Zafer Başar: Korku sağlıklı bir şey rekabet oluyor bizi diri tutuyor

Zafer Başar: Korku sağlıklı bir şey rekabet oluyor bizi diri tutuyor

Türkiye’de son yıllarda pazara yeni markalar dahil olmaya başladı. Bunların başında Çinli üreticiler geldi. Bunun daha önce de tehdit olarak görüldüğünü hatırlatan Yüce Auto-Skoda Genel Müdürü Başar “Sonrasında bakıldı ki bu o kadar korkulacak bir şey değil. Her endüstri kendi cevabını veriyor. Herkes kendi işini yapıyor. Bu bizi korkutmuyor değil ama rekabet ortamı oluşuyor. Korku sağlıklı bir şey bizi diri tutuyor” dedi.

ALİ YILDIRIM

İç pazarda Uzak Doğulu markaların hâkimiyeti gittikçe artıyor. Temmuz rakamlarının da açıklanmasıyla birlikte sadece otomobil tarafında Çinli üreticilerin pazardan yüzde 12 pay aldığı görülüyor. Uyguladıkları agresif fiyat politikalarıyla birlikte rekabete en alt seviyeden başlayan Çinliler, kısa sürede oldukça iyi satış grafiklerine ulaştı. Değil Avrupalı Türkiye’de bile yerli modellerle rekabet içine giren markalar, temmuz ayında ilk üçe adını çoktan yazdırdı. Geçmişten bugüne pazarın oldukça sarsıntılar geçirdiğini anlatan Yüce Auto-Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, Bozcaada’da gerçekleşen Kodiaq lansmanında açıklamalarda bulundu. İç pazardaki eğilime değinen Başar, farklı markaların pazara girmesi yıllar önce de ilk etapta yerli üreticilere aslında bir tehdit gibi geldiğini söyledi. “Sonrasında bakıldı ki bu o kadar korkulacak bir şey değil. Her endüstri kendi cevabını veriyor” diyen Başar “Bir sürü yeni marka geliyor. İşin diğer tarafında da 100 yıllık Batı teknolojisi var. Ama sonuçta rekabet oluyor. Bu yüzden herkes kendine göre pozisyon alacak. Sonuçta herkes işini yapıyor. Kalite algısı başka bir şey. Hizmet başka bir şey. Tek bir ülke markası için söylemiyorum. Marka ve ülke vermem yanlış olur. Bu bizi korkutmuyor değil. Bütün markalarda olduğu gibi buna aklınıza gelen hepsi dahil. Ama bu korku en azından bizim tarafımızdan sağlıklı bir şey. Rekabete neden oluyor. Bu da bizi diri tutuyor” dedi. Pazardaki ürün çeşitliliğinin arttığını anlatan Başar şunları söyledi: “Pazara gelen bir yığın farklı ürün var. Skoda artık farklı bir yerde konumlanıyor. Satın alma gücü yüksek kesimin yüzde 40’ı bizi tercih ediyor. Seçici müşterilerin markası olmaya başladık. Müşterilerimizin yüzde 20’si lüks markalardan bize göçüyor. Hizmetle karşılık veremezsiniz istediğiniz kadar geniş kitleye hitap edin. Kalite algısı başka bir şey.”

‘İKİNCİ YARI DAHA ZOR GEÇECEK’

İç pazardaki dinamizme değinen Zafer Başar, ikinci yarıda otomobil pazarını daha farklı bir dönemin beklediğini ekledi. Başar “İkinci yarı daha zor geçecek” dedi. Binek pazarında 850 bin tahminini koruduklarını söyleyen Zafer Başar, “Sene başında yaptığımız yıl sonu tahminleri değişmedi. Sadece binek otomobil satışlarının 850 bini bulabileceğini, toplam pazarın da 1 milyon adedi bulabileceğini görüyoruz. İkinci yarı daha zor geçecek. Ama çok da zor erişilen bir pazar haline dönüşmeyecek. Markalar kampanyalar ile elini taşın altına koyuyor. Marka satış hedefimiz yıl sonu için 45 bin adet. Pazar payı hedefimiz yüzde 4,4’lük payı iyileştirmek” açıklamasını yaptı.

‘ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN KORKULAN BİRŞEY OLMADIĞINI KANITLAYACAĞIZ’

Elektrikli model için de atağa geçtiklerini söyleyen Başat sözlerini şöyle sürdürdü: “Başarımızı elektrikli araçlarda devam ettireceğiz. Tüm bayilerimizde DC hızlı şarj istasyonları için yatırımlar yapılıyor. Önce Enyaq ve ardından Elroq elektrikli SUV modellerimiz olmak üzere önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde araçlarımızı müşterilerimizle buluşturacağız. Bütün bu elektrikli araçlar Türkiye’ye geldiğinde kullanıcılarımız araçlarını 55 bayimizde ve belirlediğimiz kamuya açık alanlarda DC şarj hızıyla şarj edebilecekler. Şu ana kadar 10 bayide kurulum tamamlandı. Bayi başına 7 milyon lira yatırım yaptık. Böylece elektrikli araçların şarj kaygısını ve şarj süresi endişesini en aza indireceğiz. Elektrikli araçları ve satışları korkulan bir iş olmadığını kanıtlayacağız.”

PLUG-İN HYBRİD 2025’TE YÜZDE 30 İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Uzun bir süredir Skoda’nın Plug-in hybrid modelleri üzerinde çalıştıklarına değinen Zafer Başar “2025’te ürünleri getirme planımız var. Hem Superb hem de Kodiaq tarafında. Normal şartlarda yüzde 30’luk vergi dilimine de giriyor. Ama biz tabi bu dilime girdiği için değil hangi dilime girerse girsin kesin getireceğiz. Çünkü fiyat olarak oldukça sınırda bir ürün. Avrupa’da yüzde 15-20 seviyesinde bir fiyat farkı var. Mevcut ÖTV ile gelirse 2.9 milyon seviyesinde yani bugünkü fiyatlar olabilir. Ama matrahı en azından fiyat olarak destek alırsak biraz daha fiyatta düşüş olur. Ama büyük farklar olmaz. Çünkü adedi az. 2025 ikinci çeyrekte geleceği için o günün koşullarını da düşünmek lazım. Dediğim gibi çok bıçak sırtında bir seviyede. Bir üst dilime geçmesi an meselesi. O dönemdeki matrah değeri önemli. Ama büyümemiz mild hybrid modellerle olacak” diye konuştu.

YENİ KODIAQ 2.5 MİLYON LİRADAN GELDİ

Skoda’nın tamamen yeni Kodiaq modeli, ikinci neslinde karakteristik tasarımını daha ileriye taşıdı. İlk nesliyle 860 bin adetten fazla satıldı. Türkiye ise modelin en çok satıldığı 14’üncü ülke oldu 16 bin adetle. Premium ve Prestige olmak üzere iki donanım seviyesiyle geldi. Bununla birlikte Sportline donanım seviyesi Ekim ayından itibaren ve RS donanım seviyesi ise 2025 yılında ürün gamına katılacak. Köşeli çamurluklar, TOP LED Matrix farlar, ön panjur ile bütünleşen yatay ışık şeritleri Kodiaq’ın SUV görünümünü güçlendiriyor. Yeni nesil Kodiaq’ın uzunluğu 61 mm artarak 4.758 mm, aks aralığı 3 mm artarak 2.788 mm ve genişliği 2 mm artarak 1.864 mm oldu. Aracın yüksekliği ise 13 mm azaltılarak 1.668 mm olarak tasarlandı. Önceki nesle göre 75 litre artan bagaj hacmi ise 910 litreye çıktı ve segmentinin lideri olarak dikkat çekiyor. Koltuklar katlandığında ise, bagaj hacmi 2.105 litreye çıkıyor. Kodiaq’ta mild hibrit teknolojili 150 HP güce sahip 1.5 litre TSI benzinli motor ve 193 HP güç üreten 2.0 TDI dizel motor seçenekleriyle tercih edilebiliyor. Bununla birlikte 2025 yılından itibaren Kodiaq RS ile birlikte 265 HP’lik 2.0 TSI benzinli motora sahip motor seçeneği de sunulacak. Aracın fiyatı ise 2.5 milyon liradan başlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN