Zamlar bunu da yaptırdı: Artık akaryakıt da evde üretiliyor

Zamlar bunu da yaptırdı: Artık akaryakıt da evde üretiliyor

Evde üretilen içkiler birçok kişinin ölümüne sebep olurken, ekonomik kriz sebebiyle evde yapılan ürünler artmaya başladı. Peş peşe gelen akaryakıt zamları vatandaşa kontak kapattırınca kimisi de çözümü "evde akaryakıt üretmekte" buldu. Son dönemde YouTube'da bu tarz videoların sayısı ve izlenme oranları gitgide artıyor.

Gittikçe yükselen enflasyonla beraber neredeyse her tüketim ürünü de zamlanmaya devam ediyor. Vatandaş, ekonomik durumun iyiye gideceğinden umudu kesmeye başlamışken birçok şeyi kendisi üretmeye başladı. Evde içki yapımı yaygınlaşmışken, sadece bir yılda mazot yüzde 250'den fazla zamlanınca YouTube’da yayımlanan "evde biyodizel üretimi" başlıklı videoların sayısı ve izlenmelerindeki artış da dikkat çekti. Son birkaç ay içerisinde yayımlanıp, yarım milyon izlenmeyi geçen videolar mevcut.

DETAYLI ANLATIM

Cumhurtiyet'in haberine göre; yüz binlerce kişi tarafından izlenen videolarda atık bitkisel yağ ve bazı ek maddeler kullanılarak “nasıl biyodizel yakıt üretilebileceği” tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor. Söz konusu videolara göre, “Ev ya da restoran mutfaklarından çıkan atık yağlar önce çok küçük delikli filtrelerden geçirilerek, içindeki artıklardan arındırılıyor. Yüksek ısı verilerek içindeki su kalıntıları uzaklaştırılan atık yağ olabildiğince berrak hale getiriliyor. Sonrasında içerisine ısıtıcı yerleştirilerek yaklaşık 60 derecelik ısıya ulaştırılan yağa belirli oranda etil ya da metil alkol ve ‘lavabo açıcı’ ile karıştırılıyor. Bir süre dinlendirilen karışımın dibine çöken ‘gliserin’ kısmı ayrılıyor. Üst tarafında kalan bölüm ise biyodizel yakıt oluyor”. Videolarda, “elde edilen yakıtın depoya konulması sonrası araç motorunu çalıştırdığı” da gösteriliyor.

ZARARLARI VURGULANIYOR

Söz konusu videoları paylaşan yayıncılar, yapılan “kimyasal işlemin ve kullanılan malzemenin tehlikesine” dikkat çekerken, elde edilen biyodizel yakıtın özellikle “yeni nesil araç motorlarına zarar verebileceği” uyarısını da yapıyor. Videolarda yer verilen bilgilere göre “söz konusu işlem sırasında kullanılan “metil alkol ve lavabo açıcıya çıplak elle dokunulmaması” gerekiyor. Yüksek ısılara çıkan atık yağın insan bedeniyle teması halinde “ciddi yaralanmaya yol açabileceği” vurgulanıyor. Elde edilen yakıtın gliserinden ayrıştırılmaması durumunda “aracın motoruna zarar verebileceği” ve “yüksek onarım bedelli arızalara yol açabileceği” uyarıları yapılıyor. Ancak söz konusu yakıtın “traktörler ve ‘kara düzen’ adıyla bilinen eski tip dizel motorlarda kullanımının bir soruna neden olmayacağı” kaydediliyor. Videolarda “biyodizel üretmenin yasak olmadığı” ancak elde edilen yakıtın ticarete konu olması durumunda “akaryakıt kaçakçılığı” suçlamasına konu olabileceğine dikkat çekiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN