Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bina sahipleri ve arsa sahiplerinden emlak vergisi adı altında vergi alınmaktadır. Şu an emlak vergilerinin ikinci taksiti de alınmaya başlanmıştır. Peki bu vergiden muaf olanlar var mı, kimler emlak vergisi veriyor? İşte konunun detayları…
2019 yılı emlak vergisi 2. Taksit ödemeleri başladı. 1-30 Kasım 2019 tarihleri arası ödemeler yapılıyor. Ödemeler internet üzerinden yapılabileceği gibi ilçe belediyelerinde de ödenebilmektedir. Peki bu emlak vergileri nasıl hesaplanıyor? Detaylar haberimizde…
VERGİ BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?
Vatandaşlar 2019 yılı emlak vergisi borcunun olup olmadığını veya 2019 yılı öncesine ait borcunun bulunup bulunmadığını öğrenmek için e-devlet üzerinden öğrenebilirler. Bunun yanında Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden öğrenilebilir. Ayrıca ödemeler de bu sayfa üzerinden gerçekleştirilebilir.
HESAPLAMASI
Emlak vergileri Türkiye’de gayrimenkuller için ödenen bir vergidir.
Bu vergi kanununa binalar, arsalar ve araziler de tabidir.
İlçe belediyelerine ödenen emlak vergileri elde bulunan gayrimenkulün kayıtlı olduğu fiyat üzerinden değerlendirilir.
Konut vergi oranları; büyükşehir sınırları içerisinde ise binde 2, büyükşehirler dışında binde 1 olarak hesaplanır.
İşyeri ve dükkan gibi ticari alanların emlak vergisi, büyükşehirlerde binde 4, büyükşehir olmayan yerlerde binde 2 olarak belirlenir.
Arsa olmayan bir arazinin vergi oranı büyükşehirlerde binde 2, olmayan yerlerde binde1 olarak belirlenir.
Arsa niteliğindeki bir arazinin vergi oranı büyükşehirlerde binde 6, büyükşehir olmayan yerlerde binde 3 olarak belirleniyor.
EMLAK VERGİSİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
KİMLER MÜKELLEFTİR?
Türkiye’de emlak vergisini, bina sahibi, arazi- arsa sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, bina ve arazi yok ve bunların maliki gibi tasarruf hakkı olanlar ödüyor.
Bina veya arazinin bir kısmına paylı olarak sahip olanlar ise hisse oranında vergi ödemesi yapıyorlar.
MUAF OLANLAR
• Tek bir meskene sahip olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bunu evinin 200 metre kareden az olanlar ve başkaca geliri olmayanlar bir dilekçe ile belediyelere müracaat ederek muaf olabilirler.
• Bir tek meskeni olup intifa sahibi olanlar,
• Emekliler,
• Hiçbir Geliri olmayanlar,
• Şehit Yakınları,
• Dul ve Yetimler,
• Gaziler,
• Ev Hanımları