Cumhurbaşkanı Erdogan ile ABD lideri Obama, 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin ardından ilk kez yüzyüze görüştü. Erdoğan, FETÖ lideri ve darbe hakkında gerekli belgeleri ABD’ye gönderdiklerini ve Suriye sınırında terör koridoruna izin vermeyeceklerini söyledi. Obama ise ‘darbecilerin yargılanması için işbirliği sürecek. IŞİD’i sınırdan birlikte püskürttük” dedi.
Çin’de yapılan G-20 zirvesinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Obama va Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan Obama zirvesinin gündemi Cerablus operasyonu ve FETÖ ile mücadeleydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında, Fetullahçı Terör Örgütü’nce (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Başkan Obama ile telefonla görüştüğünü anımsatarak, Obama’ya darbe girişimine karşı verdiği destek için teşekkür etti.
Erdoğan'dan Obama'ya net mesaj
Türkiye ile ABD’nin çok uzun süreli stratejik ortaklığının, Obama ile model ortaklığa dönüştüğünü dile getiren Erdoğan, bu model ortaklığın devam ettiğini, iki ülke arasındaki ilişkinin özel olduğunu ve güçlenerek devam ettiğini söyledi.
Aile fotoğrafında ev sahibi ülkenin lideri tam ortada dururken, solunda (Erdoğan) bir önceki zirveye ev sahipliği yapan ülkenin, sağ tarafında (Merkel) ise bir sonraki zirveye ev sahipliği yapacak ülkenin liderleri duruyor.
BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
Erdoğan, “Özellikle bölgemizdeki terör eylemleriyle bu darbe girişiminin arka arkaya gelmesi tabii ki çok çok manidardır ve dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak her ikimizin de ortak tavır almamız gerekir. Bunların karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta DAEŞ, PKK, YPG, PYD terör örgütlerine karşı sürdürdüğü mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, “Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridorunun oluşmaması için de koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum” açıklamasında bulundu.
DOSYALARI GÖNDERDİK
FETÖ ile ilgili çalışmaların hukuk çerçevesi içinde sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu terör, darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz’dan sonraki hazırlanmakta olan dosyalar da yine Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nden şu anda bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanı’mız ve İçişleri Bakanı’mız birlikte bir heyet Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecekler orada bu çalışmayı birlikte yapacaklardır.”
IŞİD’İ PÜSKÜRTTÜK
ABD Başkanı Barack Obama da Türkiye’nin güçlü bir NATO müttefiki ve IŞİD ile mücadelenin kritik bir ortağı olduğunu söyledi. “Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat işbirliğimiz, IŞİD’in, özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri püskürtülmesine yardım etti” diyen Obama şöyle devam etti: “Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, bu noktada işbirliğimizi daha fazla nasıl artırabileceğimizin yollarını konuştuk.”
Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Suriye’deki iç savaşı sona erdirerek barışçıl bir geçiş sürecinin önemine değindiklerini kaydeden Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sivillerin insani acılarını dindirmek ve onların yeniden bütünüyle güvenli ve istikrarlı bir bölgede yaşamalarını sağlamak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Bir kez daha Türkiye halkına ve hükümetine, mültecilere sağladıkları insani yardım ve misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Türkiye, Irak ve Suriye’den ayrılmak zorunda kalanlara yardım ulaştırılmasında anahtar rol üstlenerek dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.Türkiye mülteci yükünü tek başına taşımamalı” ifadesini kullandı. Obama, iki ülkenin birlikte çalışmaya ve işbirliği mekanizmalarını artırmaya devam edeceğini vurguladı. -HANGCOU AA
15 TEMMUZ’U YAPANLARI YARGILAMAK İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ
FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimini “korkunç darbe girişimi” şeklinde nitelendiren ABD Başkanı Obama da , bu girişimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilk kez yüz yüze görüşme fırsatı bulduğunu söyledi. Obama, “Türk halkı, darbe girişimine direnmek için sokaklara çıkarak demokrasiye ve demokratik kurumların güçlü kalmasına inancını bir kez daha göstermiştir” diye konuştu. O dönem, darbe girişimini net şekilde kınadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuştuğunu ifade eden Obama, ABD’nin “bu yasa dışı eylemlerin faillerinin soruşturulması ve yargı önüne çıkarılmasına yönelik bağlılığını” bildirdi. Obama, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, bu eylemleri yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde Adalet Bakanlığı’mızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim” ifadesini kullandı.
OBAMA'YA KIRMIZI HALI YOK
ABD Başkanı Obama ve ABD heyetinin G20 Zirvesi için geldiği Çin’deki diplomatik karşılanış biçimi tartışma yarattı. Diğer ülke liderlerini uçaklarından indikleri anda Dışişleri Bakanı karşılarken, Obama’yı ise daha alt seviyede bir görevlinin karşıladığını görüldü. Obama’nın uçağına yanaşan merdiven uçağın ön değil arka kapısına konulurken, uçağın önüne serilen kırmızı halının da olmaması dikkat çekti.
