizen ise, Türk subaylarının sığınma başvurusuna öncelik verilmesini istedi.
Hollanda Devlet Televizyonu (NOS) da, 15 Temmuz’dan sonra 100’den fazla Türk subayının Batı Avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yaptığını duyurdu. Daha önce de Alman basını NATO’da görevli en az 40 Türk askerinin ülkelerine sığınma başvurusu yaptığını yazmıştı. Brüksel’deki NATO karargahında görevli 86 subayın da Türkiye’ye dönmeme kararı aldığı belirtilmişti.
İADESİ İÇİN TÜRKİYE’DEN YENİ HAMLE
Türkiye, Trump yönetminin göreve başlamasından sonra FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi için tekrar harekete geçiyor. Konuyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getiren Bozdağ, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başladığını ve yeni adalet bakanının da atandığını söyledi. Yeni dönemde olumlu gelişmelerin olabileceğini ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD’nin yeni Adalet Bakanı ile en kısa sürede telefonla veya yüz yüze görüşerek, Türkiye’nin bu konudaki beklentilerini, FETÖ’nün iadesinin ve diğer FETÖ’cülerin iadesinin Türkiye bakımından ne anlam ifade ettiğini bir kez de yeni bakana birinci ağızdan söyleme imkanımız olacaktır. Biz yeni gelişmelerin olmasını bekliyoruz. Trump’ın göreve başlaması üzerine bazı yeni deliller de gönderdik. Esasında dosyada bizim açımızdan yeni bir delile ihtiyaç yok. Çünkü aramızda anlaşma gereği terörist Gülen’in geçici tutuklanmasının sağlanıp, Türkiye’ye iadesini gerektirecek yeterlilikte ve nitelikte yeterinden fazla delil var dosyada. Yani bir delil eksikliği söz konusu değil.”