Esad rejimi ve Rusya'dan Halep'i kuşatma harekatı

Esad rejimi ve Rusya'dan Halep'i kuşatma harekatı

Suriye rejimine ait güçlerin, Rusya'nın hava Hizbullah milislerinin de karadan verdiği destekle Halep'in kuzeyinde Şii nüfusun yaşadığı Nubul ve Zehra beldelerine ulaşarak muhaliflerin kentle kuzey bölgeleri arasındaki bağlantıyı kestiği bildirildi. Rejimin bir sonraki hedefi Halep'i tamamen kuşatmak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, durumu "endişe verici" olarak niteledi.

Esad güçleri, Rusya'nın havadan, İran ve Hizbullah güçlerinin de karadan desteğiyle Halep'in kuzeyindeki Marsite köyünün kontrolünü ele geçirerek muhaliflerin kuşatması altındaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaştı.

Muhaliflerin Nubul ve Zehra beldeleri üzerindeki kuşatmasını kıran rejim güçleri, muhaliflerin kuzeyden Halep ile bağlantısını kesti. Nubul ve Zehra, üç yıldır muhaliflerin kuşatması altında bulunuyordu.

Rus uçaklarının Halep'in kuzeyindeki Marsite köyü çevresinde silahlı muhaliflerin bulunduğu yerleri yoğun şekilde bombaladığını belirten kaynaklar, köy çevresindeki çatışmalarda rejim ve muhaliflerden çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

16-02/04/20160204_2_14115984_5167187.jpg

Davutoğlu: Durum endişe verici

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da yaptığı konuşmada muhaliflerin Halep'in kuzeyiyle bağlantısının kesilmesine de değindi. Başbakan, şu ifadeleri kullandı:

"Esed rejimine destek verenler rejimle aynı savaş suçlarını işlemektedir. Tüm ülkeleri, Suriye krizinin mağdurlarına sınırlarını, kapılarını açmaya çağırıyorum.

Türkiye ile Halep arasındaki koridor saldırılar sonucu kapandı. Durum endişe verici.

BM Güvenlik Konseyi'ne karşı umudumuzu yitirdik. Tek endişeleri, diplomatik bir oyun oynamaktır.

ABD ile Rusya arasındaki görüşmelerden bir şey beklememe yanında şunu da ifade edeyim, daha çok kaygılanıyoruz. Çünkü her görüşme sonrasında Ruslar daha fazla saldırıyor. Bunun açıklamasını beklemek hakkımız."

16-02/04/suriye-harita-enson_1-1454589996.jpg
Rejim güçleri Nubbul ve Zehra'ya ulaştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: 40 bin kişi kaçtı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevinden bugün yapılan açıklamaya göre Halep'in kuzeyinde Suriye rejiminin taarruza geçmesi üzerine yaklaşık 40.000 sivil kaçtı.

İnsan Hakları Gözlemevine göre bu insanlar, rejim ile asiler arasındaki çatışmaların cereyan ettiği bölgenin daha kuzeyindeki Kürt Afrin şehri istikameti ile Türkiye ile sınır olan bölgeler istikametine kaçtı.

Gözlemevi Müdürü Rami Abdurrahman AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bunların bir kısmı bazı evlere sığınabildi ama Afrin civarındaki tarlalarda, Türkiye sınırındaki Azez bölgesinde ve Halep'in kuzeybatısındaki Atarib ve Dar İzzet'te binlerce insanın sığınacağı bir yer yok." dedi.

250'den fazla hava saldırısı

Bu arada Feylak eş-Şam'ın saha komutanlarından Ebu Behçet de Rus uçaklarının, Halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelere 250'den fazla hava saldırısında bulunduğunu söyledi.

Rusya savaş uçakları ve rejimin Tel Cibbin, Hırdetneyn ve Duveyr ez-Zeytun köylerine roket ve misket bombalarıyla saldırarak köyleri yerle bir ettiğine değinen Behçet, ''İnşallah bu köyleri en yakın zamanda İran, Irak ve Hizbullah milislerinden temizleriz'' dedi.

Kentin kuzeyindeki çatışmalarda Esed güçlerine ait bir tank ile çok sayıda askeri aracı imha ettiklerini ileten Behçet, Halep'in güneyinde de Halidiyye köyünün Esed güçlerinden geri alındığının altını çizdi.