CERABLUS’U VE FETÖ’YÜ KONUŞTULAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü zirvedre ilk görüşmeyi Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptı. Görüşmede, Suriye’deki krizin siyasi çözümle sonlandırılmasının, gerek istikrarın yeniden tesisi, gerek DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle etkili mücadele için önem taşıdığına dikkati çekerek, Türkiye’nin güney sınırı boyunca bir “terör koridoru” oluşturulmasına izin vermeyeceğini bildirdi. Görüşmede,Merkel, Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimini kınadığının ve demokrasiden yana yer aldığının altını çizdi. Erdoğan, görüşme vesilesiyle, Fırat Kalkanı harekatıyla ilgili olarak Merkel’e bilgi verdi. Merkel de Türkiye’nin başta DAEŞ olmak üzere terörle mücadelesini desteklediklerini belirtti.
AVRUPA İLE DE NORMALLEŞME
AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye ile ilişkilerin daha iyiye götürülmesi için kararı alındı. AB’ye vizesiz seyahat konusunda ise gerilen ipler yeniden rayına sokuldu.
Türkiye ‘düşmanları azaltma dostları artırma’ stratejisi çerçevesinde ardı ardına adımlar atıyor. Son olara mülteci krizi, vizesiz seyahat gibi konularla ilişkilerin gerildiği konularda normalleşme için olumlu açıklamalar geldi. Slovakya’nın başkenti Bratislava’da toplanan AB’nin Dışışileri Bakanları Türkiye ile ilişkilerin daha da iyileştirmesi konusunda uzlaştı.
Toplantıda vizesiz seyahat ve mülteciler konusu da masaya yatırıldı. Üst düzey bir Türk yetkili AB’nin vizesiz seyahati kabul etmemesi durumunda da Ankara’nın mülteci anlaşmasını uygulamaya devam edeceğini kaydetti. AB Dönem Başkanı Slovakya’nın Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kesinlikle daha iyiye gideceğine inandığını söyledi.
BİRBİRİMİZİ DİNLEDİK
Lajcak, “AB ile Türkiye arasında doğrudan diyalog önemli ve biz bunu yeniden canlandıracağız. Birbirimizden neler beklediğimizi açıklığa kavuşturacağız. Geçmişte basın üzerinden karşılıklı olarak bazı suçlamalar yapıldı, bunlar hiç bir zaman yarar sağlamıyor” dedi. AB üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanlarının dün kendi aralarında yaptıkları oturumda Türkiye ile ilişkileri ve Türkiye’den beklentilerini ele aldıklarını hatırlatan Lajcak, bu konularda ortak bir yaklaşıma sahip olduklarını kaydetti. Slovak Bakan, “Bizler ciddi ortaklarız. Hem Türkiye önemli bir ülke. Buluşmamız ve karşılıklı olarak gördüğümüz problemleri konuşma imkanına sahip olmamız iyi bir gelişme”dedi.
DEMEK Kİ YETMEMİŞ
AB Bakanı Çelik ise açıklamasında “Biz AB’nin Türkiye’deki darbe girişimi sırasında bize göstermesi gereken desteğin yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Daha güçlü bir destek verilmeliydi” sitemini iletmişti. Çelik “Onlar da ilk andan itibaren darbeyi kınadıklarını ve Türkiye’deki anayasal kurumları desteklediklerini söylediler. Fakat bizim açıklamalarımız karşısında ‘demek bizim bu davranışımız yeterli gelmemiş, daha çok dayanışma göstermemiz lazım’ dediler. İyi niyetle yaklaştılar” dedi.
VİZESİZ AVRUPA İÇİN ‘ERTELEME’ OLABİLİR
Türkiye’nin, vize muafiyetinin yıl sonuna ertelenmesini kabul edeceği ileri sürüldü. İddia Alman Welt Am Sonntag gazetesinde yer aldı. Gazete, Türkiye’nin vize muafiyetinin ekim yerine yıl sonuna ertelenmesini kabul etmeye hazır olduğunu iddia etti. Üst düzey Türk yetkililere dayandırılan haberde, Ankara için vize muafiyetinin kasım ya da aralık ayına ertelenmesinin kabul edilebilir olduğu aktarıldı. Ancak gazeteye göre Türk yetkililer, yıl sona ermeden vize muafiyetinin uygulanmasında ısrarlı. AB kaynaklarıysa, tarafların Türkiye’nin terörle mücadele yasasıyla ilgili görüş ayrılıklarını ‘kısmen’ giderdiklerini söyledi.
MERKEL NEDEN AÇIKLAMADI!
Alman hükümeti ile Türkiye arasında gerilime neden olan 1915 olayları ile ilgili tasarının Alman Federal Meclisi’nden kabul edilmesi ile ilgili çözüm konusunda ilerlemeler sağlandığı bildiriliyor. Diplomatik kulislere göre Alman hükümeti adına üst düzey bir yetkilinin ‘Bu Meclis’in kararı hükümetin düşüncesi değil’ yönünde bir açıklama yapması bekleniyor. Bu açıklamanın geçtiğimiz hafta yapılması beklenirken yeni durumu sabote etmek isteyen kesimlerin bu gelişmeyi önceden medyaya sızdırarak ‘geçici’ süre ile engellediği belirtiliyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre Alman hükümeti kısa sürede bu yönlü bir açıklama yapacak ve Türkiye ile ilişkiler yeniden rayına sokulacak.