TBMM’nin 26. yasama dönemi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşması ile başladı. Milletvekillerine “15 Temmuz’u unutmayın, unutturmayın” diyen Erdoğan, darbe sonrası oluşan Yenikapı Ruhu’nun devam etmesini istedi. “Yenikapı Ruhu ile yeni anayasayı yapalım” çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Suriye için de net mesaj verdi: Masanın dışında kalamayız.
TBMM 26’ncı yasama dönemi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşması ile başladı. Erdoğan’ın konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimi, terörle mücadele, yeni anayasa ABD ve Avrupa Birliği’ne yönelik mesajlar vardı. 15 Temmuz’da Meclis’e sahip çıkan milletvekillerine de teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:
BİRLİK VE BERABERLİK
“7 Ağustos’ta Yenikapı’yı dolduran 5 milyon kişi 15 Temmuz karşısındaki duruşunu net bir şekilde gösterdi. İnanıyorum ki, yeni yasama döneminde, Yenikapı’daki o güzel manzaranın benzerleri tekrarlanacaktır. Bizden beklenen ülkemizin bekasını ilgilendiren temel konularda birlik ve beraberliğimizi güçlü tutmamızdır.”
BÖLGE HALKI DESTEKLİYOR
“Dikkat edilirse, bir süredir bölücü örgütün ve müzahir kuruluşlarının kitlesel eylemlerine katılım oranı onda birini dahi bulmayacak şekilde düşmüştür. Bölge insanı, kendisinin ve çocuklarının geleceğini, karanlık bir takım güçlere peşkeş çeken, bu uğurda oluk oluk kan akıtmaktan çekinmeyen bu örgütle bağını büyük ölçüde koparmıştır. Güvenlik güçlerimizin yürüttüğü operasyonlar, bölge halkı tarafından da destekleniyor.”
YENİ ANAYASA YAPALIM
“Ülkemizin önünü açacak, 2023 hedeflerimize ulaşmamıza katkı sağlayacak her hususta meclisimiz öncü olmalıdır. Bunun için mümkünse yeni bir anayasayı, en azından kapsamlı bir anayasa değişikliğini süratle hayata geçirmeliyiz.”
NORMALLEŞME SÜREÇLERİ
“Rusya ile maruz kaldığımız talihsiz krizin ardından, haziran ayından itibaren ilişkilerimizin normalleştirme yönünde önemli adımlar attık. GOrtak çıkarlarımıza odaklanarak, bu ülkeyle olan ilişkilerimizi eski seviyesinin de üzerine taşımayı hedefliyoruz. Mavi Marmara olayı konusundaki şartlarımızın tamamını karşılayan İsrail ile Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere bölgemizdeki herkes için hayırlı neticeler doğuracak ilişkiler geliştirmeye çalışıyoruz.”
ABD TUTARSIZ DAVRANIYOR
“ABD ile ilişkileri, geleneksel ittifak ilişkilerinin ruhuna uygun şekilde sürdürmenin gayretindeyiz. Ancak son dönemde ABD’nin bölgeye yönelik politikalarında ciddi bir tutarsızlık ve çok başlılık işaretlerine şahit oluyoruz. Amerikan yönetiminin bir kısmı, ısrarla Suriye’de ve Irak’ta PKK/PYD/YPG terör örgütüyle ortak çalışma yürütürken, bir kısmı da bizim hassasiyetlerimize daha yakın politikalar izlemeye çalışıyor. Amerika’daki başkanlık seçimlerinden kaynaklandığı anlaşılan bu sorunun, Türkiye’nin hayati çıkarlarına kalıcı zararlar vermeden çözümü için gayret göstermeyi sürdüreceğiz.”
AB KARARINI VERMELİ
“Ekim ayı, AB ile ilişkiler bakımından önemli bir tarih. AB’nin Türkiye’ye söz verdiği vize serbestisi uygulamasının bu ay yürürlüğe girmesi gerekiyor. Lafı döndürüp dolaştırmanın, diplomatik cambazlıklarla üste çıkmaya çalışmanın gereği yoktur. Avrupalılar, kafalarındaki farklı niyetlerin günahını bizim üzerimize yıkmaya çalışmaktan vazgeçsinler. Bizim Avrupa Birliği kriterleriyle, küresel demokratik değerlerle, insan haklarıyla, hukukun üstünlüğüyle hiçbir sorunumuz yoktur ve olmayacaktır.
'Her kim 15 Temmuz’a ama’sız, lakin’siz darbe diyemiyorsa...'
AB şayet, objektif bir değerlendirmeyle Türkiye’yi tam üye yapacaksa, bunun önünde hiçbir engel bulunmuyor. Biz buna hazırız. Fakat, böyle bir niyeti olmadığı halde, akıl-mantık dışı dayatmalarla bizi oyalamaya devam edeceklerini düşünüyorlarsa, yanılıyorlar. Artık bu oyunun sonuna geldik, bunu bilmeleri lazım. Türkiye ile veya Türkiye’siz yoluna devam etme seçimi Avrupa Birliği’ne aittir; o seçimi kendileri yapacaklar, kurnazlık yapıp sorumluluğu bizim üzerimize yıkmaya çalışmasınlar.”
