Rekabet Kurumu aldığı yeni kararda tedarikçinin markete özel marka üretim yapması için bir üründe pazar payının yüzde 40'ı aşmaması kuralını yüzde 30'a indirdi. Yapılan düzenlemeye göre bu payın yüzde 30'u aşması durumunda sadece o marketle anlaşma yapılamayacak.
Zincir marketler ve tedarikçiler arasındaki fiyatlama davranışları soruşturmasında, 5 zincir market ve 1 yağ üreticisine toplamda 2,7 milyar lira ile rekor ceza kesen Rekabet Kurumu, bir yeni karar daha aldı.
Bloomberg'in yaptığı habere göre; Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nin 2'nci maddesinde düzenleme yapan Rekabet Kurumu, üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren teşebbüsler arasındaki, anlaşmanın haksız rekabet açısından muafiyet kapsamında görülmesi için pazar payı şartı sınırını yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdi.
Düzenlemede, tek alıcıya tedarik sağlama yükümlülüğü içeren dikey anlaşmalarda muafiyet, alıcının dikey anlaşma konusu malları ve hizmetleri aldığı ilgili pazardaki payının yüzde 30’u aşmaması koşuluyla uygulanacağı hükmü getirildi.
Yapılan düzenlemeler, sadece bir market zinciri için özel marka ürün üreten tedarikçinin bir üründeki pazar payı yüzde 30'u aşıyorsa, artık o ürünü sadece o market için üretmeyecek ve ürünü başka marketler için de üretmek amacıyla anlaşma yapabilecek. Avrupa Birliği'nde de yüzde 30 olarak uygulanan bu oran uzun zamandır Türkiye'de yüzde 40 olarak uygulanıyordu.
Yapılan düzenlemede alınan bazı kararlar;
- Pazar payı bir önceki yılın verisi kullanılarak hesaplanacak.
- Pazar payı bağlı dağıtıcılara, satış amacıyla sağlanan tüm mal ve hizmetleri içerecek.
- Pazar payı başlangıçta yüzde 30’dan fazla olmayıp daha sonra yüzde 35’i aşmayacak şekilde eşiğin üzerine çıkarsa muafiyet, pazar payı eşiğinin ilk aşıldığı yılı takip eden sonraki iki yıl boyunca da geçerli olmaya devam edecek.
- Pazar payı başlangıçta yüzde 30’dan fazla olmayıp daha sonra yüzde 35’in üzerine çıkarsa muafiyet, pazar payı eşiğinin ilk aşıldığı yılı takip eden yıl boyunca da geçerli olmaya devam edecek..