Zam alamayan ev sahipleri evlerini satıp bunu alıyor! Getirisi kiradan kat kat fazla çıktı

Zam alamayan ev sahipleri evlerini satıp bunu alıyor! Getirisi kiradan kat kat fazla çıktı

Kira sınırlamasından dolayı zam alamayan ev sahiplerinin yeni yatırım tercihi belli oldu. Öyle ki zam alamayan ev sahipleri evlerini satıp bunu alıyor. İşte ev sahiplerinin gözdesi olan o yatırım aracı…

2024 yılının ilk yarısında Türkiye'de konut satışları beklenmedik bir şekilde azalma gösterdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 oranında düşerek 279 bin adete gerileyen satışlar, konut sektöründe dikkat çeken bir tablo oluşturdu. Bu düşüş, konut fiyatlarındaki hızlı artış, konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ve ipotekli konut satışlarındaki azalma gibi çeşitli faktörlere bağlanıyor.

whatsapp-gorsel-2024-10-17-saat-15-50-20-1f177ed1.jpg

İSTANBUL KONUT SATIŞLARININ MERKEZİNDE

KPMG tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbul, Türkiye genelinde en fazla konut satışının gerçekleştiği şehir oldu. Türkiye genelinde konut fiyat endeksi (KFE) ise 1.230,5 seviyesinde seyretti. Bu endeks, bir önceki yılın aynı dönemine göre %52 artış gösterdi; ancak reel bazda %9,8’lik bir düşüş yaşandı. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki endeks değerleri nominal olarak bir önceki yıla göre sırasıyla %40,4, %63,9 ve %49,5 oranlarında arttı.

KİRA SINIRI VE EV SAHİPLERİNİN STRATEJİLERİ

Hükümetin uyguladığı %25 kira artış sınırı, ev sahipleri ve kiracılar arasında gerilime yol açmaya devam ediyor. Ev sahipleri, istedikleri zamları alamadıkları için evlerini satışa çıkarmaya yöneliyor. Gayrimenkul uzmanları, "Ev sahipleri artık 7-8 milyon liraya daire yerine sanayi dükkanı almaya yöneldi" diyerek bu durumu özetliyor.

whatsapp-gorsel-2024-10-17-saat-15-50-11-6021a309.jpg

KONUT YATIRIMI AZALIYOR

Son yıllarda uygulanan kira artış oranlarının sınırlanması, konutları yatırım aracı olmaktan çıkardı. Kiracıların yeni sözleşmelerde %25’in üzerinde zam alması yasak olduğu için ev sahipleri, evlerini satmayı tercih ediyor. Talep azalması nedeniyle dairelerin değer artış oranları da düşük seviyelerde seyrediyor.

TRAKYA BÖLGESİNDE YÖNELİM DEĞİŞİKLİĞİ

Özellikle Trakya bölgesinde yatırımcılar, konut almak yerine iş yeri almaya yöneliyor. Küçük metrekareli sanayi dükkanları ve fabrikalar, yatırımcıların yeni gözdesi haline geldi. Örneğin, 300 metrekarelik bir sanayi dükkanı, metrekaresi 900-1000 dolar civarında satılmakta ve toplamda yaklaşık 7,5 milyon TL'ye mal olmaktadır. Bu dükkanlar, aylık 1500 dolar kira getirisi sağlıyor.

İŞ YERLERİNE YATIRIM İLGİSİ ARTIYOR

Ekim ayı kira artış oranı iş yerlerinde %55 iken, konutlarda bu oran %25 olarak belirlenmiştir. Yatırımcılar, bu durumda iş yeri yatırımlarını tercih ediyor. "Yatırımcı artık 7-8 milyon liraya daire almak yerine sanayi dükkanı almaya yöneldi," diyen uzmanlar, ev sahiplerinin daha büyük metrekareli iş yerlerine yöneldiğini ifade ediyor.

Kasım ayında iş yerlerinde yapılacak kira artış oranı ise Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla %54,26 olarak kaydedildi. Bu durum, yatırımcıların sanayi dükkanlarına olan ilgisinin artarak devam edeceğini gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN