Yatırımcılar konuttan vazgeçemiyor! Yine talep arttı: Bu illerin kira getirisi maşallah dedirtiyor

Yatırımcılar konuttan vazgeçemiyor! Yine talep arttı: Bu illerin kira getirisi maşallah dedirtiyor

Bir süre durgunlaşan konuta yeniden ilgi artmış durumda. Bu durumda yatırımcılar konuttan vazgeçemiyor dedirtiyor. Hal böyle olunca Türkiye’nin konut kirasında en çok getiri sağlayan illeri de belli oldu. İşte, konuta artan talep ve kira getirisi en yüksek olan iller…

Konut yatırımları, özellikle büyükşehirlerde cazip hale gelmeye devam ediyor. Türkiye genelinde yıllık kira getirilerinin artışı, yatırımcıların ilgisini çekiyor. Türkiye Gazetesi'nden Ö. Faruk Bingöl’ün haberine göre, Temmuz ayında konut satışları 127 bin 88 adede ulaştı, bu rakam geçen yılın aynı ayına göre %16 ve bir önceki aya göre %15’lik bir artış anlamına geliyor. Bu gelişmeler, konut piyasasında önemli değişimlerin yaşandığını gösteriyor.

KİRA GETİRİLERİ ARTIYOR

Konut fiyatlarının son bir yılda %38,70 oranında artmasına rağmen, reel olarak %14,30 oranında bir gerileme yaşandı. Ancak, kira getirileri bazı şehirlerde oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Faiz oranlarındaki yüksek seyir, 1 milyon TL'lik bir konut kredisinin maliyetini 120 ayda 3 milyon 750 bin TL'ye çıkarıyor. Yüksek faizlerin etkisiyle, konut fiyatlarında reel düşüş ve kiralardaki artış, yatırımcıları konut piyasasına yönlendiriyor. Kiralara yapılan zam sınırlarının kalkması da bu eğilimi destekliyor.

kira-getirisi-en-yuksek-iller.jpg

YILLIK KİRA GETİRİSİ EN YÜKSEK ŞEHİRLER

Son dönemlerde yıllık kira getirilerinin konut fiyatlarına oranı önemli bir yatırım göstergesi haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda %5-6 civarında seyreden bu oran, bazı şehirlerde %8-9’a kadar yükseldi. İşte yıllık kira getirisi en yüksek olan 10 il:

  1. Ankara: Ortalama konut fiyatı 2.834.780 ₺, yıllık kira getirisi %9,70
  2. Erzurum: Ortalama konut fiyatı 2.147.446 ₺, yıllık kira getirisi %9,39
  3. Şanlıurfa: Ortalama konut fiyatı 2.467.569 ₺, yıllık kira getirisi %8,68
  4. Eskişehir: Ortalama konut fiyatı 2.818.644 ₺, yıllık kira getirisi %8,48
  5. Gaziantep: Ortalama konut fiyatı 2.939.432 ₺, yıllık kira getirisi %8,46
  6. Konya: Ortalama konut fiyatı 2.953.548 ₺, yıllık kira getirisi %8,19
  7. Kayseri: Ortalama konut fiyatı 2.335.410 ₺, yıllık kira getirisi %7,97
  8. Van: Ortalama konut fiyatı 2.857.436 ₺, yıllık kira getirisi %7,96
  9. Manisa: Ortalama konut fiyatı 2.619.250 ₺, yıllık kira getirisi %7,95
  10. Kocaeli: Ortalama konut fiyatı 3.282.598 ₺, yıllık kira getirisi %7,73

kira-getirisi-en-yuksek-iller-1.jpg

YATIRIMCILAR İÇİN FIRSATLAR

Döviz kurlarındaki istikrar, borsa hareketliliği ve mevduat faizlerindeki düşüş, diğer yatırım araçlarının geri planda kalmasına neden oldu. Ancak, altın fiyatlarındaki artış bazı yatırımcılar tarafından konuta geçiş için bir fırsat olarak görülüyor. Sektör temsilcileri, konut satışlarındaki hareketliliğin devam edebileceğini ve faiz indirimi beklentilerinin bazı alıcıları erkenden harekete geçirdiğini belirtiyor. Özellikle büyükşehirlerdeki konut yatırımları, yatırımcıların radarında kalmaya devam ediyor.

Yıllık kira getirilerindeki bu yüksek oranlar, konut yatırımlarını cazip kılmakta ve yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Bu trendler, konut piyasasında önemli değişikliklerin habercisi olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN