Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, DHMİ tarafından işletilen havalimanlarından 2020 yılı kiralarının alınmayacağını açıkladı. Bu havalimanlarının 2 yıllık kira bedellerinin de yüzde 50 indirimli olacağı belirtildi. Böylece Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa'nın işlettiği İstanbul Havalimanının 1 milyar 45 milyon euroluk kirası da iptal edildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu havalimanı işletmecilerine koronavirüs nedeniyle yapılacak yardımları açıkladı.
Bakan Karaismailoğlu tarafından yapılan duyuruda, "DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında 2020 yılı içerisinde düzenlenen ve vadesi 31.01.2021 tarihine ötelenen kira bedeli faturalarına ait tutarlar iptal edilecektir" denildi.
KİRA BEDELLERİ YÜZDE 50 İNDİRİMLİ OLACAK
"Salgın döneminde tüm sektörlerimizin olduğu gibi havacılık sektörümüzün de yanındayız" denerek yapılan duyuruda, 2021-2022 dönemine ait kira bedelleri 2 yıl boyunca yüzde 50 indirim uygulanacaktır" ifadesi yer aldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen havalimanlarında 2020 yılı içerisinde düzenlenen ve vadesi 31 Ocak 2021'e ötelenen kira bedeli faturalarına ait tutarların iptal edileceğini belirtti.
İSTANBUL HAVALİMANININ KİRASI DA İPTAL
Böylece Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa ortaklığındaki İGA tarafından işletilen İstanbul Havalimanı’nın 1 milyar 45 milyon euroluk 2020 yılı kirası da iptal edildi.
İstanbul Havalimanı’nın 2020 yılı yolcu garanti ödemelerine ilişkin ise açıklamada bilgi yer almadı. Açıklamada ayrıca 2021-2022 dönemine ait kira bedellerinin 2 yıl boyunca yüzde 50 indirimli uygulanacağı belirtildi. 2021 yılına ait kira bedellerinde artış yapılmazken 2021 DHMİ ücret tarifesinde de artış yapılmadığı öğrenildi.
Öte yandan dün İGA'nın kira ertelemesi konusunda DHMİ ile görüşme yaptığı ortaya çıkmıştı. Devletin 2020 yılı için yapması gereken 230 milyon euroluk garanti yolcu ödemesine karşılık İGA’nın yıllık kirayı ödememesi, bu şekilde karşılıklı mahsuplaşmanın sağlanması seçeneğinin masaya konulduğu belirtilmişti.
Tarafların kira erteleme ve sözleşme uzatma başlıklarını da değerlendirdiği kaydedildi. Bu noktada ‘Müteahhitin salgın nedeniyle yaşadığı sıkıntıya çözüm bulunsun ama devlet aynı hassasiyeti esnaf için de göstersin’ çağrıları yükseldi.