OYUNU HALK BOZDU
“Terör örgütleriyle, darbecilerle, diplomatik ayak oyunlarıyla Türkiye’nin önünü kesemeyenlerin, her fırsatta ekonomi kozuna başvuruyor. 15 Temmuz’un başarısızlığa uğramasıyla birlikte, gözler ekonomiye çevrildi. Aziz milletimiz istiklali ve istikbaliyle birlikte ekonomisine de sahip çıkarak, ertesi gün piyasaya 2,5 milyar Dolar sürdü ve onu TL’ye çevirdi. Şu ana kadar da 12 Milyar dolar piyasaya sürdü. Merkez Bankamız piyasaya döviz sürmek zorunda kalmadı. Türkiye’nin önünü kesemeyenlerin, bu defa kredi derecelendirme kuruluşlarını devreye soktu. “İki gün önce ‘ak’ dediğine, iki gün sonra ‘kara’ diyen bir derecelendirme kuruluşunu, kimse ciddiye almadı.
TÜRKİYE SURİYE VE IRAK’TA MASANIN DIŞINDA KALAMAZ
“Bölgede başlattığımız Fırat Kalkanı Harekatı’nda hedefimiz, ilk etapta 5 bin kilometrekare büyüklüğünde, terör örgütlerinden arındırılmış bir güvenli bölge tesis etmektir. Suriye toprakları bu şekilde adım adım güvenli hale getirildikçe, terör sorunu da mülteci sorunu da çözüme kavuşacaktır. Yıllardır savunduğumuz bu proje için prensipte kimseden itiraz görmedik ama fiili destek de bulamadık. Güney sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridoru ve PKK ile DEAŞ’ın ülkemizde yoğunlaşan eylemleri, bizi bu projeyi kendi imkanlarımızla uygulamaya sokmaya mecbur bıraktı.
Operasyonun başarıyla sürmesi, Suriye’de DEAŞ’la mücadelenin, gerekli desteğin verilmesi halinde, bu ülkenin kendi evlatlarıyla da pekala yürütülebileceğini gösterdi. DEAŞ’ın karşısına ısrarla bir başka terör örgütü olan PYD-YPG’yi çıkarmaya çalışanların tezleri, Fırat Kalkanı Operasyonu ile geçerliliğini yitirmiştir. Benzer bir oyun Musul’da da sahnelenmeye çalışılıyor. Bölgenin mezhebi ve etnik yapısına, kültürel hassasiyetlerine tamamen ters bir şekilde Şii milisler ve yine PKK’nın uzantısı durumundaki terör örgütü mensuplarıyla sahnelenmeye çalışılan bu oyunun da bozulması gerekiyor. Zira Musul’un hemen kuzeyinde Telafer var. Burası da Türkmenlerden oluşuyor. Türkiye olarak, bölgenin asli unsuru olan kesimlerle iş birliği içinde, özellikle Arap ve Türkmen güçlerinin gereken şekilde desteklenmesi suretiyle Musul’un DEAŞ’tan kurtarılabileceğine inanıyoruz. Türkiye olarak masanın dışında kalamayız, masada olmaya mecburuz. Biz artık bundan sonra seyirci kalmamalıyız, kalamayız. Bunun kararını da işte burası verecek.”
YENİ TÖREN MANGASI
Erdoğan’ı 15 Temmuz darbe girişimin ardından lağvedilen Muhafız alayı yerine yeni kurulan tören mangası karşıladı.
İLK DEFA YAN YANA
15 Temmuz sonrası OHAL Kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlanmıştı. Yeni düzenin ilk porotokol kuralı Meclis açılışında uygulandı. Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, açılış töreninde ilk kez kuvvet komutanlarının yanında değil, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok’un yanına oturdu.
KAHRAMAN: HER ŞEY ÇOK GÜZEL
TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen yeni yasama yılı açılış resepsiyonunda içki servisi yapılmadı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, içki servisi yapılmamasına yönelik soru üzerine, “Söyleyecek bir şey yok. Normal bir hadise. Anormal bir durum yok. Her şey normal, her şey güzel” dedi.
KILIÇDAROĞLU: KİMSE KATILMADI DİYEMEZ
Meclis’in açılış resepsiyonuna katılan Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı kutladı. Kılıçdaroğlu, kısa süre kaldığı resepsiyondan ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, “Kimse ‘katılmadı’ diyemez, katıldım. Gayet de güzel oldu. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadesini kullandı.
ABD ELÇİSİ DE İZLEDİ
Açılış törenine Türkiye’de görev yapan büyükelçiler de katıldı. ABD Büyükelçisi John Bass da izleyici locasındaydı.
Milletvekillerinin masalarına 26. dönem programı ve çiçekler konuldu.
İLK GÜNDEM TEZKERE 3 PARTİNİN OYUYLA GEÇTİ
Meclis, yeni dönemin ilk mesaisinde Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin uzatılmasını kabul etti. 13 ay uzatılan operasyon yetkisi, 31 Ekim 2017’ye kadar geçerli olacak. AK Parti, CHP ve MHP tezkere için “Evet” oyu verirken, HDP karşı oy kullandı.