Amaç Halep'i tamamen kuşatmak

Rusya'nın ağır hava bombardımanı desteğiyle Halep'te karadan ilerleyen Beşşar Esed güçleri, merkezi tamamen kuşatmaya çalışıyor. Rusya ve Esed'in hedefi, muhaliflerin merkezden İdlib ile bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirmek.

Cenevre'de Suriye krizine çözüm için görüşmelerin başladığı geçen pazartesiden bu yana özellikle Halep ve Lazkiye'nin Türkmendağı bölgesindeki hava saldırılarını artıran Rusya, Esed güçlerinin karadan ilerlemesine yardımcı olmuştu.

Dün itibarıyla Helep merkezdeki rejim güçleri, muhaliflerin Türkiye sınırı ile temasını sağlayan koridoru yararak batıda muhalif kuşatmasındaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaşmıştı. Böylece Halep-Türkiye koridoru kesilmişti.

Rejimin PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin kontrolünde bulunan Afrin'in güneydoğu ucundaki Nubul ve Zehra'ya ulaşmasıyla, Halep şehir merkezi kuzeyden kuşatılmış oldu. Halep merkezdeki muhaliflerin, Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki İdlib ili ile bağlantısı, muhaliflerin kontrolündeki Kastillo-Anadan yolundan sağlanabiliyor. Bu nedenle Rusya ve Esed'in hedefi, Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirerek Halep merkezindeki muhalifleri tamamen kuşatmak.

Bu arada yerel kaynaklar AA'ya, muhaliflerin kuşatma sırasında Esed güçlerine ait bir tank ile çok sayıda askeri aracı imha ettiğini, Rusya'nın da bölgeye 250'den fazla hava saldırısı düzenlediği bilgisini verdi.

Rusya'nın ağır kayıplarının açıklanması yasak

Rusya Savunma Bakanlığı dün, Suriye'de "silahların kullanılması konusunda askeri danışmanlıkla" görevli bir Rus subayının, terör örgütü DAEŞ tarafından rejime ait askeri noktaya düzenlenen saldırıda öldüğünü iddia etmişti.

Açıklamada, askerin ismi ve rütbesi belirtilmedi. Ancak devlet nişanı verileceğinin belirtilmesi, subayın rütbesinin yüksek olduğunu akla getirdi.

Suriyeli muhalif kaynaklar ise Türkiye sınırındaki Türkmendağı bölgesinde, Rus ve rejim generallerinin dün bir araya geldiği toplantıya düzenledikleri baskında, 4'ü Rus, 4'ü Suriyeli olmak üzere 8'i general rütbesinde 15 askerin öldürüldüğünü ileri sürmüştü.

Bu arada geçen hafta Rusya'nın Suriye'de askeri yığınağını artırıp hava saldırılarına başladığı 30 Eylül 2015'ten bu yana çatışmalarda 109 askerini kaybettiği ortaya çıkmıştı. Rusya'daki kanunlara göre basın yayın kuruluşlarının askerlerin barış ve savaş zamanındaki ölümüne ilişkin haber yapması yasak. Rusya kanunları askerlerin ölümünü "devletsırrı" olarak niteliyor.

Dört günde iki bin kişi yerinden oldu

Halep Yerel Koordinasyon Komitesi üyesi Ammar Nasar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rus jetlerinin 4 gündür Halep'in kuzeyinde yer alan Anadan, Hreytan, Beyanun ve Hayan beldelerini yoğun şekilde bombalaması sonucu 2 bin ailenin yerinden olduğunu belirtti. 

Rusların son 4 gün boyunca bu beldelerde yüzlerce hedefi vurduğunu kaydeden Nasar, ''Ruslar, Anadan, Hreytan, Beyanun ile Hayan beldelerinde taş üstüne taş bırakmadı. Halk saldırılardan dolayı güvenli bölgelere kaçıyor. Yaklaşık 1000 kişi Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etti'' dedi.

Göç edenlerin bir kısmının Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgeleri ile Halep'in batı kesimlerindeki güvenli gördükleri yerlere gittiğine dikkat çeken Nasar, rejim güçlerinin de karadan, muhaliflerin elindeki ilçe, belde ve köyleri bombaladığını aktardı.

HALEP/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN